Månadens katt

Månadens katt!

2014-01-01 21:12 #0 av: Missannas

Vi inleder det nya året med en underbart näpen orientalfröken vid namn Greta

Vad roligt att Greta fick äran att börja det nya året, 2014, här på siames i fokus. Egentligen så heter hon Greta med tre G, Gggreta, eller så kan man kalla henne för 3G som Maria Moramyran Öhlin myntat en gång. Greta fyller mina dagar med mys. Hon är den sötaste lilla kurrmaskin som ena stunden gör bus med Majsan och andra myser med mig. Så otroligt härlig katt!Hon är uppfödd hos Ivanthes och är sprungen ur ett flera år långt samarbete. Samarbeten är något som ligger mig varmt om hjärtat, det är ett bra sätt att hjälpa istället för att stjälpa varandra. Tyvärr så är det något hos en del människor som gör att jakt på snygga katter, vinster och ära, får girighet och fula knep att verkligen förstöra för vår ras fortsatta hälsa och fortlevande. Tyvärr har jag drabbats av det ett antal gånger, men jag vill ändå slå ett slag för samarbete och att dela med sig av bra linjer, kunskap och inte minst uppmuntran. Annars faller man på eget grepp till slut, man avlar in sig i ett hörn.

Detta samarbete började med en liten söt chokladhona vid namn Ivanthes Rrainbow för 6 år sedan. Hennes mamma var från England och detta gav för mig en stamtavla med lite nya linjer. Linjer man iof inte visste så mycket om men förhoppningsvis kunde de ge någonting gott med sig. Det visade sig inte bara ge en möjlighet till att få kanelfärg om man hittade rätt hane, utan det gav mig en hona som verkligen var en suverän mamma. En lugn stabil alfahona. Rrainbow har givit mig två kullar, kanske blir det en till, det får hennes nya extramatte bestämma.

– Ja hon har flyttat, hon fick flytta med sin bästa kompis Kitty till ett nytt hem då Kitty inte tyckte att det skulle finnas fler honor än de två i huset. Så nu slipper de konkurrera.

Rrainbows första kull vart med min Italienska importhane, Mandrake d'Oltremare. Ur den kullen fick Björn (Ivanthes) en av honorna och hon kom senare att bli Gretas mamma. Ett givande och tagande kan man säga. Gretas pappa är Marilljos Mr T-Bird.

Greta är en mycket okomplicerad katt, iallafall om jag jämför mot mina andra katter jag haft genom åren. Hon ställer aldrig till besvär som t.ex. hennes kompis Majsan i stort sett alltid gör här hemma. Hon mer bara är nöjd och tillfreds och sänder ut ett lugn över gruppen. Det har visat sig att hon är en minst lika bra mamma som sin mormor. Hon föder ur sig ungarna hur lätt som helst, fast det ofta kommer baklänges, hon slickar de torra, avnavlar och äter upp moderkakan. Hon är en hona som jag inte skulle vara orolig över om hon födde utan att jag var med, hon gör allt själv på ett utmärkt sätt. Fast nog vill hon ha mig med alltid. När hon skulle få sin nuvarande kull så hade min svärfar bokat in sin födelsedagsmiddag precis då Greta skulle ha sina ungar. Barnmorskorna tillika systrarna Jennie och Anna ryckte in till min undsättning. De satt och väntade och väntade och så gjorde även Greta, för så fort som jag hade kommit tillbaka och barnmorskorna hade åkt så satte hon igång. Även fast jag bara satt bredvid så skulle jag vara med helt enkelt.

Det enda jag kan förvånas över med henne är hur snäll hon är mot Majsan som gärna bär iväg på hennes ungar mest hela tiden. Majsan bär iväg ungen till vardagsrummet eller köket för att på något sätt visa att här kan man leka, fast ungen kan vara bara veckan gammal (ingen vidare lekkamrat då), Greta går då lugnt efter och när Majsan tröttnat på att visa ungen världen så tar hon den sen därifrån tillbaka till bolådan. Vi människor i huset hispar upp oss och gapar på Majsan och letar stressat efter var hon har lagt den lilla, men Greta är lugn som en filbunke.

Jag har ställt ut Greta för att få henne avelsgodkänd, då hon har en RX stamtavla, det fick hon för att det på hennes engelska sida finns en färg som inte är godkänd hos oss; caramel.

Greta är i mina ögon en mycket fin orientalhona, i stort sett perfekt. Hon har i stort sett allt jag vill att en orientalhona ska ha. Hon har gröna underbara ögon, ett huvud med raka vassa linjer, öronen sitter perfekt på hennes huvud, nacken är lång, benen höga och smala och kroppen lång och smidig och en fin svans. Men tyvärr så blev hennes mönster ett som jag brukar säga mirsch marsch mellan två mönstergener. Hon är en classic tabby (22) men har även fått den tickade genen (25), så hon är en tickad classic tabby och det förstör tydligheten i classic tabby mönstret.

(exempel på hur ett mirsch marsch mönster kan se ut – till höger Greta med sitt och till vänster min äldre blåspottade hona som tappat sina spottar.)

...Så att ställa ut henne är ingen ide då de domare som inte kan mönster blir alldeles konfunderade och bara vill byta klass på henne hela tiden, och med tanke på att vi har 20 poäng på mönster så är hon helt enkelt inte någon bra utställningskatt. Synd ja, men hon är ingen dålig avelshona, och med rätt hane så kan man se till att förstärka de mönster man vill ha. I mitt fall så är det just classic tabby och spottat, vilket nog få har missat om de har intresserat sig för min avel genom åren ;-)

Idag har Greta fem kattungar som hon månar om, hon har nästan månat för mycket om dessa då hon bara ammat och ammat och de har nästan sugit musten ur henne. Allt hon äter går direkt ut till ungarna och nu när de är 8 veckor så börjar hon få tillbaka lite på sin beniga kropp. Efter dessa ungar så ska hon få vila länge tills hon får nya ungar.

Nu under jul och nyår så är jag kattvakt åt Rrainbow och Kitty då deras mamma har flugit upp till föräldrarna i norr. Så jag har lustigt nog ett gäng kattungar som har sin mor och sin mormors mor i huset. 

Med vänlig hälsning

Lina Wilund
S*Nonimonos

Äntligen gavs tillfälle att välja denna otroligt söta orientalflicka som månadskatt. Tack Lina för att Greta får pryda sajtens framsida under januari.

P.S Det är väl ingen som har missat Gretas bedårande tulpankull?

God fortsättning på det nya året önskar vi på sajten!

/Anna

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2014-01-02 05:31 #1 av: Lejonhjarta


Grattis till att vara först ut med tjusiga Greta 2014!!HjärtaVäldigt vacker lock! Glad

Ja, d där med samarbete är ingen dum grej. Inte alla som förstått det...

Anmäl
2014-01-02 10:37 #2 av: kalindas

Vacker som en dag! Hjärta
Grattis!


Anmäl
2014-01-02 13:14 #3 av: Beige

Grattis Greta! Lika vacker på utsidan som på insidan och som ett extra plus resultatet av ett gott samarbete ;)

Anmäl
2014-01-02 14:41 #4 av: S*Cupcakes

Gggrattis Lina och Gggreta :D

Anmäl
2014-01-03 05:10 #5 av: Nebel

Grattis Gggreta!!! En sann skönhet, från din fina personlighet till ditt underbara yttre (go-näsa, go-haka=go-gumma ;)

Anmäl
2014-01-03 16:42 #6 av: alltidsiames

Grattis vackra Gggreta! Du är gudomligt vacker!

Anmäl
2014-01-03 19:12 #7 av: lynxlo

Å vilken fin text om undersköna Gggreta! Hon har verkligen allt en oriental ska ha, blir störtförälskad i denna ovanligt vackra katt!Hjärta

Anmäl
2014-01-04 13:23 #8 av: Boggsvea

STORT Grattis Tårta

Gott nytt år och tack för gott samarbete under åren som gått!Blomma

Birgitta / Pepparkornsögas

Anmäl
2014-01-05 02:59 #9 av: Ellensmatte

Grattis till din fina Greta :-)

Anmäl
2014-01-05 17:12 #10 av: Nilla

Gratulerar! Hon är bedårande! Tack för mysig läsning också. Glad

Anmäl
2014-01-05 21:24 #11 av: tuska

 Grattis till Gggreta och dej, kul att få se henne här på siames i fokus. En massa fina foton på en fin katt

Anmäl
2014-01-09 10:59 #12 av: Siameshona

Grattis! Vacker & stolt

Anmäl
2014-01-13 09:15 #13 av: Garmabias

Grattis fina Gggreta!

Anmäl
2014-01-18 18:01 #14 av: grandma

Oj så fin hon är.Hjärta Har ju burmor men varit sugen på en oriental några år nu. Tack  vare den här sidan.


Anmäl
2014-01-29 23:58 #15 av: cillaroten

Vacker tjej!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.