Avel & genetik

Månadens dilemma!

2013-06-02 09:56 #0 av: Nilla

Har vi rätt, att som lekmän praktisera sondmatning på våra djur? Hur hanterar du svaga och sjukliga ungar? Välkommen att delta i månadens dilemma.

"...Enligt SOSFS 1988:25 ska sk interal nutrition utföras av sjuksköterska eller delegeras till personal med reell kompetens..."

Utdrag ur Socialstyrelsens författningssamling rörande interal nutrion på människa.


Att reflektera över;


FÖRDELAR?

Tidssparande, effektivt vid kull med många moderlösa ungar. Ungar som förlorat sugreflexerna kan hållas vid liv.


RISKER & NACKDELAR?

- Det finns hygieniska aspekter att diskutera såsom bakterietillväxt i sond, handhygien, huruvida man återanvänder sond som dragits upp ur magen etc etc.

- Vad har du för "dropptakt"? För höga hastigheter av födointag via sond kan ge illamående, diarréer och ge upphov till aspirationsrisk.

- Andra föreliggande risker vid fel utförd sondmatning är lunginflammation och stenos/förhårdnad matstrupe.


ETIK

Vi har också den etiska aspekten, är det exempelvis rätt att hålla liv i en icke livsduglig unge?

Ska man låta naturen ha sin gång och "lägga dem åt sidan"? Hur hanterar du svaga och sjukliga ungar?

* Avslutningsvis föreslås, att du tar en titt på filmklippet i länken nedan, en ljuvlig liten filmsnutt på 3 minuter och 23 sekunder.

http://www.youtube.com/watch?v=skzkwMN-5RQ

Då diskussionerna kan beröra "brännbara" ämnen och väcka etiska diskussioner till liv, ber vi er tänka på följande;

 * Håll dig till ämnet

* Respektera att andra kanske inte har samma åsikter som just du har.

* Var noga med hur du formulerar dig och läs igenom texten innan du publicerar. Använd dig gärna av smileys för att visa din sinnesstämning.

* Hänvisar du till artiklar eller klistrar in textmaterial, glöm inte att hänvisa till källan.

Personangrepp eller stötande uttalande plockas genast bort.

Kom gärna med förslag om ämnen som ligger er varmt om hjärtat och som ni kan tänka er diskutera. Har du förslag på artiklar som knyter an till ämnet, hör av dig!

Bilder: min otroligt charmiga Sigrid, som ligger uppe på bokhyllan och spanar. Hon är varken Siames eller kattunge, men hon vill också visa upp sig lite. Här tar vi chansen. :P

 

Anmäl
2013-06-02 15:32 #1 av: Attacks

Jeg har ikke sondematet noen,men jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å lære det. Ikke for å nødvendigvis praktisere det,men det ville føles trygt å vite man kan. Godt med valgmuligheter, og jeg er slett ikke i mot det. Men det er ikke noe "hvermannsen" skal sysle med uten riktig kunnskap og riktige ferdigheter.

Skal man mate en som ikke kan spise selv, enten det er kattunger, eller eldre pga sykdom, så skal man vite hva man holder på med.

Det kan gå galt om man mater med nappflaske også, eller sprøyte!!

Renslighet er et must uansett.

Jeg tør ikke si bastant det ene eller det andre, men jeg tror ikke det vil skje noe mer galt med sondeforing enn andre måter, dersom man bare vet hva man holder på med, og er renslig.

Jeg kan kun svare for meg selv, jeg gir alle kattunger en sjanse,men dem skal også være villig selv til å kjempe med. Noen klarer det,andre gjør ikke. Om "overleverene" da skal gå i avl eller ikke, det kommer an på årsaken til hvorfor dem behøvde starthjelp som liten, og hvordan dem utviklet seg videre Ler

Anmäl
2013-06-02 17:48 #2 av: kalindas

Om jag kunde sondmata och hade en kattunge som blivit svag av t.ex. näringsbrist och jag visste att bara den får i sig näring mår den bra. Då hade jag inte tvekat att prova den utvägen.
Självklart inte utan riktig kunskap.

Däremot hade jag inte sondmatat en kattunge som jag inte visste orsaken till dess svaghet och bara för att tvinga den att överleva.

Anmäl
2013-06-11 08:58 #3 av: Lejdet

Jag tycker att man ska låta naturen ha sin gång, sen låter jag säkert hård...men jag tycker faktiskt även att vi överdriver när det gäller för tidigt födda barn etc. Många av dessa barn växer upp och får diverse handikapp. Är det värt att rädda liv till varje pris?

Det är sorgligt och hemskt att se en kattunge tyna bort, därför skulle jag personligen hellre avliva den än att utsätta den för lidandet att ha en sond i halsen. Fast jag själv är kirurg-sköterska och har satt många sonder på människor så skulle jag aldrig ens komma på tanken att göra det på en kattunge.

Anmäl
2013-07-03 06:53 #4 av: alltidsiames

Visste inte ens att sånt förekom.

Anmäl
2013-07-06 15:34 #5 av: alltidsiames

Jaha nu sitter jag här med en sond och instruktioner från veterinären. Tre kattungar har mist sin mamma. Jag tar 1 ml sprutan som vanligt tror jag. Vågar inte riktigt sondmata. Kanske senare.

Anmäl
2013-07-06 17:35 #6 av: kalindas

#5
Om de är pigga och äter så finns det ju ingen anledning att sondmata. 
Tråkigt med mammakatt. :-(
Har du testat att söka efter en amma? Många katter har ju kattungar nu.


Anmäl
2013-07-17 14:38 #7 av: alltidsiames

En överlevare har jag och han är duktig med flaskan! Finns ingen anledning att sondmata då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.