Pälsvård & foder

Toaletträna din katt

2007-02-11 20:00 #0 av: Celia

I USA finns det fler böcker om toaletträning för katt än du kan tänka dig. Hur utbudet är i Sverige kan man bara gissa - troligen lika med noll? Här följer lite tips och även ett bildbevis på att de fungerar.

Det viktigaste i träningen är att komma ihåg följande; Toalettlocket upp och sitsen ner! Sätt en lapp på toalettdörrens insida om du tror att du, familjemedlemmar eller gäster glömmer det.

Börja med att flytta kattens toalåda, från var den nu stod tidigare, in på toaletten bredvid toalettstolen. Försäkra dig om att katten vet vart du har flyttat den och kontrollera så att den används. Nästa steg är att placera en bunt dagstidningar eller en telefonkatalog under själva toalådan, så att den kommer högre upp. Så småningom tar du en ny bunt eller katalog och lägger under lådan, den måste höjas successivt. Fortsätt på detta vis ändå tills att toalådans botten är i höjd med toalettsitsen.

I början av processen klarar katten av att stiga in i lådan som vanligt, men efter hand som den höjs börjar katten att hoppa in i den. När höjden börjat nå toalettsitsen, kommer katten att först hoppa upp på sitsen för att sedan ta sig in i lådan. Du har givetvis (under hela träningen) sett till att locket på toalettstolen är uppe och sitsen nere, så att katten vid det här laget är väl bekant med att trampa runt på sitsen.

När du kommit så här långt, lyfter du på toalettsitsen för att mäta insidans diameter vid kanten, vid det bredaste stället. Ge dig iväg på en lten shoppingrunda och köp en rostfri skål av samma diameter. Försök dig inte på med en plastskål, den kommer inte att klara kattens vikt.

Nu placerar du toalådan på toalettstolen och tar bort traven med tidningar eller kataloger. Snart kan du ta bort lådan helt och placera den rostfria skålen i toahålet, under sitsen. Häll lite kattsand i skålen, gärna nerspolbar. Anser du det inte vara värt allt jobb? Tänk, du behöver aldrig mer rengöra en låda!

I början kanske katten sätter sig nere i skålen, då är det dags för en tillrättavisning. Sätt katten i rätt position på toalettsitsen, med framtassarna uppe på sitsen till att börja med. Senare kan du hjälpa katten att bygga på och förfina sittställningen.

När du är försäkrad om att din katt alltid använder toaletten (och inte gömmer sin "spillning" någon annanstans), börjar du att minska mängden kattsand i skålen. Låt denna fas gå undan i rasande fart, för efter hand som sandmängden minskar, ökar lukten! När du är nere i en sandmängd som ungefär motsvarar en tesked, byter du ut sanden mot lite vatten nästa gång du sköljer av skålen. Öka vattenmängden vid varje avsköljning. Om katten blir orolig över den ökade mängden, gå tillbaka ett steg i proceduren. När så katten verkar oberörd över vattnet, är det dags att ta bort den rostfria skålen helt.

Glöm dock fortfarande aldrig att locket måste vara uppfällt och toalettsitsen nerfälld. Vid det här laget vill nog katten inte utföra sina behov någon annanstans. Skulle du, någon familjemedlem eller gäst mot förmodan glömma denna viktigaste del, kommer säkerligen katten att göra sig påmind på ett eller annat sätt. De flesta katter brukar ju säga ifrån om den vanliga lådan inte är tillräckligt ren, så varför inte när toaletten är oåtkomlig?

Verkar träningen långdragen och jobbig? Det verkar så i skrift, men varje fas är relativt kort (givetvis beroende på katten) och det behöver inte ta allt för många veckor innan slutfasen nås, och när den väl gör det... Simsalabim! Din katt är nu toalettränad och ni har ännu en sak gemensamt.

Fotnot: Siamesen på bilden lärde sig detta i en rasande fart, men övriga i familjen tyckte att det var ett himla avtorkande av tassavtryck på sittringen. De införskaffade då en ny toalettring i plast, modell standard, och sågade upp ett hål i locket (se bild). Där lämnades alltså locket alltid nere :)

Bild publicerad med tillstånd av Weronica Östlund, tillika fotograf till bilden. Artikeln är tidigare publicerad i SydkattAktuellt #2-97

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-02-11
Anmäl
2007-02-21 14:22 #1 av: Celia

Glöm inte att titta på filmerna som finns via länkarna uppe till höger :)

Anmäl
2007-02-23 05:09 #2 av: Awanathas

tänk va praktiskt!;)
om man bara hade tålamodet så... :))
fascinerande att många siameser (på youtube) kunde gå på toalettstolen :)))

Anmäl
2007-03-20 17:36 #4 av: Micare

Jag vill inte vara glädjedödare på något sätt men jag kan inte riktigt förstå VARFÖR katter skall gå på det mänskliga påfundet vattenklosset.  Att gräva i sand ligger helt enkelt närmare deras natur :-). Det måste dessutom vara opraktiskt då man får gravida kvinnor på besök i hemmet då de helst inte skall komma i kontakt med kattavföring. Dirigerar man då helt enkelt om katten till att gå på lådan igen?

Hälsningar Ninni.  

Anmäl
2007-03-20 20:49 #5 av: Caelitus

Sikkert på mange måter praktisk, men ikke om man har små barn i hus. Da ville det fort bli mere jobb å plukke opp leker og telefoner og annet morsomt fra toalettet.......

Anmäl
2007-03-20 22:12 #6 av: Celia

#5 - Skrattande

Anmäl
2007-08-17 17:58 #7 av: smultronsiamesen

Helt otroligt!!! :-))  Men undra om man skulle orka att träna in allt detta....

Anmäl
2007-08-18 00:29 #8 av: hoffens

Det finns folk som jobbar i det tysta. Alla behöver inte skriva jag har ringt, jag har mailat och det finns telefon så man kan ringa en del har gjort det.

Anmäl
2007-08-18 03:20 #9 av: Celia

#8 - är dina rader något som hamnade här av misstag eller är jag helt hjärndöd så här i natten *förstår inte* Generad

Anmäl
2007-08-18 13:57 #10 av: AFamosa

# 9...skulle tro att raderna var tillägnade de instängda ladukatterna i annan tråd :-)

Toaletttråden är ju kul- den ena filmen gav den andra...som gav den tjugotredje som.... höll oss vakna länge i natt :-)

Toa-filmerna ser väldigt praktiska ut....men vi håller oss också till vanliga lådor då några av mina katter gärna vill kika ...lite väl djupt i toan om vi glömmer locket öppet, andra vill gärna doppa sina leksaker i vatten....och toaletten innehåller ju vatten så det blir locket på! :-))))

Anmäl
2007-08-18 15:19 #11 av: Celia

#10 - tack då förstår jag helt plötsligt :)

Ang. dina katter och toa: Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.