Hälsa & beteende

Leker din katt farligt?

2007-01-18 10:22 #0 av: RolfH

Har du kattsäkrat ditt hem? Köper du säkra kattleksaker? Särskild kattungar är utsatta för alla de prylar som vi har hemma om de kommer åt dem utan uppsikt. Här följer lite grand att tänka på när det gäller kattens säkerhet och dess leksaker.

Säkra kattleksaker

Katter älskar leksaker. Många faktorer måste beaktas i säkerhets/farlighets-synpungt när man erbjuder katten leksaker och några av faktorerna hänger samman med din katts storlek, aktivitet och individuella egenskaper. Ytterligare något att beakta är var din katt spenderar mest av sin vakna tid.

Det ligger i kattens natur att vara jägare. Så katter söker hela tiden efter möjligheter att förbättra sin jägarskicklighet, oftast genom att leka. Katter är också mycket nyfikna vilket gör att allt som är nytt i deras omgivning ger dem en möjlighet att utforska och du ser oftast om katten finner det lämpligt att leka med det nya. Till och med en tomm bärkasse är inbjudande för en katts utforskarkänsla ibland med ödesstigra konsekvenser om det t ex är en plastkasse. Därför måste man alltid iakta försiktighet om man har katt. De är som småbarn som inte tänker på, eller tror att de är utsatta för fara. Katter tror att det vi lämnar runt omkring oss alltid är till för deras förlustelse och helt säkert. Varför skulle vi annars lämna dessa saker runt oss.

 

 

Var försiktig

Saker som katter finner vara atraktiva leksaker kan i verkligheten vara mycket farliga för dem, speciellt om dessa saker sväljs eller inandas. Försök att göra ditt hem kattsäkert genom att kolla om det finns t ex snören, band, gummiband, gem, knappnålar, synålar eller något annat som katten skulle kunna svälja eller andas in. Alla dessa saker är farliga för katten, oavsett hur söt han ser ut när han leker med dem.

Undvik eller modefiera kattleksaker som inte är kattsäkra genom att ta bort snören, resårer, fjädrar, ögon och andra små delar som katten kan få loss och svälja.

Katter föredrar mjuka leksaker och i bästa fall kan de maskintvättas. När du köper kattleksaker granska dem som om du skulle köpa dem till ditt treåriga barn.


 

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-01-18
Anmäl
2007-01-19 01:36 #1 av: Leffe

Det värsta är väl snören och gummiband som man knappt själv ser på golvet, men det gör kattungen

Anmäl
2007-01-19 01:46 #2 av: RolfH

Ja, och presentsnören som många tror är bra kattleksaker är rent livsfarliga egentligen.

Anmäl
2007-04-21 16:04 #3 av: [viciousy]

Ja det är viktigt att hemmet är kattsäkert!

Anmäl
2007-05-30 01:14 #4 av: Fjonkan

Men vilken underbar liten siamesbild då!Skrattande

Anmäl
2007-05-30 11:19 #5 av: Canoodles

Persiennsnören är jag jättenoga med att knyta upp så de inte hänger och dinglar. Hörde för många år sen talas om en kattunge som fått in huvudet i öglan....

Jag passar också på att påminna er alla om att skruva fast alla klösställningar ordentligt så att de inte kan välta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.