Allmänt om siamesen

Kattens sociala funktion

2007-01-28 18:43 #0 av: RolfH

Katten har nu tagit upp kampen om titeln "människans bästa vän" i många europeiska länder, t ex i Frankrike, Storbritannien, Sverige, Tyskland, och USA. Katten är självständigare än hunden och kräver mindre utrymme och har många egenskaper som lockar den moderna människan. För människor som är stressade och överarbetade kan det kännas lugnande att få kela med en katt. Många katter är dessutom busiga och oförutsägbara, vilket ger dem en speciell sorts charm.

En angelägenhet för hela familjen

Tvärt emot den typiska föreställningen där man parar ihop katten med författare, nattmänniskor och ensamstående kvinnor, så är majoriteten av kattägarna familjer med två barn, hus och trädgård.
I Frankrike har 66% av husägarna katt (62% av dessa har trädgård), medan endast 25% av de som bor i lägenhet har katt. 66% av Frankrikes katter finns i städer med färre än 100 000 invånare.

 

 


Hundägare brukar ofta hålla sig till enbart hundar, men kattägarna däremot har ofta djur av olika arter, till exempel även fåglar och hundar. Katten har ofta getts mycket lite uppmärksamhet inom veterinärmedicinen och har ofta inte fått tillräcklig behandling, men på senare år har intresset för kattens hälsa och vård ökat.

 

 

Numera finns det veterinärer både i Europa och USA som specialiserar sig på katter och som öppnar mottagningar enbart för katter, och det finns vetenskapliga journaler som koncentrerar sig enbart på katter.

Katten fäster sig alltmer vid människan, vilket ansågs vara en omöjlighet för några århundraden sedan. Detta har resulterat i att kattens sociala ställning alltmer börjar likna hundens: människans trogna vän och husdjuret nummer ett.

Däremot återstår det att se om katten någonsin kommer att bli domesticerad i ordets sanna mening. Domesticering innebär att fortplantningen styrs och domesticeringen av katten är ett pågående arbete som alla vi kattägare har förmånen att få delta i varje dag.

Katter och barn
Katten kan bättre än något annat djur hjälpa barn att bekanta sig med omgivningen genom kinestetisk stimulering och hjälper dem att på ett säkert sätt utforska sin närmiljö. Då barnet ser en katt är dess omedelbara och spontana reaktion att ropa högt av glädje och upphetsning, och ibland kan barnet bli så ivrigt att det helt glömmer bort att det till exempel hade ont i tänderna. Barnets rop kan ibland få katten att springa sin väg. Samspelet mellan barnet och katten beror till stor del både på kattens sinnelag och på hur tidigt eller sent de får börja umgås (detta bör ske innan barnet är fem veckor).

Det faktum att katter har olika sinnelag kan även förklara varför det inte nödvändigtvis är familjens egen katt som barnet tycker mest om. Det kan vara mormors katt, storasysters katt eller grannkatten som fångar barnets uppmärksamhet och som visar gensvar.

Hur litet barnet än är så lär det sig att anpassa sitt beteende efter hur katten vill ha det. Det lär sig snabbt tålamod. Katten är en kamrat som hjälper barnet att genom lek lära sig hur vuxenvärlden fungerar.

Man kan säga att katten lär ut livsnödvändiga färdigheter: tålamod, respekt för sin omgivning och förmågan att behärska sina gester, sitt kroppsspråk och sin röst.


Kattens terapeutiska funktion i sjukhusmiljö
Katter känner ofta till var sjukhusen finns, och övergivna katter bosätter sig gärna i närheten av sjukhus eller kliniker eftersom de vet att de kan få mat och klappar av personalen och patienterna.

Många läkare och psykiatrer undviker att köra iväg katterna för att de skulle vara ohygieniska och använder dem istället till att snabbare bota patienter eller tar till och med hjälp av dem då traditionella läkemedel inte längre hjälper.

Trots detta blev det allt vanligare att amerikanska läkare använde sig av djur i behandlingen, och utvecklingen spred sig så småningom till Europa. Till att börja med använde man hundar, men numera används även katter regelbundet i behandlingen av äldre människor och inom mentalvården. Läkare som använder djur i behandlingen måste naturligtvis hålla sig till djur som de kommer bra överens med. Om de inte är vana vid katter eller är rädda för dem är det bättre att välja en annan art eller att inte använda djur överhuvudtaget

En mängd studier har visat att blodtrycket sjunker då man kelar med en katt, pratar med den och till och med då man sitter och läser med katten intill sig. Andra studier har visat att hjärtpatienter, alltså människor som har drabbats av hjärtattack eller andra hjärtbesvär, kan leva längre om de får bo med en katt. Katter kan bidra till att göra sjukhusmiljön mindre skrämmande och kan hjälpa till att förbättra förhållandet mellan patienterna och sjukhuspersonalen. Alltför ofta händer det att någon i personalen tror att katterna ska öka på den redan tunga arbetsbördan, men så snart katterna tas i bruk på sjukhuset inser de att de faktiskt underlättar förhållandet till patienterna, gör patienterna mindre aggressiva och får allting att gå mycket lättare.

Katter och äldre människor
Katten är ett utmärkt husdjur för äldre människor, dels på grund av alla de egenskaper som redan nämnts, men även eftersom de är så självständiga. Om små barn brukar hälsa på är det dock viktigt att man väljer en snäll katt som inte är alltför livlig och som är socialt anpassad.

 

Källa: Royal Canin Länken öppnas i nytt fönsterSverige AB, Box 4133, 422 04 Hisings Backa   

 

Relaterade länkar

Av: RolfH

 

Datum för publicering

  • 2007-01-28
Anmäl
2007-02-06 15:58 #1 av: Celia

Jag känner en som har ett företag där man kan hyra henne och någon av hennes djur. Ska se om hon vill bli medlem här.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.