Historik & mytologi

Visste du detta om din katt?

2007-02-10 02:23 #0 av: Celia

Katten har i alla tider fascinerat oss. Det finns nog ingen som inte blir berörd av dessa varelser på ett eller annat sätt.

Man brukar säga att katten har nio sinnen, varav tiden är ett. Alla katter tycker nämligen om en viss rutin. De gillar att samma saker händer vid samma tid varje dag. De vill t ex få sin mat på bestämda tider, de vill ha regelbunden pälsvård osv.

Katter gillar med andra ord regelbundna vanor, vilket egentligen är ganska märkligt med tanke på att katten är en av de mest självständiga individualisterna inom djurvärlden. Att kräva ordning och reda av andra, hindrar tydligen inte att man gör som man själv vill. Åtminstone inte i katternas värld.

Lär dig kattens språk


Enligt amerikanskan Mildred Mielk kan kattens jamande ha många olika betydelser. Om den betonar bokstaven A i sitt "miaou", tyder det t ex på att den är ytterst bestämd - "Jag är hungrig, fram med maten omedelbums". Om ou-ljudet blir långdraget, betyder det att katten är missnöjd - "Jag beställde en stor portion och så kommer du med den där lilla pytteskålen". När a-ljudet är högt och ou-ljudet dessutom ökar i styrka är katten bekymrad - "Du har väl inte blandat upp maten? Det smakar inte lika gott som det brukar!".

Jojo, det gäller minsann att vara lyhörd för kattens jamande. Inte minst när det är matdags!

Renligast av alla djur


Katten har många gånger under sitt tusenåriga liv varit utsatt för allehanda förföljelser. Grymheten var ofta ofattbar. I Frankrike fanns t ex ända fram till 1700-talet något som kallades Sankt Johanneseldar. Mitt i elden stod en påle, där katterna tvingades klamra sig fast. Förtvivlat slogs de med varandra för att komma längst upp på pålen, men efterhand föll de alla ner i elden och omkom i lågorna.

Louis Pasteur
Louis Pasteur
En viktig förändring i synen på katterna inträffade emellertid på senare hälften av 1800-talet. Då upptäcktes nämligen den världsberömde franske kemisten och mikrobiologen Louis Pasteur bakteriernas nedbrytande verkan. Därmed blev också hygienens betydelse uppenbar. Plötsligt blev katten, som alltid sågs slicka och tvätta sig, ett betydligt populärare husdjur.
   Att katten kan hålla sig så ren beror till stor del på dess tunga, som i det sammanhanget är ett litet mästerverk. Den är lång och sträv och översidan är täckt med små upprättstående papiller, med vars hjälp katten kan slicka bort varje litet dammkorn i sin päls.

Nio liv


Förr i världen förvånades man över att katter alltid landade på fötterna, även om de föll från "omöjliga" utgångslägen. Med hjälp av höghastighetsfilm har moderna vetenskapsmän visat att kattens ryggrad är otroligt böjlig och att kattens alla kroppsdelar samverkar för att åstadkomma att den landar "på alla fyra".

Textkälla: Cats'88 och omarb. i SydkattAktuellt.
Bildkälla: Wikipedia.com (fria bildarkivet).

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-02-10
Anmäl
2007-02-10 14:06 #1 av: RolfH

Ja katten har överlevt trots all förföljelse och konstiga myter. Och den kommer att överleva genom tiderna oavsett vad som händer då den är ett så perfekt djur på alla sätt.

Anmäl
2007-02-10 15:47 #2 av: Lullan1

Jättebra artikel!

Anmäl
2007-02-10 17:56 #3 av: Celia

#1 - håller med dig fullständigt Rolf

#2 - Det var roligt att höra :) Detta var ett test som mer blev min debut här, nu när den ligger synlig för alla. Har inte kommit på alla finesser här än, men det kommer...

Anmäl
2007-02-10 19:36 #4 av: Lullan1

Det var jättebra skrivet av dig, men jag kommer ihåg hur nervös jag var innan jag skulle publicera min första artikel på cornish sajten! Flört

Anmäl
2007-03-30 12:01 #8 av: Rovardotters
Hej
För de historieintresserade lägger jag här upp en länk till kattmagasinet Our Cats,
där kan man läsa hela nummer av tidningen mellan åren 1949-1957 (hittills) direkt
på webben: 'Our Cats Magazines' >>>
(Kanske kan du fixa mina inställningar Celia, jag kan inte infoga direktlänkar)
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.