Hälsa & beteende

Enklare att avmaska katten

2007-02-18 11:33 #0 av: RolfH

En helt ny princip för avmaskning av katter gör nu livet lättare för både katten och dess ägare. Varannan utekatt har mask, men många ägare hoppar över behandlingen eftersom det är obehagligt för katten och en kamp för ägaren. En ny metod för avmaskning råder bot på problemet.

Många kattägare har prövat att få i katten avmaskningsmedel i form av piller. Det kan vara obehagligt för katten, som ibland kämpar emot våldsamt. Ungefär varannan utekatt har mask, och utan behandling riskerar katten att bli sjuk. Symtomen är t ex hosta, kräkningar, diarré och trötthet. Dessutom finns risk för smitta till andra katter och i sällsynta fall även till människor
Katter som vistas ute och fångar möss och andra bytesdjur behöver avmaskas ungefär tre gånger om året. Det brukar innebära en kamp för både katt och ägare att få katten att svälja medicinen, säger Ulla Björnehammar, veterinär vid Uddevalla smådjursklinik.

 

 

En behandling räcker

Nu finns ett receptbelagt preparat för utvärtes behandling, som är effektivt mot kattens alla relevanta maskar. Produkten heter Profender och ges som en lösning på kattens nacke med hjälp av pipett. Härigenom undviker man den stressande kampen mellan katten och dess ägare.
Behandlingen med pipett är något helt nytt och underlättar avmaskningen oerhört. Nu behöver man inte dra sig för att avmaska sin katt regelbundet, säger Ulla Björnehammar, som själv tidigare haft något av ett krig varje gång hon skulle ge sin egen katt piller mot mask.

Har min katt mask?

Det kan vara svårt att upptäcka om katten har mask. Den katt som vistas ute och tar möss och fåglar löper stor risk att få mask. I vissa fall kan hela eller delar av mask ses i avföring eller uppkastningar. Katten kan gå ned i vikt, vara trött, ha diarré, ha hosta och tappa lusten att leka.

Här får du svar på dina frågor

Om du vill läsa mer om mask hos katt, kan du gå in på Bayer Animal Health´s hemsida www.vet.bayer.seLänken öppnas i nytt fönster

Artikeln är tidigare publicerad av mig på Norsk Skogkatt iFokus.

Relaterade länkar

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-02-18
Anmäl
2007-02-18 11:36 #1 av: RolfH

Kanske inte många som har sina katIV katter utegående, men de kan ändå få inälvsparasiter. Speciellt om man har hundar i hushållet som kan dra in parasiterna.

Anmäl
2007-02-18 15:12 #2 av: flis

Jag har använt Profender på min ena oriental och det gick väldigt smidigt. Skönt att slippa tabletter och pasta.Glad

Anmäl
2007-02-18 19:04 #3 av: Celia

Vi fick Advocate utskrivet till en stallkatt. Det tar skabb, loppor, löss, fästingar och inälvsparasiter. Väldigt bra om det är katter som inte går att hantera och ge tabletter. Advocate ges 1 gång/månad.

Profender har jag inte testat. Hur är det om man har flera katter - om de tvättar varandras pälsar? Står det något om hur lång tid det måste gå för att det inte ska vara giftigt?

Anmäl
2007-02-18 19:09 #4 av: RolfH
Kopierar från FassVet

Applicera endast på hudytan och endast på oskadad hud. Får ej ges peroralt eller parenteralt.

Undvik att den behandlade katten eller andra katter i hushållet kommer åt att slicka på applikationsområdet medan det fortfarande är fuktigt. 

Parasitär resistens till en viss klass av antihelmintika kan uppstå vid frekvent och upprepad användning av antihelmintika ur denna klass.

Anmäl
2007-02-19 03:35 #5 av: Celia

Tack Rolf :) Jag kommer att fortsätta med tabletter, men det är ju jättebra att det finns alternativ till katter som är svåra. Har man fler än en, så kan man ju sära på dem tills medlet är torrt.

Anmäl
2007-04-04 14:18 #6 av: PollyBoffin

Fråga, kan man lura i katterna maskmedlet eller förlorar det verkningsgrad då? kan man t.ex. gömma pillret i lite köttfärs eller ngt annat katten är tokig i och ge till den? Fungerar det? Jag vill undvika att "bråka" så mycket som möjligt med mina katter...

Anmäl
2007-04-04 14:44 #7 av: Celia

#6 - det är oftast inga problem att ge om man vant katten med att öppna munnen och titta ner i svalget, men om du gärna vill blanda det i maten så går det bra att göra det med Axilur. Bara lite mat och sen måste du se till att katten äter upp allt.

Flytande Axilur kan jag INTE rekommendera. Då har du det överallt till sist... Banminth pasta brukar gå bra att ge till en del katter, men vet inte om man kan blanda denna pasta med mat.

Anmäl
2007-04-04 14:56 #8 av: PollyBoffin

#7 lurade i Gizmo Banminth pasta, han tyckte tonfisken smakade lite knepigt men det gick ner!Glad Men inte piller alltså... Hoppades kunna undvika det, är van att ge både p-piller och avmaskningsmedel, men man var ju aldrig populär när det var dags...

Anmäl
2007-04-04 15:16 #9 av: Celia

#8 - Axilur tabletter kan du blanda i mat, jag var lite otydlig i mitt första svar.

Anmäl