Standard & färger

The Silver-Siam Project - Del I

2014-03-08 21:38 #0 av: lynxlo

Silver som färgvariant på siameser? Ta del av den pågående processen för att få silver godkänt som färgvariant på siameser inom FIFe!

Classic Oris Amazing Azureblue SIA x (ns21). Hona som lämnat vackra silverkatter hos Melanie Bestman i Tyskland.

För ungefär ett halvår sedan kröp jag till korset och skaffade ett facebook konto. Det blev till en början ett intensivt insupande av kattmaterial!

Där satt jag, inbiten orientalälskare sedan barnsben, och kom av mig alldeles i flödet när en bild på en underskön siames uppenbarade sig på skärmen. I samma ögonblick insåg jag hur blåögd jag varit i min enfaldiga jakt på grönögda agoutis! 

På bilden följde en textrad av Harry Alstede där han liknar en päls/färgeffekt vid den reflektion som solljus bildar när det bryts i snöskarens iskristaller. Vad var detta? Saffirblå ögon flimrade förbi när jag sökte mig längst upp på sidan för en förklaring. Där möttes jag av ytterligare en svindlande beskrivning, denna gång författad av Fanny Tavernise, om känslan av en päls: “..it’s a touch a bit difficult to explain with words… let’s say that you remember when you were a kid and dreamt of touching the clouds.”

Okej, förförelsen var ett faktum, det stod klart att jag var något helt oemotståndligt på spåren!

Jag hade hamnat på Silver-Siam Projects sida 

V.E.R.D.I of Black Lotus

Fanny Tavernise är en av eldsjälarna bakom detta projekt. Hon har under många år arbetat för att silver ska godkännas som färgvariant för siameser i FIFe, och jobbar för närvarande på fjärde generationen silversiameser under sitt stamnamn The Black Lotus i Schweiz. Jag kontaktade henne och ställde några frågor om projektet och hennes arbete, men börjar med att berätta lite allmänt om projektets historia och åstadkommanden. Informationen är sammanställd med hjälp av ovan nämnda facebook sida, FIFes publikationer samt olika artiklar från Mundikat Magazine, den Holländska klubben Mundikats medlemstidning.

FIFe är den enda kattorganisationen som ännu ej godkänt silver på siameser. I dag kan katter vara registrerade som silver inom LOOF/TICA el WCF och ha en icke-silver stamtavla i FIFe, för att utan omsvep kunna ställas ut och gå i avel.

På siamesen resulterar silveranlaget antingen i en smokemaskad eller silvertabbymaskad katt, och dessa färgvarianter är på inget vis några nyheter. Silver florerar sedan åtminstone 60-talet, men tar sig ut i olika grad och kan därför vara svår att färgbestämma. Avelsbasen för silver är med stor sannolikhet bred eftersom färgen inte godkänts och därför inte kontrollerats. Om FIFe godkände silver på siameser så vore det möjligt att utarbeta avelsprogram för att förfina och accentuera de kvaliteer som silverkatterna bär på, liksom att förenkla för uppfödare som önskar undvika silver, då det är ett dominant anlag. Det handlar helt enkelt om rätten till korrekta stamtavlor och möjligheten att kunna välja vad vi vill arbeta med. Med dagens förutsättningar är det svårt både för uppfödare och domare att göra rätt vid “misstanke” om silverfärg. För uppfödare kan det vara ett spel med höga insatser, då både renommet och försäljningen av katter kan komma att äventyras till följd av detta omotiverade stigma. Framtiden ser emellertid ljus ut, då ett starkt gäng uppfödare arbetar på att få förändringar i stånd.

Fanny Tavernise med den egna uppfödningen V.E.R.D.I. of Black Lotus SIA x (ns21), en hane som med stor entusiasm (mattes utsago) jobbar på fjärde generationen silver Siameser. Han är registrerad som silver i FIFe och bilden är tagen under presentationsutställningen i Rheda i Januari 2013.

Fanny är en av de drivande bakom detta förändringsarbete. Ett steg i processen för att få en färgvariant godkänd i FIFe är att organisera en presentationsutställning där minst tio katter (varav 2/3 måste vara registrerade i en FIFe organisation) visas fram för minst fem medlemmar ur FIFEs Domar- och Standardkommitte och Avels- och Registreringskommitte.

19 Januari 2013 gick en presentationsutställning för godkännandet av SIA smokepoint (*s ) och silvertabbypoint (*s 21) av stapeln i Tyska Rheda-Wiedenbrueck. Den organiserades av klubben DEKZV (Detscher Edelkatzen Zuechterverband), och sammanföll med presentationsutställningen för godkännande av vita orientaliska korthår, som hölls följande dag. Närvarande ur Domar-och Standardkommitteen var Donatella Mastrangelo, Steven Jones, Eva Porat and Pia Nyman. Från Avels-och Registreringskommitteen närvarade Ole Amstrup. Sammanlagt visades 15 katter från vitt spridda platser, presentationsutställningen hade samlat uppfödare från Bretagne, Jura, Italien, Tyskland, Schweiz,Belgien och Holland!

I Domar- och Standardkommitteens protokoll framgår att de var mycket nöjda med katternas typ och päls. De konstaterade att alla nödvändiga steg för godkännande var fullbordade och rekommenderade FIFes godkännande av färgvarianten.

I Avels- och Registrerings kommittens rapport från presentationsutställningen ifrågasatte man om de framvisade katterna verkligen var silver, då de inte hade “silver i stamtavlan”.

Just detta faktum, att stamtavlorna inte korresponderar med  verkligheten och katternas egentliga färg, var och är en av Silver-Siam projektets huvudsakliga poänger.

Avels- och registrerings kommitten menade hursomhelst att det skulle krävas undantag från FIFe’s regler för uppfödning och stambokföring att registrera de framvisade katterna som silver eftersom stamtavlorna (sic!) då inte längre skulle vara genetiskt korrekta. För att uppnå genetisk korrekthet på pappret skulle alla katter mellan den befintliga katten och en silverregistrerad släkting behöva registreras om. Avels- och Registrerings kommitten begärde i sin rapport att Silver-Siam Projektet skulle komma med förslag på hur problemet med genetiskt korrekta stamtavlor skulle kunna lösas framöver. De höll det också för önskvärt att ett genetiskt test (vilket man menade skulle ge underlag baserat på fakta mer tillförlitlig än sakkunnig färgbedömning) skulle tillgängliggöras innan förslaget om en ny färgvariant lades fram för FIFes Generalförsamling, som är det högsta beslutande organet inom organisationen.

Vanda da Vandala of Black Lotus SIA x (ns21) i Donatella Mastrangelos goda händer under presentations utställningen i Rheda Januari 2013. I bakgrunden Ole Amstrup från Avels- och Registrerings kommitten.

Inför Generalförsamlingen förberedde Silver-Siam projektet ett utförligt textmaterial,“Silver Siamese/Balinese: Recognition in FIFe Siamese standard.” Här argumenterar man för en väg framåt, för att ta utvecklingen av silversiameser/balineser/sys/syl i rätt riktning och agera på de misstag som begåtts i förfluten tid.

En av strategierna som föreslås är att endast para silver med silver och icke silver med icke silver. Med starka silveranlag förstärks kontrasterna mellan mask och kroppshår, en av många eftersträvansvärda effekter som ger siamesen särprägel.

CH* Pastis Vom Meeresgrund

Silver-Siam Projektet tillstår att det kommer att vara ett tidskrävande arbete att korrigera stamtavlor, och lite av en utopisk vision att begära att alla skulle göra det.  I dagens läge finns inget test för silver tillgängligt, men om och när DNA test för silveranlag utarbetas vore det ändå svårt att “mainstreama” testning, inte minst sålänge färgvarianten inte är godkänd. 

Under FIFes generalförsamling i Maj 2013 lades så ett förslag (proposal 20d angående reglerna för uppfödning och stambokföring) där man ber om att till kat IV standarden (s. 10) lägga färgvarianterna Smoke pointed (BAL/SIA/SYS/SYL n/a/b/c/f/g/h/j/o/p/q/r ‘s) och Silver Tabby Pointed (BAL/SIA/SYS/SYL n/a/b/c/d/e/f/g/h/j/o/p/q/r’s 21).           

Dessa föreslogs dömas tillsammans med de befintliga varianterna.

Förslaget bifölls inte, trots att Domar- och Standardkommitten röstade för med 6 röster, och majoriteten i Breed Council röstade för. Avels- och Registreringskommitten röstade emot med 2 röster.

Alltsedan är Silver-Siam Projektet på standby.

CH* Pamina Vom Meeresgrund

Fortsättning följer, där du kan läsa intervjun med Fanny Tavernise, och se fler bilder på silver-skönheterna!

Texten är en bearbetad version av en artikel som skrivits för Siames och Oriental Gruppens årskrönika.

Anmäl
2014-04-24 14:31 #1 av: Missannas

Älskar sista bilden! Skrattar 

Lo, superintressant och välskriven artikel, men det vet du redan att jag tycker Glad Tack! 

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2014-04-25 21:41 #5 av: kalindas

Spännande! 
Denna tråd har jag helt missat. Glad

Anmäl
2014-04-26 15:18 #6 av: kitte

Herregud vad rolig den sista bilden var, så himla gulligSkrattar Intressant artikel.

Anmäl
2014-04-28 15:38 #7 av: litettrassel

Vilken intressant artikel! Jag är mer inne på britter och perser och därför är det spännande att få se och ta del av vad som händer i raser.

Anmäl
2014-04-30 10:31 #8 av: VoxBauers

Mycket intressanta tankar inom siamesaveln!

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2014-05-12 21:39 #9 av: MissMaven

Jätteintressant! Jag hoppas att silver blir godkänt hos siameser i framtiden. 

Silver har funnits i en del linjer länge, och jag ser inte en anledning att det inte godkänns! Silver är väldigt vackert på vissa siamesfärger/tabby, men på vissa blir helhetsintrycket sämre. 


Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2014-05-23 07:07 #10 av: MrsOgg

Mycket bra artikel och som alla sagt, sista bilden var underbar Skrattar

Anmäl
2014-05-25 20:00 #11 av: MonaLia

Men åh va vackra! Vill absolut ha en silverkatt <3

Anmäl
2018-01-05 09:06 #12 av: Truffles

Någon som vet om det fortfarande arbetas för att få silver godkänt eller om det arbetet "dött ut"?

Anmäl
2018-01-05 10:00 #13 av: NatasjaHemby

#12 Jag försökte faktiskt få mer info om detta projektet när jag skrev min artikelserie om färggenetik, men hittade tyvärr inget nytt. Kanske kan man fråga någon av uppfödarna som nämns i artikeln? Ska även höra med Lo (artikelförfattaren) om hon vet något.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2018-01-08 16:01 #14 av: Truffles

Tycker det var intressant. Fråga gärna Lo om hon har några aktuella uppgifter, Natasja. :-)

Anmäl
2018-01-09 22:08 #15 av: NatasjaHemby

#14 Har pratat med Lo och vi ska forska lite i saken. Återkommer! Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.