Avel & genetik

Varumärkesskydda ditt stamnamn

2007-01-18 15:06 #0 av: RolfH

Jag fick mitt stamnamn registrerat redan 1992 och har haft sådan tur att ingen annan djuruppfödare använt samma namn. Det kan nämligen hända och är fullt tillåtet om du inte varumärgesskyddat det. Varumärkesskydd ansöker du om hos Patent & Registreringsverket.

Efter att fått klart för mig att vissa stamnamn för kattuppfödning av misstag dubbelregistrerats av olika förbund eller liknande, samt att en hunduppfödare t ex kunde registrera samma stamnamn som en kattuppfödare redan hade registrerat, bestämde jag mig för att försöka skydda mitt stamnamn "Mantrats" i möjligaste mån. Jag kom fram till att det bästa var att varumärkesskydda namnet som ett varumärke för djuruppfödning. Detta gjorde jag via PRV:s hemsida, elektronisk ansökan. Efter ca 6 veckor kom en preleminärbekräftelse på att jag kunde få ensamrätt på detta varumärke. Efter ytterligare 2,5 månader så kom då till slut de dokument som bekräftade att mitt stamnamn numera var varumärkesskyddat. Det hela kostade 600 kr och betalades in i förskott. 

 

Dokumentet som visar att stamnamnet "Mantrats" är ett registrerat varumärke. Undertecknat av Gun Helsvik Dokumentet som visar att stamnamnet "Mantrats" är ett registrerat varumärke. Undertecknat av Gun HeLlsvik 

 

Registrering hos PRV är det säkraste sättet att få ensamrätt till ett unikt kännetecken i Sverige. Ensamrätt kan även uppnås genom inarbetning. Ordet eller symbolen har då blivit allmänt känt bland dem som varan eller tjänsten riktar sig till. Säkrast är dock att ansöka om en registrering, eftersom ensamrätten då kan styrkas med registreringsbeviset

Ett varumärke är ett kännetecken som företag använder för att skilja sina varor eller tjänster från andras. Ett varumärke kan exempelvis vara ett ord eller någon annan grafisk symbol som kännetecknar en vara eller en tjänst.

Märket kan bestå av alla tecken som kan återges grafiskt, som bokstäver, siffror och figurer. I somliga fall kan själva varan eller varans förpackning fungera som kännetecken. En fantasifull parfymflaska är ett sådant exempel. Även ljud och melodier kan registreras som varumärken.

Ett varumärke är en egendom som kan säljas, överlåtas och pantsättas.

En ensamrätt till ett varumärke gäller även på Internet, men det behöver inte betyda att en domännamnsregistrering som är identisk med eller liknar ditt varumärke ska betraktas som varumärkesintrång.

En varumärkesregistrering hos PRV ger dig möjlighet att hindra andra från att i näringsverksamhet använda kännetecken som är förväxlingsbara med ditt varumärke. Kännetecken som liknar varandra anses som regel förväxlingsbara om de avser varor eller tjänster av samma eller liknande slag.

 

Ordmärke
Den vanligaste typen av varumärke är ordmärken. De kan bestå av ett eller flera ord eller personnamn, till exempel JAPP eller MARCO POLO. Ett ordmärke kan även bestå av siffer- eller bokstavskombinationer som till exempel SVT eller 3RT. Vill du skydda en slogan är det allt som oftast ordmärke du ska välja. Ordmärken registreras alltid i ett standardtypsnitt. Ett ordmärke som utformas på ett speciellt sätt eller med ett särskilt typsnitt räknas som figurmärke eftersom det då måste bedömas med hänsyn till sin utformning.

Före din ansökan
Det är viktigt att du har en god planering för ditt varumärkesskydd innan du ansöker. Du bör ta reda på om ditt varumärke är unikt och inte inkräktar på någon annans varumärke. Det finns även företag som har som affärsidé att hjälpa till med varumärkesskydd, s.k. ombudsfirmor. Dessa företag sköter för det mesta även kontakten med oss. Titta i telefonkatalogen under rubrikerna patent- eller advokatbyråer.

Även PRV kan hjälpa dig med undersökningar för att ta reda på om ditt varumärke går att skydda.

Källa: Patent och registrerinhsverketLänken öppnas i nytt fönster

 

Relaterade länkar

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-01-18
Anmäl
2007-01-18 15:54 #1 av: Uffe

Det skulle man kanske göra, det finns en krog i Stockholm som heter Stopet, kan man blackmaila dem sen Skrattande

Anmäl
2007-01-18 17:11 #2 av: RolfH

Haha, jag tror nog kanske de redan har märkesskydd. Nej man skyddar sitt ordmärke/varumärke i olika kategorier. Mitt är skyddat i kategorin djuruppfödning.

Anmäl
2007-01-18 20:24 #3 av: Uffe

Ja de heter ju dessutom Stopet, mitt stamnamn är ju Stopets, inte riktigt likadanaSkrattande

Anmäl
2007-01-18 20:33 #4 av: RolfH

Sveraks tidning "Våra katter" har bett om tillstånd att publisera denna artikel. Och givetvis gav jag klartecken för det.

Anmäl
2007-01-18 20:59 #5 av: Uffe

Oj kontakta PRV och be om att få procent om det blir anstormningSkrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.