Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Berättelser

Giardia

2011-07-22 13:22 #0 av: SacredSouls

Det är tyvärr en del som har drabbats av Giardia den senaste tiden och detta i både Norge och Sverige - även vi människor kan drabbas.

Jag tänkte informera lite om den här lilla protozonparasiten (En cell organism) och berätta om hur vi behandlat den.

Giardia är i två former samtidigt:

Den aktiva lever och förökar sig i tarmen, men utanför tarmen dör den mycket snabbt.

Den andra formen är en cysta. I tarmen öppnas den och släpper ut det aktiva som ansluter sig till tarmväggen och börjar multipliceringen. Cystorna överlever länge utanför tarmen, kan sedan infektera en ny katt - och förloppet upprepas.

F.v Aktiv som er i ferd med å dele seg-aktiv-cyste

Det finns mycket okunskap bland veterinärer om vad som krävs för att bli av med Giardia, vilket resulterat i felaktig behandling och nya omgångar av dyra tester. Väldigt många veterinärer talar tyvärr bara om behandling av katter och nämner ingenting om behovet av att sanera omgivningen samtidigt.

Det viktigaste är att verkligen fastställa att det är Giardia som er problemet och inte TF - eftersom dessa två parasiter är så lika till utseendet och ofta förväxlas.

Vid användning av snabbtest kan man använda det som kallas Snabbtest Giardia. Om du skickar in avföringsprov till labbet i Tyskland etc, så måste du be om specifika TF-tester också. Detta för att vara säker på att det inte är TF.  Vi testade två gånger med PCR-metoden. (Söker DNA)

Du måste se till at de kontrollerar för TF med PCR-metoden, annars kan det lätt förväxlas med Giardia.

När det är säkert att det är Giardia, så har du mycket roliga saker att se fram emot:

Du får ett skinande rent hus och bara rena katter. Man upptäckar nya möjligheter genom rengöring med ångtvätt, glädjen i att ge tabletter två gånger dagligen under cirka tre till fyra veckor ökar for varje dag.

Man får ett onormalt intresse för kattbajs, nojja för bakterier och du får också lite sympatisymptom...bara för att nämna några saker.

Eftersom Giardia kan smitta människor, är det viktigt att direkt ta en tur till doktorn - om du känner dig osäker på om symtomen du har, kan bero på Giardia eller inte.

Ett annat faktum som är obehagligt, men som visar omfånget - är att ett typiskt "diarrésprut" innehåller miljontals cystor. Det er bara ca tio cystor som behövs for att bli infekterad på nytt.

Cystor kan överleva i månader i optimal våt omgivning. I den normala omgivningen överlever de i ungefär tre månader.

Så vad gör du då när du sitter där och har fått Giardia på prov svaret? Här är hur vi hanterade det med framgång:

Jag börjar med hur vi tvättade hemmet: vi lånade en ångtvätt. Alla ytor och alla platser katterna har varit på måste ångtvättas.

Klor / klor dödar inte cystor. De överlever i temperaturer från 0-60 grader (vid 60 grader, överlever de i tio minuter)

Är det vintern så kan du lägga ut saker et dygn, men på sommaren är det svårare. Jag ångtvättad allt som kunde ångtvättas: Golv, möbler, kattleksaker etc.

Tvättade alla kläder / sängkläder etc på minst 60-90 grader. Vad som inte kan tvättas i så höga temperaturer, lägger jag i frysen i 1-2 dagar.

Dammsög varje dag och tvättade alla ytor dagligen med kokvarmt vatten och tvål / klor. Ångtvättade allt - gjorde jag ungefär var tredje dag. Vattenskålar / matskålar ska bytas dagligen och vattnet gärna två gånger dagligen. De måste också vara ångtvättade.

När det kommer till matskålar, är en bra idé att köpa pappers tallriker som du  kan kasta efter varje dag.

Kattoan måste bytas varje dag, rengöras /skuras noga och även ångtvättas varje dag. Köp billig kattsand. Vi placerade en toa mitt i vardagsrummet, köpte våtservetter och tittade på när katterna var tvungna att göra nr 2. Så vi fikk tag den lilla "cystaspridaren" på väg ut och före den föll i katttoan.

Nu tog jag nog i lite för mycket när det gäller tvätt och ång maskinen. Man kanske inte behöver vara riktigt lika noggrann som jag var.

Det viktigaste är dock att mat/vattenskålar, toaletter rengörs varje dag. Fullständig ångtvätt av ytan ett par gånger under behandlingen. Vissa har lyckats med bara tvålskrubbning också, men jag vill ändå berätta hur vi gjorde det.

Jag läste en hel del på nätet om olika behandlingsformer. Ju mer man lär sig, desto lättare är det att få rätt behandling omedelbart.

Behandling:

Veterinärer rekommenderar ofta bara 3-5 dagar Panacur / Axilur behandling i normal dosering och ibland även att man endast behandlar katter med symptom - och inte alla. Det hjälper inte! Alla katter i huset måste behandlas.

Det är lite olika vilka medel som är mest effektiva. De vanligaste antibiotikan är Panacur / Axilur och Flagyl.

Panacur / Axilur måste ges i högsta dosen som är 50mg/kg i minst 5 dager. Om du inte ser förbättring inom några dagar på detta läkemedel, bör du överväga att byta till Flagyl.

Vissa rekommenderar också bara Panacur / Axilur i 8 dagar, uppehåll i 8 dagar och en ny runda med 8 dagar en gång till.

När det gäller Flagyl är det stora skillnader i den rekommenderade längden på behandlingen. De flesta veterinärer anser att 14 dagar håller. Några anser tre veckor. Flagyl måste ges två gånger dagligen.

Om du har en katt som är svår att få i tabletter som en av våra var, så hittade vi en lösning som fungerade: vi skar av toppen på en plastspruta och lade pillret i den med lite solrosolja. Den fungerade då som en "pillgun"/pillerspruta och pillret sköts lätt ner.

De svåraste fallen bör behandlas med Flagyl i kombination med Panacur / Axilur i 8 dagar.

Under behandlingsperioden måste katter bada en eller två gånger. Detta beror på att cystor kan sitta i pälsen. Då är det mycket viktigt att de placeras i ett för-ångat och välsanerat rum - eftersom cystor trivs mycket bra i våta omgivninger.

När det gäller provtagning efter behandlingen, så man bör vänta tre veckor innan proven tas, detta eftersom det kan ge falska positiva svar om du testar för tidligt.

Vi behandlade först med Panacur men såg ingen bättring. Bytte då till Flagyl i två veckor och slutligen kombinerade vi Flagyl / Panacur i 7 dagar.

Det är en kamp att bli av Giardia och den er tröttsam, men när man är klar med behandlingen - har man förhoppningsvis Giardiafria katter och förmodligen det renaste huset i stan.

Bilder lånade av

Dagbladet, toonpool, guysports, msd-animal health,jula.no, cleanhouse.

Artikelförfattare: Line,Medarbeider på Siames i Fokus


Anmäl
2011-07-22 16:04 #2 av: Maniac's

Jeg er generelt ikke filk til å lese nøye når det står så mye. men slik jeg leste det, huffa meg så mye arbeid og jobb! Dette hørtes lite kjekkt ut.

Men det jeg sitter igjen med er hva er symtomene for dette? eller har jeg ikke fått det med megCool

Anmäl
2011-07-22 16:06 #3 av: SmirreIce

vi har /har behandlat Giardia här hemma nu. jag är ledsen, men så svårt att förstå Norska, är det nån som kan översätta hela texten till svenska?

tack

Anmäl
2011-07-22 16:16 #4 av: MissMaven

#3 http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fsiames.ifokus.se%2Farticles%2F4e295d6288f4721074006af5-giardia%23discussions-1&act=url

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Anmäl
2011-07-22 16:29 #5 av: SacredSouls

#2 Nå ønsket jeg å fokusere på behandlingen og ikke symptomer,nettopp fordi det ofte blir glemt av veterinærer at man trenger å vaske veldig nøye også.Så derfor skrev jeg ikke om symptomer. Det tar plutselig en del timer å skrive en slik artikkel og det var ikke meningen at det skulle være en hel avhandling om giardia Skrattande Den ble jo ganske lang fra før av.

Symptomer kan være alt ifra ingenting til illeluktende diare,tilbakevendene diare osv.Har man fler katter er det gjerne slik at noen ikke viser symptomer i det heletatt.

 

 

 

Anmäl
2011-07-22 16:40 #6 av: Attacks

Usj,jeg føler sånn med alle som har/må sloss med denne parasitten. Jeg får føle med heldig som enda ikke har noen personlig kjennskap til det. Men det kan heldigvis medisineres/vaskes bort,og medisinene er ikke blandt de hardeste for kattene,så en mager trøst er det jo opp i hele.

Dere som tør stå åpen frem om giardia ( og andre sykdommer) er gull verd for andre som kommer i samme situasjon.

Jeg har da en dansk artikkel,som jeg lurer inn her i denne tråden. Den vet jeg har hjulpet mange som har fått sykdommen i hus :

http://www.felisdanica.dk/upl/files/7/237.pdf

Den er på dansk, enten blir den vanskeligere eller enklere å forstå. Jeg kan ikke forstå at noen syns norsk er så veldig vanskelig. Med litt velvilje og google transelator på enkelte ord,så forstår dem fleste. Jeg har ingen problemer med  å tyde dansk eller svensk,og der ord jeg ikke forstår,så spør man jo bare Glad

Jeg legger også ved info om snap testene :

http://www.aksvet.no/doc/public/nettbutikk/15651.Giadia.pdf

En litt annen type test,men det er noenlunde lik fremgangsmåte i hvordan testen gjøres......tror jeg Glad

 

Anmäl
2011-07-22 17:56 #7 av: SacredSouls

#6 Tusen takk for linker Veena.

Nå har jeg oversatt så godt jeg klarte og om det er setninger som ser merklige ut/noe uklart så får dere si ifra Skrattande Nilla kan sikkert hjelpe meg om det er setninger som er feil.

 

 

Anmäl
2011-07-22 18:32 #8 av: Maniac's

# 5 Takk for svar=)

# 3 jeg har selv personlig vansklig med å forstå svensk så jeg har brukt en innstilling for å få alt svens oversatt til norsk, ellers bruker jeg den liken MissMaven gav deg=)

Anmäl
2011-07-23 00:36 #9 av: [lisme]

Jeg har dessverre ingen problemer med å forstå hverken svorsk, svensk eller dansk. Jeg er oppgitt og fortvilet og kjenner at jeg ikke har energi til å ta fatt i krangelen med veterinærene - igjen - for å få korrekt behandling. Vi har en liten Tigergutt som har fått konstatert giardia, men om han heller har TF, se det vet inte jag. Veterinærene vil behandle Tigergutt og ingen andre katter, selv om de har deltatt i stellet av den lille fra han ble født. Jeg vet at vi ikke har mulighet til å gjennomføre det rengjøringsregimet som sikkert er nødvendig, fordi min mann er nødt til å sove han også.

Anmäl
2011-07-23 01:09 #10 av: SmirreIce

Vad bra att det finns översätter program nuför tiden :)

Anmäl
2011-07-23 01:21 #11 av: Attacks

Det kan jo være noen gode venner kommer å hjelper til med nedvask? Det er lov å spørre,det verste man får er et nei.Glad Og med en slik damvasker,så blir jo alt mye enklere,fordi den brenner vekk alle cyster med det samme.

Så vidt jeg vet, så er det smart etter huset er nedvasket å holde kattene(som da blir badet etter 4 dagers behandling for å få vekk cyster) deretter på enkelte rom til dem er ferdig behandlet og friskmeldt.Man kan rett og slett også først vaske 2 "katterom" og så la kattene være der,før man gyver løs på resten av nedvasken. Da trenger man ikke vaske seg sønder og sammen med full nedvask av hus om og om igjen. Men vaske grundig på det rommet/de rommene kattene bor på mens dem er under behandling.

Men jeg har et god råd til deg,når det gjelder så mangt uvitende dyrleger. Ta først en prat med feks Line,så kan hun snakke med sin dyrlege,om at kanskje din dyrlege tar kontakt.... så får en håpe det at du får behandling til alle kattene. For det må man med smittsomme sykdommer som kan behandles, man må behandle alle som en. Jeg blir frustrert inni meg,når dyrleger skal være så uvitende påståelige...

Nå har jeg som sagt ikke noen egene erfaringer med giardia,men jeg har en veldig flink dyrlege,og jeg har drøftet giardia med han under en vaksinering,da jeg nevnte for han jeg var så lei meg på fleres vegner,og tenk om jeg får det en dag i hus. For det kan jo ramme hvem som helst. Og han er ihvertfall fornuftig,både med sanering og medisinering og testing. Det skal gjøres skikkelig så man kan bli kvitt det,og han nevnte også disse snap testene,så man kan gjøre det i det minste litt hyggeligere for lommeboken sin. Så vil du ha tlf til min dyrlege også,så send en melding. Nå går han ut i ferie,så han kan dessverre ikke ringes til før 14 dager tror jeg.

Anmäl
2011-07-23 14:13 #12 av: SacredSouls

#9 Dette kommer til å gå bra Lisbeth.

Reis på ferie og kos dere. Om du vil så snakker jeg gjerne med min veterinær angående behandling. Giardia'n stikker ikke fra dere så dere kan fint reise på ferie og ta tak i dette når dere kommer hjem igjen. Som Veena sier over her så finnes det mange løsninger. En dampvasker fra Jula er veldig lett og det gjør rengjøring mye! enklere. Man kan vaske ned ett rom helt og da ha kattene der mens behandling pågår. Da slipper man unna med kun en gjennomdamping.

Dette kommer til å gå bra.Hvis du vil så er det bare å ringe eller maile meg om det er noe du lurer på.Men reis nå på ferie og kos dere,slapp av og husk at dette er et problem det finnes en løsning på.

 

 

 

Anmäl
2011-07-23 15:26 #13 av: [lisme]

Tusen takk for støtten! Jeg er ikke like oppgitt i dag som jeg var i går heldigvis, har ristet dette litt av meg og har lagt en plan for hvordan vi skal bli kvitt elendigheten. Vi vinner til slutt - denne gangen også! Tusen takk for tilbud om hjelp! Hvis ikke veterinærene vil høre på oss og det vi sier, får vi koble inn andre som kan hjelpe oss å overtale dem sånn at vi får gjennomført nødvendig behandling. Vi synes vi er blitt veldig flinke til å behandle kattene, har fått mye trening etterhvert Flört Og nå får vi enda mer erfaring Cool Du har nok dessverre helt rett Line i at giardian ikke stikker av mens vi er i Tyrkia selv om det hadde vært supert Tungan ute Tusen takk for tipset om Jula! Heldigvis har vi nettopp fått butikken til Salten, så det er enkelt for oss å få kjøpt en dampvasker. Den skal ikke bare brukes i behandlingsperioden, det blir nok Finn-Oves nye venn Foten i munnen

 Vi er så heldige at vår søte Tao har flyttet til en veterinær på Eidsvoll, og jeg har selvfølgelig snakket med henne om giardia. Hun skulle lese seg opp på emnet og så kontakter hun meg. Kanskje hun også kan snakke med våre veterinærer? Time will show! Gårdagens grusomme og uforståelige hendelser setter ting i perspektiv, og brått er giardia blant kattene våre bare en liten bagatell.

Anmäl
2011-07-23 19:14 #14 av: Nilla

Dritbra Line! Du er jo en finne (fena) på svensk! Jeg har redigert litt. Skrattande

 

Anmäl
2011-07-23 19:23 #15 av: SacredSouls

#14 Tusen takk Nilla.Håper den kan hjelpe noen for det er kjedelig å føle seg alene i en slik situasjon.

 

#13 Så godt du føler det litt mer overkommelig i dag Lisbeth *klem*

Dette skal gå bra og Finn-Ove kommer til å bli så glad i damvaskeren at han aldri kommer til å slutte å dampe Glad

 

Anmäl
2011-07-23 20:48 #16 av: Nilla

Klem till Lisme. Hoppas du känner att du har stöd här och att Lines artikel och kunskap kan hjälpa dig litt. Glad

Anmäl
2011-07-23 21:29 #17 av: [lisme]

Jeg har fått mye støtte de siste dagene, også fra uventet hold og det er klart at det hjelper! Jeg vet at med å gå ut og informere om at vi har både det ene og det andre blant kattene (mykoplasma, herpes, giardia osv) på kort sikt skader oppdrettet vårt og mulighetene for å selge kattunger. Men både Finn-Ove og jeg ønsker å være åpne om dette fordi det kan hjelpe andre som kommer i samme situasjon, og om en katteeier føler at h*n får hjelp av mine fortellinger, har vi oppnådd mye. Vi har ingen sans for å forsøke å gjemme sannheten, lyve eller pynte på virkeligheten fordi vi synes det er rett og slett tåpelig at katteeiere og oppdrettere sitter på sidelinjen og snakker znikk znakk om andre og kaster skitt. Mange hevder de aldri har opplevd noen form for sykdom blant sine katter. Vi vet at man kan ikke drive med katter eller eie flere katter i 10, 20 eller 30 år uten at man opplever vanskelige situasjoner og sykdommer. Vi har mange ganger hørt at "det er så mye sånt som går nå, både i Sverige og i Norge, men vi har lovet å ikke si noe for de dette gjelder vil ikke gå åpent ut med det". Blir sykdommen lettere å takle når den holdes hemmelig?

Vi er utrolig takknemmelige for alle gode råd som vi har mottatt fra fjern og nær både når vi sto midt oppi herpes-marerittet og nå med giardia. Tusen takk til dere alle - og ingen nevnt, ingen glemt Flört Dere vet selv hvem jeg snakker om, og varme cyberklemmer sendes ut i verden Skrattande Her blir det å leie rengjøringsbyrå for å vaske ned hele huset fra gulv til tak, og så blir det daglig tango med mopp og damp. Håper ikke den stakkars mannen min går ned for telling, det er mye arbeid som faller på han - dvs stort sett alt. Om noen av dere liker vasking og er fysisk i stand til å gjøre det, er dere hjertelig velkommen til vårt nymalte, lilla hus Cool Kanskje vi får hjelp av naboene om vi skifter farge på huset utvendig?! Oskyldig

Anmäl
2011-07-23 22:54 #18 av: alltidsiames

Så besvärliga små kryp det finns. Hoppas att alla veterinärer läser på ordentligt.

Anmäl
2011-07-24 10:48 #19 av: SmirreIce

tack snälla för översättningen och för informationen! Men är det verkligen nödvändigt med bad o storengöring av hem??Glad

Anmäl
2011-08-15 11:12 #20 av: [lisme]

#19 Ja det er nok det. Kattene utskiller milioner av cyster i bare en sprut med diare. Det trenges 10 cyster for å bli smittet av Giardia, og cystene kan overleve minst 3 mndr i miljøet.

Før vi dro på ferie ble det meste av huset vasket av et rengjøringsbyrå. I tillegg gikk Finn-Ove og sønnen min over de nyvaskede flatene med dampvasker. Kattene ble plassert i stuen i første etasje, bortsett fra 2 som ble plassert på et soverom. Der har de vært siden dagen før vi dro på ferie, og de er ikke spesielt lykkelige over det. Vi har ikke begynt med behandlingen ennå, siden veterinærene våre ikke vil at vi skal behandle alle. Min datter Marie kommer hjem fra Finland i kveld med Axilur takket være en meget snill finsk oppdretter. Da får de første dose når vi er hjemme etter å ha hentet Marie på flyplassen i Bodø. Kattene skal fortsatt være i stuen i første etasje, og de skal bades (dusjet) hver 3. dag. Etter at de er badet, blir de plassert på soverommet i første etasje mens stua nede blir vasket med dampvasker + at vi sprøyter alt der inne med Virkon-S. Når stua er ferdig vasket, blir kattene flyttet dit igjen og soverommet blir fikset og er klar til neste runde. Medisineringen fortsetter og på dag 6, 9 og 12 gjentar vi prosedyren fra dag 3. Kattedoene blir tatt 2 ganger pr dag, de blir dampvasket og desinfisert etter bruk. Alle kattedoene blir rengjort og desinfisert først, og vi kommer til å bruke 3 kattedo i stua nede. På denne måten blir det mer overkommelig for min stakkars mann som må gjøre alt det praktiske arbeidet.

I tillegg til rengjøring og desinfisering har vi stellefrakker + plastforklær som går helt ned til gulvet + plastsokker til å ha på skoene for ikke å dra med cyster ut fra stua nede. Vi har satt opp en nettingvegg utenfor stua, sånn at vi kan kle på oss der og samtidig forhindrer at kattungene kommer i kontakt med klær etc som er brukt i stua.

Vi håper at vi skal bli kvitt elendigheten på denne måten, men jeg gruer meg til å gå og vente på resultatet av testene etter at behandlingen er over.

Anmäl
2011-08-15 12:26 #21 av: [lisme]

Jeg har diskutert Giardia med etpar av våre veterinærer, og det de sier er ikke spesielt oppløftende Rynkar på näsan I følge dem er det praktisk talt umulig å bli kvitt elendigheten, de hadde ingen tro på at vi skulle få bukt med problemet. Jeg ba om at de tok inn hurtigtester, men i følge dem var det så stor feilprosent at det ikke var noen vits i å bruke dem. Så da blir det vel avføringsprøver som blir sent til Laboklin i Tyskland, heldigvis var ikke prisen helt avskrekkende - 400 kr pr test. Vi skal teste de to kattungejentene og hunden også siden vi nå er i gang med dette "bli-kvitt-Giardiaproblemet-prosjektet". Det ville være for dumt å ikke sjekke alle dyrene når vi nå skal gjenomføre dette

Line, du skriver i artikkelen din at Klor ikke tar cystene, men samtidig forteller du at du har brukt klor som rengjøringsmiddel? Den danske artikkelen nevner også klor....

Anmäl
2011-08-15 14:46 #22 av: MalinL

#21 Din veterinär har fel, snabbtesten är 160 % säkrare än att skicka in avföringsprov, och det är inte alls omöjligt att bli av med. Vet flera som har haft det och som behandlat och sanerat med framgång.

Är så innerligt trött på veterinärer och deras tvärsäkra uttalanden som inte ens behöver ha en vetenskaplig grund! Skrikandes

Här är en universitetsuppsats om giardia, visserligen på hund, men det spelar ingen större roll, då behandling och diagnosticering är detsamma. I den förklaras vilka analysmetoder som är säkrast (Eliza-test) och varför, samt behandling.

Synd att ni inte bor närmare Sverige då Axilur som är den bästa behandlingsmetoden säljs receptfritt här.

http://www.sva.se/upload/pdf/parasitologen/Giardia%20EEF.pdf

Anmäl
2011-08-15 16:17 #23 av: [lisme]

Takk for informasjonen Malin! Jeg skal sende den videre til min "besetningsveterinærs" erstatter siden hun er på ferie. Jeg var i kontakt med erstatteren i dag og da kunne hun fortelle at hun hadde vært i kontakt med veterinærhøyskolen og at de sa at det gikk an å prøve en behandling med Panacur, 20mg/kg katt i 5 dager. Jeg sa at andre veterinærer anbefalte 50 mg/kg katt, men det kunne hun ikke skjønne at det skulle være nødvendig siden Veterinærhøyskolen sa 20 mg/kg katt.  *sukk* Er litt sliten av å måtte slåss om absolutt alt! *Frustrert*

Heldigvis har Kristiina Rautio sendt Axilur med Marie, så da håper jeg at det er nok til å behandle alle i 10 dager som hun anbefalte.

Anmäl
2011-08-15 21:03 #24 av: SacredSouls

Rynkar på näsan Ja det er bare så tragisk med slike veterinærer.Og enda mer tragisk at de sier som de gjør med henhold til tester. ARGH! Håper dere kan få hjelp av den vi brukte Lisbeth. Hvis ikke så har vi en annen som er veldig ok også. Så du får bare si ifra.

Sender deg mail adressen og navn privat jeg.

Nå snakket vi jo sammen men sånn for ordens skyld så kan jeg jo svare hvis andre skulle lure. Vi brukte klor rett og slett fordi det er desinfiserende og jeg tenkte slik at jo mer og oftere man vasker jo bedre.

 

Anmäl
2011-08-17 10:00 #25 av: Nilla

Om du inte har Axilur så det räcker, köper jag det på apoteket och skickar till dig. Det är ju som sagt receptfritt.  Glad

Anmäl
2011-09-03 19:07 #26 av: Nilla

putt putt

Anmäl
2011-09-07 18:19 #27 av: [lisme]

Ja da har vi kommet til slutten av behandlingen med Axilur og på mandag blir det en ny delikatesse for kattene - nemlig Panacur! Kattene begynner å bli så vant til piller at de vil vel sikkert ha maten i samme form med samme smak. Noen av dem knasker Axilur med stor apetitt! Vi må vente til mandag med Panacurbehandlingen fordi vi skal på SWS i helgen. Sønnen min skal være hjemme i giardiahuset men han skal slippe å medisinere. det blir nok for han å vaske Tungan ute

Vi var og hentet Panacur i dag på apoteket og som vanlig leste jeg pakningsvedlegget. Skulle nesten ønske at jeg ikke hadde gjort det Obestämd For der står det "Middel mot spolorm, hakeorm, piskeorm, bendelorm (Taenia spp.) og giardia hos hund; spolorm og bendelorm hos katt."  Jeg kjenner at jeg slett ikke har lyst til å gi kattene Panacur hvis det er riktig at den ikke er virksom mot giardia! Hva gjør vi nå?

Anmäl
2011-09-07 18:46 #28 av: SacredSouls

Joda Lisbeth.Det er Panacur du skal ha. Panacur inneholder samme virkestoffet som Axilur gjør:: Fenbendazol. Så i praksis er det nøyaktig samme medisin som Axilur.

Vi brukte Flagyl og Panacur samtidig. Flagyl tar rundt 60-70 % mens Panacur ca 80%. ( usikker på disse tallene for det er en stund siden jeg leste om det ) Men iallefall er det derfor man anbefaler å kombinere disse to preparatene for best mulig effekt.

Håper dere får en fin tur på SWS.

 

 

 

 

Anmäl
2011-09-07 18:47 #29 av: [lisme]

Så egentlig bør kattene ha Flagyl i tillegg selv om ingen har symptomer lenger?

Anmäl
2011-09-12 20:31 #30 av: [lisme]

I kveld starter vi med Panacur og Flagyl til de som kan få det. Så får vi se om det hjelper.

Anmäl
2011-09-12 21:14 #31 av: SacredSouls

#29 Jeg hadde ikke sett denne jeg Lisme. Beklager.

Lykke til med behandlingen.

 

Anmäl
2011-09-13 07:46 #32 av: GunillaSverkersson

#lycka till , synd att vi inte hann prata mer på SW , men trevligt att få ett ansikte på dig Glad

Anmäl
2011-09-13 07:50 #33 av: GunillaSverkersson

#30  Vet du någon utställning i Norge som är på gång , vi funderar på att åka med Wednesday vår Bal och ett par till.  Jag tror att vi har närmast till Oslo. Vi bor ju i närheten av Uppsla (Sala). Glad

Anmäl
2011-09-13 08:51 #34 av: [lisme]

# 32 Ja det var synd, håper vi vil treffes på en annen utstilling etter hvert! Har litt planer om kattene bli kvitt Giardia Flört

NORAK har utstilling i Oslo 5. og 6. november og Adelkatten har utstilling 10. og 11. desember litt nord for Oslo (ikke langt fra Gardermoen)

www.nrr.no/page.php?pageid=265

 

Anmäl
2011-09-14 17:36 #35 av: [nollottan]

Nu har jag en miljon frågor men ska försöka hejda mig till de viktigaste. Är Garia farligt? och varför isåfall. Ska man behöva bli helt nojjig nu och testa hela sitt katteri varje gång en katt är lite dålig i magen? Hur många tros bära på detta utan symtom. Kan jag ha en katt hemma med gardia och de andra två är oafekterade trots att de delar låda?

Känns som att om man har det och gör sig fri från det är det otroligt lätt att få igen då känns det ju värdelöst att behandla behandla och behandla om man nu tom kan få det genom dricksvattnet. Är det inte onödigt att behandla symtomfria katter? behandlar vi för mkt kommer ju denna parasit också att bli resistent mot våra mediciner.

Anmäl
2011-09-14 20:37 #36 av: kalindas

#35
Lite så jag funderar också...

Anmäl
2011-09-14 20:57 #37 av: Eine

#35 Jag förlorade 4 kattungar av 5,och hade ett mindre helvete att få katterna här friförklarade.Klart man ska få katterna friska,och sedan kolla upp alla nya som kommer.I mitt fall gäller det CRX men det bör inte göra skillnad.Nu är jag väldigt petig när jag får in en ny katt.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2011-09-14 21:02 #38 av: kalindas

#37
Tråkigt att höra...Rynkar på näsan
Giardia är bevisligen farligt för kattungar. Men hur fungerar det för de vuxna?

Anmäl
2011-09-14 21:09 #39 av: SacredSouls

#35 Når det kommer til Giardia så ja, det kan være farlig og dødlig for små kattunger. Man må også huske på at det er en zoonose risk ved Giardia. Som regel sjekker de ikke hvilken type det er katten er smittet av og om det er den som kan smitte på mennesker.

I Bergen for en del år siden ble mange syke av Giardia smitte i drikkevannet.En kvinne ble tildelt 800 000 kroner i erstatning fra kommunen nå nettopp da det ble bevist at det var en klar sammenheng mellom Giardia smitten og ME sykdommen hun har utviklet.Veldig mange av de som ble  Giardia syke i Bergen har utviklet ME i ettertid.

Så Giardia skal man absolutt behandle og det er i så måte ingen spøk og noe man bør ta lett på.I den sammenhengen så bør vi også tenke på vår egen helse.

Å teste bare for å teste trenger man jo ikke.Man tester jo når man mistenker at det kan være noe galt.Men har man brønn vann så bør man absolutt undersøke det å ta en vannprøve om man skulle mistenke noe slikt.

 

 

 

Anmäl
2011-09-14 21:19 #40 av: SacredSouls

#37 Så fryktelig trist Gråter Beklager så mye.Ja har man hatt det en gang så vil man ikke oppleve det en gang til og jeg forstår deg veldig godt.

 

Anmäl
2011-09-15 18:34 #41 av: [nollottan]

Det är ju inte kul att kattungarna blir så sjuka av det..... Men om jag nu skulle ha det hemma och lyckas behandla alla och få dem friska hur lätt är det att få in det igen. Kändes inte som att det smittade sååå himla lätt. Att man inte skulle behöva vara nojjig på utställning för att det mestadels smittar via avföringen. Utan mest vara nogrann med karantän och provtagning när man får hem nya katter?

Om min kompis har en katt som har det, fast jag inte vet om det, och jag klappar den katten, får jag systor på händerna då som jag kan få med mig hem till mina då?

Funderar allvarligt på att testa mina trots att de är symtomsfria, detta är ju inget man vill dela med sig av!!!!!!! Hellre testa en gång för mycket än för lite. Och skulle jag få ett positivt svar skulle jag väl isolera mig med mina katter resten av livet......Obestämd 

Nä, det är viktigt med information, det är okunskap som bildar rädsla. Tack för svar på mina frågor :-)  

 

Anmäl
2011-09-15 18:50 #42 av: MalinL

#41 Nej så lätt är det inte att få in. Största smittrisken är om du tar in en ny katt, eller parar med katt utanför katteriet.

Om dina katter inte träffar andra katter så är chansen att få in giardia liten. Att en katt skulle bli smittad på utställning skulle i så fall bero på många omständigheter som spelar in samtidigt, extrem otur, eller klantighet.Flört

Anmäl
2011-09-15 18:54 #43 av: MalinL

Kan inflika att en katt med giardia inte behöver ha några symptom över huvud taget, och de kan ha giardia i en liten mängd. Och då smittar de givetvis inte lika lätt som om de skulle ha svåra symptom och vara mer angripna.

De står väldigt mycket bra i den här uppsatsen, har länkat till den förut och jag rekomenderar att man läser den om man vill veta mer om smittvägar, testmetoder och behandlingsätt. http://www.sva.se/upload/pdf/parasitologen/Giardia%20EEF.pdf

Anmäl
2011-09-16 19:03 #44 av: [nollottan]

Tack Malin du är en pärla :-)

Anmäl
2011-09-16 23:24 #45 av: [lisme]

#44 Ja hun er virkelig det!

Anmäl
2012-10-01 13:14 #46 av: [luckymoa]

Tänk att man kan få en sak som är så hemsk/jobbig att låta så, hmm, komiskt! Skrattande Bra skrivit Sacredsouls!

Anmäl
2012-11-02 12:44 #47 av: mylicharlie

Men hur får man in Giradia i hemmet? Alltså hur smittas det? Via matte och husses skor tex?

 

Vart köper jag snabbtester för Giardia och TC? Vilket pris ligger testerna på ca?

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.