Avel & genetik

Basprinciper gällande kattgenetik

2007-02-11 02:39 #0 av: Celia

Att läsa tjocka böcker om kattens genetik från pärm till pärm är kanske inte vad alla kattuppfödare gör. En del tycker t.o.m. att det är krångligt att förstå, eller i alla fall - att få det att fastna. Här kommer små kortisar som stannar kvar i minnet länge.

* En hankattunge i en kull ärver alltid färgen från sin mamma. Honkattungarna nedärver däremot alltid en kombination av sin mammas och pappas färg.

* För att få en genetisk röd eller genetisk creme hona, måste pappan vara en genetisk röd eller creme.
Mamman måste vara röd, creme eller sköldpaddfärgad.

 

Fr.v: Brun-, creme- och rödmaskad
Fr.v: Brun-, creme- och rödmaskad

 

* Två recessivt färgade föräldrar t ex creme eller blå, kan aldrig producera en katt med en dominant färg t ex svart, röd eller sköldpadd.

* Två colourpointfärgade/maskade föräldrar kan inte få en icke colourpoint/maskad avkomma.
För att få en colourpoint/maskad kattunge måste båda föräldrarna bära på anlaget och det kan katter göra utan att det syns på dem själva. Kontrollera stamtavlan.

* En katt med vit underpäls (silver) t ex smoke eller shaded, har alltid en förälder som har detsamma.

* En vit katt har alltid minst en vit förälder.

* Två långhåriga katter kan aldrig få en korthårig avkomma.

* Shaded-föräldrar kan producera smokefärgade avkommor, men smoke-föräldrar kan inte producera shadedfärgade.

* En tabbymönstrad katt har alltid minst en förälder som antingen är shaded eller tabby.
Alla rödsolida katter har alltid lite tabbytecken. Frågan om en röd kan producera en tabby-avkomma eller inte, beror på om det är en äkta (genetiskt) tabbymönstrad - efter en tabby eller shaded-förälder eller om det är en röd med tabbytecken. En rödsolid med tabbytecken är ju inte en äkta (genetiskt) tabbykatt och kan således inte ge en tabby-avkomma av någon annan färg utan att paras med en äkta (genetiskt) tabby eller shaded.

* En parning mellan en colourpoint/maskad och en solid som inte bär på colourpoint-anlaget, kan inte få colourpoint/maskade avkommor.

* Sköldpaddfärgen på katter är könsbundet. Det är bara honkatter som blir sköldpaddfärgade.
Det finns dock några få undantag, det förekommer nämligen då och då att det föds en sköldpaddfärgad hankatt. Dessa har hitintills visat sig vara sterila med fel kromosomuppsättning.

Lånat från S*Fursten's gamla hemsida. Txt & bild: C.Bengtsson

 Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-02-11
Anmäl
2007-02-12 14:29 #1 av: MalinL

Vilken bra sammanställning!

Anmäl
2007-02-12 14:47 #2 av: Celia

Vad roligt att det uppskattas, tack :)

Anmäl
2007-02-14 12:32 #3 av: Snusan

Intressant läsning , tackar så mycket Skrattande

Anmäl
2007-02-16 14:32 #4 av: AFamosa

Första inlägget jag läser som ny medlem på den här sajten och eftersom det kom från Cecilia och hennes digra hemarkiv så var det förståss topp! *varför lade människan ned sin gamla hemsida innan jag ens hunnit kopiera en bråkdel av all information där??* GeneradFörvånadGlad Bara för att jag någon gång skall lära mig att komma ihåg allt jag borde ha lärt mig förståss:-))!

Louise 

Anmäl
2007-02-21 21:10 #5 av: Celia

Digra hemarkiv. Thihi, det låter som jag har hela huset fullt ;)

Välkommen hit förresten!

Anmäl
2007-02-23 05:08 #6 av: Awanathas

"Det finns dock några få undantag, det förekommer nämligen då och då att det föds en sköldpaddfärgad hankatt. Dessa har hitintills visat sig vara sterila med fel kromosomuppsättning."


Jag vet norska skogkatthanar som varit sköldpaddsfärgade och producerat kattungar..
Så det är inte alltid de är sterila men större delen av dem är nog det.:)

Väldigt bra grundlära i hela texten!Glad

Anmäl
2007-02-23 16:41 #7 av: Celia

#6 - vad spännande! Vad heter dessa hanar? Uppfödare? Jag är också spänd på resultatet. Fick en tredjedel av ungarna också fel kromosomuppsättning?

Anmäl
2007-02-26 22:23 #8 av: ithaz
 Hej,
Jag vill bara klargöra att långt ifrån alla sköldpaddsfärgade hankatter är sterila.

Enligt genetikern Roy Robinson så kan sköldpaddsfärgade hankatter förklaras på 3 sätt,

  1. XXY Klinefelter-genom att de har fått en X kromoson för mycket är dessa katter sterila. De kallas även för kleinfelter katter. Kleinfelts syndrom finns även hos människor.
  2. Somatisk mutation- Soma betyder kropp och en somatisk mutation betyder att en mutation har ägt rum i några av kroppens celler (ej könsceller) detta kan ske när som helst under fosterutvecklingen eller efter födseln. Detta kan ge röda eller cremefärgade katter en eller några få svarta/blå fläckar i avvikande färg. Ibland kan dessa fläckar vara så stora att intrycket blir en sköldpaddsfärgad katt. (obs, detta skall inte förväxlas med de "vanliga" hyperpigmenterade mörka fläckar som röda katter kan få). Dessa katter har lika stor möjlighet som vilken normal hankatt som helst att vara fertil.
  3. Två befruktade ägg kan bilda ett foster- och så länge som dessa två embryon är av samma kön så finns ingen anledning att katten inte är fertil.

För den som vill läsa mer om dessa fantastiska sköldpaddshanar så rekommenderar jag följande länkar;
http://www.messybeast.com/mosaicism.htm
http://tortietom.nidoba.nl/tortiete.html
http://web.telia.com/~u42802549/tigressa/ultonber.htm

Hälsningar
Maggan

Anmäl
2007-02-26 22:56 #9 av: Celia

#8 - Räknas 2 och 3 verkligen som riktiga sköldpaddhanar? För mig låter det som katter, förvillande eller väldigt lika, sköldpaddfärgade.

Vilken version av Roys bok? Hans egna i original eller "Genetics for Veterinarians and Catbreeders" (där flera andra författare är inblandade, eftersom han redan var avliden då denna kom)?

Frågan är vilken som är bäst? Jag har ett ex. av dem båda, men är ingen genetiker som kan avgöra vad som är mest korrekt eller fel. Roy var extremt kunnig och är den som lärde oss mycket av vad vi det idag. Men det är också en mycket gammal bok, och nya upptäckter har ändrat på många av hans teorier.

Dock har jag hört från andra, att den senare versionen inte är lika bra. Men det kan jag som sagt inte avgöra.

Det är spännande med genetik :)

Anmäl
2007-02-26 23:43 #10 av: ithaz
Vad som räknas som sköldpaddshanar kan ju diskuteras, men definitionen på skölpadd är ju rött+svart pigment.
Och nog är Solkatz Pretty Boy Floid en riktig sköldpadda i mina ögon.
Han hör till de mest kända "paddorna" och har konstaterats vara ett resultat av att två ägg som har bildat ett foster. Förutom att han är sköldpadd så har han nämligen den omöjliga färgkombinationen rött och blått.
Han finns bland annat överst på denna hemsida
http://tortietom.nidoba.nl/tortiete.html
Dessutom har han blivit far till många kattungar.
När det gäller de somatiska mutationerna så kan det ju vara mera tveksamt om man kan räkna dem som sköldpadd, men som jag sa så kan de ha så pass stora fläckar att det ser ut som sköldpadd. Jag har själv fött upp en sådan grabb och i mina ögon är han ej någon padda, även om han har en svart fläck som inte är speciellt liten. 

Och visst är det spännande med genetik:)
Anmäl
2007-02-26 23:51 #11 av: RolfH

Hmmm, jag tror inte jag skulle använda en sådan hane i aveln hur fertil han än månde vara. Verkar inte vara rätt tycker jag. Men det är min åsikt.

Anmäl
2007-02-27 00:10 #12 av: Celia

#10 - Då är kanske Pretty Boy Floid en hemafrodit, inte sköldpadda :) Nej det var kanske långsökt, men han är inte den sortens padda som är född som "normal" padda (den varianten som nämns i artikeln ovan). Han är ju produkten av något som inte var meningen.

Nej jag håller med RolfH - skulle aldrig avlat på en sådan katt. Synd att det är någon som redan gjort det :(

Anmäl