Kusinraser

Javanes, OLH

2007-02-04 10:34 #0 av: RolfH

Orientaliskt långhår, eller, känd främst i Sverige innan 2004 som, javanes, är den semilånghåriga varianten av kattrasen orientaliskt korthår. Andra närbesläktade raser är balinesen och siamesen. De första orientaliska långhåren föddes på 1970-talet, när brittiska uppfödare försökte "tillverka" turkiska angoror. Även i andra länder har man avlat fram orientaliska korthår, det är därför svårt att ange ett enda ursprungsland.

Javanes är helt enkelt en långhårig oriental med det slags långhårspäls som kallas semilånghårig, eftersom pälsen tenderar att vara något kortare och tunnare än pälsen hos perser. I alla övriga aspekter skall javanes helt likna oriental. Dess långa, slanka former ger intryck av såväl förfinad elegans som smidig styrka.Till sin natur är Javanes livlig och observant läraktig. Den lär sig lätt att apportera saker och att gå i koppel, och den har välutvecklat luktsinne. Liksom siames är den hundlik i sin dyrkan av ägaren och i sitt behov av att ägaren ägnar sig åt den och fostrar den. Den trivs bäst om den får sällskap av en eller några få katter av närbesläktad ras. 

 

 

 

Samma 140 olika färgvarianter som hos oriental är godkända för certifikat hos javanes. De solidfärgade är svart, blått, choklad, lila, kanel, fawn, rött, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd, chokladsköldpadd, lilasköldpadd, kanelsköldpadd och fawnsköldpadd. Dessa färger förekommer också som smoke, dvs. med silvervit pälsbotten.

De olika agoutivarianterna uppdelas dels i de olika teckenformerna abessiniertickat, tigrerat, spotted och marmorerat, samtliga med ticking och tecken i någon av ovannämnda färger, dels beroende på om inhibitorgenen finns med eller ej, dvs. om katterna är silveragouti eller ej. Ögonen skall hos samtliga färgvarianter vara lysande gröna.

 

 

På 1970-talet blev några brittiska uppfödare intresserade av amerikanska turkiska angoror, och det fanns planer på att importera sådana. När man upptäckte att amerikanerna hade blandat in siames i vissa linjer ändrade man sig och beslöt att istället själv "tillverka" angora genom att para lämpliga långhårskatter med orientaler. Den första generationen efter en sådan korsning blir korthårig, men paras sådan avkomma tillbaka på en långhårig katt kan 50 % av avkomman i nästa generation bli långhårig, och paras de sinsemellan kan 25 % av avkomman bli långhårig. Importen av balineser till Storbritannien underlättade framavlandet av sådana långhåriga orientaler.
Till en början kallades de angora och godkändes av det nybildade brittiska förbundet Cat Association 1984.
FIFe godkände javanes 1985 under benämningen orientaliskt semilånghår, vilket dock nästföljande år ändrades till javanes, eftersom detta rimmade bättre med siames-balines-ursprunget och minskade risken för förväxling med turkisk angora. Noteras bör att i Nordamerika appliceras benämningen Javanese på balineser med andra maskfärger än brunt, blått, choklad och lila. De fåtaliga svenska javaneserna stammar från inhemska balines- och oriental FöräldrarÅr 1992 registrerades tre javaneser inom SVERAK.
Inom FIFe kallas alltså den semilånghåriga orientalvarianten javanes. I Nordamerika kallas samma ras orientaliskt långhår, och i Storbritannien förekommer också benämningen Angora. Något ursprungs- och hemland kan inte anges eftersom javaneser avlas fram på många håll världen runt, varvid man i allmänhet har börjat med att para balines med oriental.


 

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-02-04
Anmäl
2007-02-05 17:55 #1 av: Malva

Jättefina bilder och väldigt intressant text!

Anmäl
2007-09-09 20:30 #2 av: Casanova100

Verkligen bra, det behövs mer upplysning om denna underbara ras.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.