Om sajten & iFokus

Ett Troll

2007-02-26 19:20 #0 av: RolfH

Ett internettroll, eller bara troll, är en användare som skriver artiklar eller debattinlägg på Internet (framför allt Usenet och webbfora) med huvudsyfte att reta upp folk.

De är mestadels ointresserade av fakta eller att föra dialog, och ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt, där de föder ilska, vanmakt och skadar stämningen rent allmänt hos övriga användare.-

 

 

Det är viktigt att vara medveten om att det medför en risk i sig, att dra alltför stora växlar på begreppet troll. Det händer att användare falskeligen anklagas för "trollande" trots att de har seriöst uppsåt. Användare kan anklagas för att vara "troll" antingen som ett uppsåtligt retoriskt knep, eller som följd av missförstånd. En person med åsikter som skiljer sig från andras, upplevs lätt av andra debattörer för att ha provokation som sitt syfte (dvs att därmed vara ett troll), trots att det egentligen alls ligger till på det sättet. En annan orsak till att en person felaktigt upplevs som "troll" kan vara att hans meddebattörer har en annan uppfattning om vart forumets debatt bör leda. Om någon part uppfattar att socialt umgänge är forumets syfte och den andra parten uppfattar att syftet är att genom analytiskt resonemang nå logiska slutsatser, kan de två partena se varandra som troll utan att de egentligen alls uppfyller internettrollets definition. Man kan därmed konstatera vikten av att forumets arrangör tydligt förklarar vad diskussionens syfte är och om det finns gränser för yttrandefriheten och var de isåfall dras.

 

 

Oftast är det uppenbart när en användare skriver för att provocera och inte för uttrycka ärligt menade åsikter. Ett gyllene talesätt är att det är sak och inte person som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt kan detta med fördel göras, även om det är ett troll som framför dem. Om trollet till exempel har som avsikt att provocera, bör man inte låta sig provoceras och därmed ge trollet den uppmärksamhet det kräver. "Mata inte trollen" är ett känt talesätt.

På internetforumet flashbacks forum, används begreppet enligt tradition om medlemmar som blivit avstängda men kommer tillbaka med en ny användare. Något som kan orsaka förvirring på forumet.

Författare: ÅsaF - sajtvärd på Iller iFokus

 

Relaterade länkar

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-02-26
Anmäl
2007-03-04 18:52 #2 av: mandymoo

Dont Feed The Trolls

Anmäl
2007-03-04 19:21 #3 av: Celia

Skrattande

Anmäl
2007-03-04 20:25 #4 av: mandymoo

Den var så söt så jag kunde inte låta bli ;)

Anmäl
2007-03-04 20:29 #5 av: Celia

Lugnt och skönt här för tillfället i alla fall. Inte ens rök efter några troll som ev. kan ha varit här tidigare. Din animering borde ingått i artikeln också. Bra att du fick upp den här så att alla kan ladda hem den om vi behöver 'ut och demonstrera' :)

Anmäl
2007-03-06 15:19 #6 av: mandymoo

Ja nu har vi en egen liten demonstrations smiley *ler*

Anmäl
2007-04-04 20:16 #7 av: Canoodles

Vill absolut inte ha några trollSkrikandes Få så trist det skulle vara

Anmäl
2007-04-04 20:55 #8 av: Celia

Vi hade ett litet besök men det blev inte så farligt. Det trollet är borta helt och hållet nu. Ser ni något galet när jag inte är online så får ni gärna göra dem uppmärksamma på våra skrivregler :)

Skrivreglerna ligger till vänster om man scrollar ner och öppnar gruppen 'om sajten & ifokus'.

Anmäl
2007-07-02 02:37 #9 av: PollyBoffin

#2 Alldeles lysande!

Det är aldrig roligt med troll, råkade ut för en på mitt elfwood-galleri, det enda han ville var bråka med mig! Jag raderade alla hans kommentarer utan att svara på dem!

Jag gillar siames för jag tycker det varit väldigt trollfritt, det är bara en som jag lagt märke till som stack ut. Om det var ett "äkta" troll vet jag inte men jag har inte läst ngt mer från personen i fråga. Hoppas det var ngn som uttryckte sig klumpigt bara! 

Anmäl
2007-07-02 02:43 #10 av: Celia

Kanske i en tråd som är borta nu i så fall? Jag har tagit bort en provocerande...

Anmäl
2007-07-02 02:50 #11 av: PollyBoffin

#10 Mycket mögligt, hjärnan fungerar dåligt nu... Urk, det börjar bli dags att knyta sig nu, jag orkade inte igenom hela siames idag, får återkomma imorgon...zzzz

Anmäl
2007-07-02 02:54 #12 av: Celia

Nattinatti, jag ska också ta och knyta mig :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.