Historik & mytologi

Siamesens ursprung III

2007-04-22 02:40 #0 av: Celia

Den blåmaskade siamesens historia - en lång och utdragen kamp om ett godkännande som pågick under 30 år. De första ansågs som ett stort skämt, idag är det en gammal färg som hör till de klassiska!

Blåmaskade: Man tror att den blå faktorn som många av de tidigt importerade katterna bar, ursprungligen kom från en korsning med en Malay- eller Koratkatt som själv var blå. I många av dagens blåmaskade linjer kan man spåra upp direkt släktskap med de första importerna som kom till England under 1880-talet.

En av de första registrerade med blå mask är 'Lady Blue Blue of Pegu' med registreringsnummer 320 i Siameskatt-registret, Band I, men det finns inga andra speciella uppgifter annat än att katten är "importerad". Den första registrerade med stambok var 'Rhoda', nummer 531 i registret, född den 21 juni 1894. Pappa var 'Jacob I' och mamma hette 'Zoe'. Ingenting är känt om dessa två katter, förutom namnet på deras ägare, Herr W.J. Evelyn, som också ägde 'Jacob II' efter 'Jabob I' och 'Rose' (även hon okänd).

Blåmaskad kattunge. Foto: C.Bengtsson

'Rhoda' parades med 'Jacob II' och fick den 14 mars 1898 en blåmaskad som fick namnet 'Prince' (nr: 456) och en svart med namnet 'Duke of Abinger' (170). Den 17 juli samma år fick 'Rhoda' två blåmaskade med samma hankatt (Jacob II) - 'Princess' med nummer 478 och 'Mehan' med nummer 367. I samma kull fanns 'Chon Kina', en svart (131), 'Topsy' (733) och 'Miss Abinger' (384) utan färgangivelser. Alla var honor.

Jag kan inte finna några registrerade avkommor efter någon av dessa blåmaskade i registret över siameser. Två katter med namnet 'Princess' finns registrerade, men tiden indikerar på att Herr Evelyns katt 'Princess' omöjligt kan vara mor till 'Mom Pish Tush' som är efter 'Satan' och 'Princess'. Dessa två sistnämnda är registrerade med okända föräldrar, uppfödda i Bangkoks palats och skänkta till Herr Amiral H.Grenfell av Siams kung år 1904.

'Mom Pish Tush' föddes upp av Amiralen och ägdes av Fru de Vere Brooke. Parad med 'Champion Kew King of Siam' fick hon 'Champion Sancho' under 1906. 'Sancho' blev senare far till 'Little Lady' som i sin tur blev mamma till 'Minkey of Ashcott' som fortsatte linjen med att bli mor till sonen 'Croham Boi-Bois' som senare blev far till 'Southampton Darboy'.

'Southampton Darboy' och 'Southampton Nancy Bell' producerade två blåmaskade kattungar som föddes den 5 april 1928 - en hane med namnet 'Southampton Silver Sheen' och en hona, 'Southampton Moon Daisy'. Dessa två kattungar ställdes ut i en speciell klass för blå- och chokladmaskade siameser då 'the Siamese Cat Club' hade utställning den 23 september 1928. Endast tre kattungar fanns på plats, alla blåmaskade "nästan likadana i sin delikata och vackra färg".

Fru Maturins 'Silver Sheen' och 'Moon Daisy' var "läckra kattungar med ljus kroppsfärg och väl avgränsande mask". Den tredje katten var Fröken Batemans 'Oise' (nr.1783 i registret och efter 'Litason' och 'Lady June Noisette'.

'Southampton Darboy' och 'Nancy Bell' har 'Litabois' och 'Bigabois' i sin släkt och vi vet att båda dessa kullbröder bar genen både för blått och choklad.

Blåmaskade ansågs vara ett "skämt" när de började att dyka upp under rasens tidiga år. Det finns en välkänd berättelse om Herr Louis Wain som vägrade att bedöma Herr Spearmans blåmaskade under en utställning (the Holland House Show) under 1896. Motiveringen var att katten inte var en siames.

Det finns väldigt få registrerade som blåmaskade i registret och det fanns bara en handfull uppfödare som födde upp dem. Herr W.J. Evelyn är det tidigaste namnet som dyker upp i registret med blåmaskat - senare - mellan 1915 och 1920 dök en Fröken Ruby Clarke upp som registrerad ägare till 'Caruso' (blåmaskad) samt 'Yuthia' och 'Lady Georgette', båda döttrar efter 'Champion Carlisle Lad' och 'Whitie'.

'Lady Georgette's dotter 'See Noi' (nr.586) var moder till 'Lady June Noisette' (324) som ägdes av Fröken C.Bateman.

Litabois, brunmaskad siames. Bildens copyright har upphört pga ålder.
Fröken Bateman
ägde fyra registrerade blåmaskade mellan 1924 och 1926, alla från linjer efter 'Litabois' och 'Lady June Noisette'. Dessa fyra var:

 • Mystic (1129)
 • Justina (1004)
 • Woodrooffe Juliana (1000)
 • Juki (999)

Pappan till dessa var 'Manchu', en son till 'Litabois'. Major Woodiwiss ställde ut 'Woodrooffe Juliana' under 1925-1926. Fru Scott Russel registrerade en blåmaskad, 'Kuching Susan' (312), under 1922. Denna katt är starkt misstänkt att vara mor till 'Donatina of Cornwall' (166) och 'Eve of Woodrooffe' (183) som båda registrerades som blåmaskade år 1923, och inte 'Susan' (677) som i sådana fall skulle vara 16 år gammal vid deras födelse.

Andra som registrerades som blåmaskade var 'Donato' (167), ägd av Herr Percival och 'Bluboi' (849) ägd av Fru Mortimer Livingstone som födde upp 'Prince Fabo' (1191, efter 'Robin Goodfellow' och honan 'Queenie' som var efter 'Bigabois'). 'Prince Favo', 'Donatina of Cornwall' och 'Eve Woodrooffe' blev exporterade till Amerika.

Under 1927 registrerade Fru Watson katterna 'White Clover' och 'Kish by Beauty Boy' efter 'Blackdown Minx' - och 1929 ställde Fröken Webb ut 'Blue Morton Cum' (1431) på 'the Siamese Cat Club's sjätte championatutställning, konkurerande med Fru Allanbys 'Parwing' (1796) i specialklassen "Öppen - blåmaskad eller chokladmaskad, hane, hona, kastrat eller kattunge". De var de enda två anmälda och Fröken Webbs kattunge blev etta.

Under 1930-talet ställde Fröken Busteed ut en registrerad blåmaskad, 'Grisnez' (2285). Fru Colbeck hade köpt 'Morton Sun Sun' (3322) och fött upp 'Monty Blue'; Fru Cox-Ife annonserade ut två blåmaskade avelshanar - 'Chinky Blue' efter 'Morton'-linjen och 'Reekie' efter 'de Listinoise'-linjen (Fröken Wentworth Fitzwilliam).

Fru Cox-Ife ställde sina blå till Champions och efter 'Chinky Blue' (e. 'Seesooki') födde hon upp många blåmaskade under sitt stamnamn 'of Fleet'. 'Keryl of Fleet' är far till 'Wantele Muski', en blåmaskad avelshane under 1939. En annan blåmaskad avelshane under denna tid var Fru Bertrams 'Dreamland Maharajah' (e. 'Prestwick Pha, son till 'Prestwick Perzephon' och 'Wivenhoe Patani').

Prestwick Perak, 24 i färgnummer (SIA n). Katter från Prestwick fanns med i exprimenten för att få fram fler blåmaskade. Bildens copyright har upphört pga ålder.

I 'Fur and Feather' 1934 kan man läsa; "Det finns ingen stor kunskap om de blåmaskade siameserna och ju mer uppfödarna tar ställning, desto fortare kommer vi att nå full kunskap om dessa charmiga väsens inflytande. De två siamesklubbarna arbetar för att de ska ställas ut... Om användandet av de blåmaskade inte är perfekt i avel tillsammans med de svart- och mörkt maskade, varför inte finna en ren linje av rena blåmaskade. En kännare berättade att om inte uppfödarna var väldigt försiktiga så skulle dessa blåmaskade fördärva hela katterier, eftersom dessa inte bara hade en tendens till att förstöra de högt beundrande svarta och bruna maskerna, utan även att många av de nästan helt vita kattungekropparna skulle gå till spillo vid sådan avel.

Fröken Busteed har för avsikt att enbart para sina svart- och mörkt maskade siameshonor med sunda svart/brunmaskade hanar. I praktiken kommer hon att kastrera alla blåmaskade hanar och sälja dem till sällskap; deras onormala färg gör dem än mer värdefulla som sällskapsdjur."

Under tidigt 1940-tal fick Fru G.K. Walkers blåmaskade hona 'Jean of Abingdon' en kull med blåmaskade kattungar efter Fru Duncan Hindleys brunmaskade hankatt 'Prestwick Ally-Pally' (som hade ärvt genen för blått genom många Prestwick-katter från 'Litabois' och 'Bigabois' brödrarnas bakgrund).

Fru Hunter registrerade blåmaskade under stamnamn 'Larchwood'. Major och Fru Rendall med sin 'Seraphina Lil' och Fru Cooke Radmore med 'Albany Prince Ananda', båda brunmaskade, blev starten till de världskända blåmaskade från 'Misselfore'. Fru Towgood hade fött upp 'Azure Phandah', Fru Lauder hade 'Bellhaven Thistledown' och Fröken Prentis hade 'Smokey Blue' som avelshane.

Brunmaskade Prestwick Pertana som nämns en del i de olika artiklarna. Bildens skydd har upphört pga ålder.Den 12 maj 1945 fick Fru Hindleys hona 'Larchwood Lilac' en kull med sex blåmaskade efter hanen 'Misselfore Blue Print' och blev registrerade som:

 • Prestwick Blue Wizard
 • Prestwick Blue Thunder
 • Prestwick Blue Lightning
 • Prestwick Blue Dawn
 • Prestwick Blue Cloud
 • Prestwick Blue Moon

Efter krigets slut skedde en snabb tillväxt av Siamesfantaster, nya namn och stamnamn dök upp och idag kan vi se många vackra blåmaskade på utställning som är excellenta i typ, med som dessvärre har fel kroppsfärg.

På ett möte som hölls av 'the Governing Council of the Cat Fancy' den 19 februari 1936 fick den blåmaskade siamesen sitt helt egna färgnummer, 24a.

Den första blåmaskade som blev Champion var 'Syo of Bedale' 1936 (ironiskt eftersom Fru Wade ansåg dem som ett skämt). Katten var uppfödd av just denna Fru Wade och ägdes av Fru Hindley som exporterade honom till Madame d'Ollone i Amerika. Fröken Busteeds blåmaskade 'Grisnez' blev också tidigt en Champion.

Nästan 30 år hade gått från det att man först hörde talas om blåmaskade och tills de blev accepterade som officiella siameser.

___________________________________

 • TITEL:  The Siamese Cat Owner's Encyclopedia
 • FÖRFATTARE: Mary Dunhill
 • FÖRLAG: Howell Book House
 • ISBN: finns ej angivet i mitt ex.

Översatt av: Cecilia Bengtsson. -- Utlånas ej för publicering! --S/V-bilder: Copyright har upphört pga ålder.
Färgbild: C.Bengtsson

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

 • 2007-04-21
Anmäl
2007-04-22 04:31 #1 av: Celia

Dessvärre är det inte så lätt att finna bilder på de första blåmaskade siameserna. Det vimlar av bilder på de brunmaskade och jag har använt några av dessa eftersom de utgör 'grunden' till de blåmaskade.

Ha en fin söndag allesammans! :)

Anmäl
2007-04-22 10:53 #2 av: aijmer

Mycket intresant läsning, sitter med min lilla padda i knät som tydligen också tycker att det är bra läsning. I alla fall något för katter!! Glad

Anmäl
2007-04-22 12:20 #3 av: [viciousy]

Mycket bra läsning!

Anmäl
2007-04-22 13:34 #4 av: Rovardotters
Tack för trevlig läsning. Det är lite lustigt att höra samma argument mot blåmaskade siameser som man hör idag mot orientaler - att de förstör kroppsfärgen. Jag undrar om man skulle kunna "renodla" brunmaskade och få en vit kropp med riktigt svart mask. Det skulle vara väldigt vackert. De hormonella svängningarna påverkar kroppsfärgen, det har jag sett på alla mina brunmaskade, fertila som blir kastrater, från icke dräktiga till dräktiga och digivande till dess att ungar blir avvanda, p-pillerätande till icke p-piller. Detsamma gäller för orientalernas ögonfärg, den varierar också efter hormonella omställningar. Det är väldigt intressant med färger på många sätt. Jag ser fram emot fortsättningen Celia.
Anmäl
2007-04-22 16:33 #5 av: Celia

Jag håller med er alla, det är kul att det finns gammal historik som detta.

Ang. färger så är det helt korrekt med förändringar vid hormonernas berg- och dalbana, men jag vill ändå berätta lite minnen från då vi skaffade vår första maskade katt.

Jag kallar även detta historik och nämner stamnamn :)

Ju-Pee-Do parade alltid i färg (dvs blått x blått, brunt x brunt).
Blue-Iams födde enbart upp blåmaskade och Marilljos födde bara upp brunmaskade. Detta är inte så långt tillbaka i tiden. Jag minns att Marilljos hade en brunmaskad med end. SIA n (24) i sin stamtavla så sent som 1993. Från Hagars har jag för mig att han var (?). Ju-Pee-Do pratar fortfarande om färgavel.

Ovanstående är den klick som jag minns direkt, men det fanns många flera - och det känns som om det var 'igår' :)

Anmäl
2007-05-16 21:50 #6 av: Celia

 

Jag håller på med nästa del nu, kommer inom kort Glad

Anmäl
2007-05-16 23:09 #7 av: SacredSouls

Jeg hadde ikke sett denne jeg og satt fortsatt å ventet. Du må ha gjemt den godtGlad

Nå skal jeg sette meg ned å lese å kose meg. Tusen takk. gleder meg allerede til neste del. Kommer det en om rødt også?

Anmäl
2007-05-17 00:12 #8 av: Celia

Skrattande

Ja det är nog lite om röda också Glad

Anmäl
2007-07-01 13:32 #9 av: hoffens

Mycket trevlig läsning. Mycket man inte viste

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.