Artiklar - övriga

Månadens dilemma

2013-03-31 19:34 #0 av: Missannas

Nu kör vi igång igen med månadens dilemma, en serie intressanta ämnestrådar som förhoppningsvis ska leda till tankeväckande och nyttiga diskussioner. Ämnet för april månad är djursjukvård - hur långt ska man gå? Inledningsvis passar det bra att ta del av dokumentären, artikel och klipp nedan!Månadens ämne - djursjukvård, kan man gå för långt? Var går gränsen? 

Jag tror det flesta av oss betraktar våra djur som familjemedlemmar, blir ditt djur sjuk är det en självklarhet att du ser till att det får vård. Den ökade efterfrågan på djursjukvård har lett till att behandlingsmetoderna har utvecklats. Idag har djursjukvården avancerat kraftigt och är snart ikapp människosjukvården. I och med detta uppstår också ett flertal etiska dilemman. Förvärrar vi djurens lidande eller ökar vi deras livskvalitét? Behandlar vi djuret för djurets skull, djurägarens skull eller kanske till och med för veterinärmedicinens skull? Hur långt ska man gå?


Förslag på hållpunkter i diskussionen

- Finns det en gräns för hur långt du kan gå för att vårda ditt djur? Var går den i så fall och varför? 

- Gäller samma gräns för alla dina djur eller kan du tänka dig att gå längre för vissa individer?

- Hur viktig är den ekonomiska aspekten för ditt beslut om hur långt du vill gå för att vårda ditt djur? Är den avgörande?

- Begreppet "värdigt kattliv" används ofta som en måttstock för om kattens liv är värt att leva eller ej, vad innebär ett värdigt kattliv?

- Vad tycker du om att katter får ett eller flera av sina ben amputerade efter en olycka? Eller katter som föds utan ben får leva? (Se gärna klippen om Anakin och Callie Mae nedan.)


Ta gärna del av dokumentären, artikeln och klippen:

http://www.tv4.se/kalla-fakta/avsnitt/avsnitt-2-129589

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/vara-djur-alskas-till-tusen---och-vardas-for-miljardbelopp/

http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/benlos-katt-behover-hjalp-med-kliandet/

http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/katten-anakin-foddes-med-bara-tva-ben/


Du kommer att känna igen "Månadens dilemma" genom den röda kattungen som skjuter rygg, vilken kommer kröna varje artikel.

Tanken är att ett helt nytt ämne införs varje månad och ligger öppen för diskussion. Tråden låses och ämnet är slutdiskuterat då nästa månads nya ämne införs.

Då diskussionerna kan beröra "brännbara" ämnen och väcka etiska diskussioner till liv, ber vi er tänka på följande;

 

* Håll dig till ämnet

* Respektera att andra kanske inte har samma åsikter som just du har.

* Var mycket noga med hur du formulerar dig och läs igenom texten innan du publicerar den. Använd dig gärna av smileys för att visa din sinnesstämning.

* Hänvisar du till artiklar eller klistrar in textmaterial, glöm inte att hänvisa till källan.

Personangrepp eller stötande uttalande plockas genast bort.

 

Kom gärna med förslag om ämnen som ligger er varmt om hjärtat och som ni kan tänka er diskutera. Detta göres via pm till mig, Line eller Nilla privat.

Har du förslag på artiklar som knyter an till ämnet, hör av dig!

 

Våga delta och bidra till en intressant diskussion!

 


Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-04-07 11:19 #3 av: Nilla

Toppen att du skakat liv i mitt gamla lik. Vi hade många intressanta diskussioner när det begav sig. Nu hoppas vi att ni medlemmar vågar delta! Jag ska fundera lite och återkommer med ett inlägg.Skämtar

Anmäl
2013-04-07 18:50 #4 av: Ellensmatte

Så här ser jag det.

Så länge jag känner att djuret inte lider är jag beredd att gå väldigt långt. Om djuret lider kan bedömas på olika sätt och är väldigt individuellt. För vissa kan det innebära operationer, många återkommande veterinärbesök och livslång medicinering. För mig är det fysisk smärta, en obotlig sjukdom där djuret inte kan leva ett värdigt liv. Jag tror man känner i hjärtat när det är ok eller ej.

För min del har pengarna ingen betydelse och jag skulle aldrig välja bort vård pga kostnaden. Så länge det finns hopp att djuret kan bli friskt är jag beredd att göra allt. Om jag däremot fick beskedet att det inte går att bota, allt djuret inte kan leva ett värdigt liv utan smärta skulle jag i första hand självklart tänka och agera annorlunda.

Jag förlorade nyligen min katt och det var aldrig ngn diskussion om hur långt vi skulle gå då vi gjorde allt vi kunde med många undersökningar. Beslutet blev självklart till slut när jag märkte att min katt led och inte hade det bra och det inte längre var etiskt rätt att fortsätta.Anmäl
2013-04-24 23:16 #5 av: Missannas

#4 Tack för att du delar med dig av din åsikt! Glad

Annars var här verkligen inte mycket till diskussion! SkämtarSnart är månaden slut och tanken var att vi skulle väcka liv i en serie diskussionstrådar men intresset verkar svalt även i år... 

...Eller? Lite bättre kan ni väl? DjävlasSkrattar

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2013-04-25 19:46 #6 av: grandma

Jag hade faktiskt glömt bort den här tråden. Den kanske måste synliggöras mer.Förlägen


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.