Pälsvård & foder

Vilse i kattsandsdjungeln?

2007-03-02 18:15 #0 av: TacoBelle

Har du gått vilse i kattsandsdjungeln? Har du tröttnat på stinkande lådor, sand överallt, söndersmulade urinklumpar och missnöjda katter? Det hade jag också, därför bestämde jag mig för att testa olika sorters kattsand för att hitta den allra bästa.

ozzy, en av försökskatterna

Ozzy, en av testkatterna

 

Har du gått vilse i kattsandsdjungeln? Har du tröttnat på stinkande lådor, sand överallt, söndersmulade urinklumpar och missnöjda katter?

Det hade jag också, därför bestämde jag mig för att testa olika sorters kattsand för att hitta den allra bästa. Mina katter har varit tappra och stått ut med både det ena och det andra.

Jag har två innekatter och en stor låda ca 57X39cm.

Rensar bort avföring och urin 1-2 gånger per dag. Priserna är cirkapris, det kan variera beroende på var man köper det.

 

Kattsandstest

Katty

108:- 20 kg

Klumpbildande kattsand

kornstorlek ca 5mm

Klumpar ganska bra men klumparna smular lätt sönder.Det blir stora klumpar man får ta bort, och därmed fylla på mycket ny sand. Går åt mycket man får fylla på ofta, blir ganska fort smutsigt så man får byta ut allt, håller ca 1,5 vecka.

Dammar när man häller upp, luktar lera.Man måste ha ett tjockt lager så att inte urinen kommer ner i bottnen.

Sanden håller sig ganska bra i lådan. Lätt att sopa upp när det kommer utanför. Tungt att bära hem 20 kilos säcken.

 

katty kattsand            Katty kattsand

 

Everclean

109:- 6kg

Klumpbildande kattsand

Köpte den grövsta kornstorleken för katter som gräver och sprätter mycket, ändå är kornen så små som sand.

Klumpar mycket bra, klumparna håller fast ihop. Drygt, man behöver inte fylla på så ofta, lådan håller sig en hel månad. Dammar mycket lite vid upphällning, luktar gott och fräscht.

Sprider sig otroligt mycket i huset, katterna släpar med den överallt! Första dagarna hade katterna jättekul i lådan och grävde och lekte och sprätte så mycket dom kunde. Det är för fint för att sopa upp, man får dammsuga.

 

Litter Secret

138:- 2X1,8 kg

Kristaller, ej klumpbildande. Ett paket ska räcka ca en månad för en katt.

Först var jag lite skeptisk, det kändes konstigt att inte behöva ta bort urinklumpar. Det är ekonomiskt och naturvänligt gjort av kvartssand, suger snabbt upp urin. Man behöver inte plocka bort urinen eftersom det avdunstar utan att lukta.

Det ser ut som små genomskinliga pärlor, katterna tyckte det var lite märkligt men dom gick på det direkt utan problem. Dammar inte alls vid upphällning.

Kulorna däremot studsar runt i badrummet men dom syns knappt, det var dock inte bra om det kom in kristaller under kattlådan för då rullade den iväg.

Det luktar verkligen ingenting. Kristallerna blir vita/gula när dom har sugit upp vätska, efter ca 14 dagar fick jag hälla ut allt ur lådan och fylla på nytt. Men stanken när man tömmer hela lådan är vidrig, den är outhärdig, det är så att det svider i näsan och man får hosta.

 

Fresh and easy

69:- 3,8 kg

Kristaller ej klumpbildande. 3,8 liter ska räcka en månad för en katt.

Samma koncept som Litter secret, man ska bara ta bort bajset, urinet sugs upp och stannar på bottnen. Även denna ekonomisk och naturvänlig. Kristallerna blir mörka när de är "fulla".

Dessa kristaller är kantiga och rullar inte iväg över golvet. Ser trevliga ut med en del blåa kristaller. Dammar inte alls vid upphällning. Dessa har en mycket bättre form än Litter secret, det kommer nästan ingenting utanför lådan och dom få kristaller som kommer utanför är lätta att plocka upp, det kan dock göra lite ont om man trampar på en barfota för de är så kantiga. Det luktade mycket illa vid tömning. Den är inte alls grävvänlig för katterna, dom trippar i och trippar ur utan att gräva och sprätta.

 

fresh and easy kattsand

Fresh and easy kattsand

 

Pussi ultra kompact

79:- 10kg

Klumpbildande kattsand

Detta är en finkornig sand som påminner om Everclean. En 10kg säck ska motsvara 40 kg vanlig kattsand.

Det dammade inte vid upphällning och luktade fräscht. Det är en kattsand som bildar små hårda klumpar precis som Everclean.

Sköter man lådan rätt så ska man inte behöva tömma hela lådan utan behöver bara fylla på mer sand efter hand. Det är väldigt finkornigt vilket innebär att man har kattsand överallt, sanden följer med kattens tassar och måste dammsugas bort från golven varje dag. Jag gillade inte denna sanden, klumparna blev så stora att dom klibbade fast i kattlådans botten och var svåra att få bort. Det var ganska drygt, en påse varade ca 1 månad.

 

Toa-lätt

29.90:- 10kg

Mycket billigt, lätt att bära hem. Luktade eller dammade inte vid upphällning.

Det är små papperspellets som suger upp två gånger sin egen vikt. Det är miljövänligt och kan komposteras eller spolas ner i toaletten i små portioner. Det kan även användas som burmaterial till smådjur och fåglar.Toa-Lätt ska hålla lådan ren i 3-7 dagar.

Toa-Lätt var INTE populärt hos mina katter, den ena protesterade genom att kissa i min säng på duntäcket. Så Toa-Lätt åkte ut efter tre dagar.

 

Catsan

80:- 10liter

Dyrt. Ej klumpbildande kattströ. Sanden är ganska grovkornig och alldeles vit.

Den ska ha mycket god uppsugningsförmåga och suga upp innan lukt uppstår, fukten ska bindas i sanden. Det dammade vid upphällning men luktade fräscht.

Jag tyckte denna kattsand var jättebra, den håller sig bra i lådan. Bajset torkar snabbt och är lätt att lyfta bort. Kisset sugs upp, jag fyllde lådan med sand och den höll sig ren i 10 dagar.

Det gick lätt att hälla ut den gamla sanden det hade inte fastnat i bottnen och det luktade inte alls mycket.

Min favorit som har de fördelar som kristaller har men ändå är en sand.

 

Vitacraft Magic clean

57:- 5 liter

Kristaller ej klumpbildande. 5 liter ska räcka en månad för en katt.

Samma koncept som Fresh and easy, man ska bara ta bort bajset, urinet sugs upp och stannar på bottnen. Även denna ekonomisk och naturvänlig. Kristallerna blir mörka när dom är "fulla". Kristallerna är kantiga och rullar inte iväg över golvet. Ser trevliga ut med en del blåa kristaller.

Magic clean dammade väldigt mycket vid upphällning. Katterna nös.

Det luktade mycket illa vid tömning. Den är inte alls grävvänlig för katterna, dom trippar i och trippar ur utan att gräva och sprätta. Jag tyckte denna var bättre än Fresh and easy, den varade längre. Men den luktade lika illa vid tömmning.

 

Best Cat Kattströ

29.90 på Ica för 7 liter

Dammade lite vid upphällning. Ej klumpbildande man tar bort bajset och tömmer hela lådan efter behov. Vit kattsand som ser fin ut, men det började osa som tusan efter bara några dagar och då fick jag tömma ut allt.

 

Alternativa metoder

AquaCat

Aquacat består av två lådor som står ovanpå varandra, i den övre lådan har hål och man lägger akvariesten i den. Urinet passerar då genom hålen och hamnar i den undre lådan, som är försedd med ett gummirör så att urinet kan rinna ut i t.ex avloppet. Bajset får man plocka bort för hand.

Jag köpte en och testade och enligt mig är den inte bra. Katterna gillade den inte, den var svår att få ren (urinet täppte till röret, svårt att få stenarna rena efter bajs) och den luktade konstigt. Den var inte alls så lätt att hålla ren som den verkade vara.

 

kattoaletter

Kattoaletter

 

Lära katten att gå på toaletten

Vill man slippa allt med låda och sand kan man lära katten att gå på den riktiga toaletten. Det finns färdiga toalock (litter kwitter) att köpa men det är onödigt när man kan göra själv, vilket jag har gjort. Min siames går lydigt på den riktiga toaletten men jag behöll vanlig låda med sand till gammelkatten.

Jag tog en vanlig toasits i plast och skar ett hål lagom till en plastbunke, plastbunken fyller man med kattsand. Sen flyttar man den vanliga kattlådan närmre och närmre toaletten, liten bit i taget, när katten fattat tar man bort den vanliga kattlådan och tar mindre och mindre sand och tillslut tar man bort byttan. Spola får man såklart göra själv efter katten.

 

ozzy testar sin nya toalett

Ozzy testar sin nya toalett

Mer om detta kan man läsa här: http://www.karawynn.net/mishacat/toilet.htmlLänken öppnas i nytt fönster

Bums, en till försökskatt

 

Bums, en till testkatt

  

Av: TacoBelle

Datum för publicering

  • 2007-03-02
Anmäl
2007-03-02 18:24 #1 av: Celia

Kanon att du fick upp detta :)

Anmäl
2007-03-02 21:32 #2 av: twistnshout

Bra artikel!

Anmäl
2007-03-07 20:08 #5 av: [viciousy]

Bra att veta detta!

Anmäl
2007-03-11 21:42 #7 av: Lullan1

Jättebra skrivet!

Anmäl
2007-03-28 20:56 #9 av: Dizcord

Bra skrivet, men jag håller inte riktigt med om Everclean. När jag testade Low Track så fick jag faktiskt mindre sand i lägenheten.. Runt lådan får jag dammsuga då och då, men resten är sandfritt.

Anmäl
2007-03-28 23:17 #10 av: [hakkapelitta]

mina kissar gräver då för fulla muggar i kristallerna, och jag tycker det har hållt lukten från fertila killar mycket bra :)

i övrigt väldigt bra beskrivning av kristaller (fresh & clean) - som är det enda jag kör på! 

Anmäl
2007-05-11 10:53 #11 av: Mia-

Tycker att Kristall sanden är överlägset bäst. Blir nästan ingen lukt alls. Och de mesta håller sig i lådan (även fast en av mina gräver som en grävskopa)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.