Kusinraser

Peterbald, PEB

2007-01-21 13:41 #0 av: RolfH

Peterbald är en ny ras i kategorin. Rasen är godkänd inom IDP men ej inom Sverak och SO-gruppen. Detta innebär att rasen kan registreras och ställas inom IDP men ej inom Sverak och att SO-gruppen inte tar något ansvar för den förrän ett ev godkännande vid ett årsmöte.

PEB är godkänd i alla färger som förekommer på OSH/SIA inom IDP och WCF.
FIFe använder PEB non som EMS Övriga förkortningar som används är PBD (Ryska IDP, WCF) TICA använder ofta bara PB medan CFA använder PBD.
 

Peterbald är en nakenkattras. Till skillnad från andra nakenkattraser så har Peterbald en slankare och elegantare kroppsbyggnad. Deras ben och fötter är längre och smalare, huvudet är utdraget och öronen stora och placerade på sidorna av huvudet.
Peterbald har en fredlig karaktär, de är mycket sociala, nyfikna, kloka, energiska och har ett trevligt temperament. Av den orientaliska rasen har de ärvt kärlek till sin matte. Denna kattras skiljer sig mycket från andra kattraser med sin tillgivenhet för människor, dom älskar att umgås med människor och blir vana vid sin ägare istället för till platsen där dem bor som andra kattraser gör.


Hår/hud typer:
Trots att Peterbalden räknas som en naken ras är den inte alltid helt hårlös! Genen som ger upphov till rasens nakenhet är dominant. De kattungar som föds med päls men bär anlaget för nakenhet kan tappa pälsen. Det sker i varierade grad och hastighet fram tills katten är ca 2 år. En kattunge som föds Brush kan alltså bli exempelvis Flock som vuxen.

 

Doris Del Iris, Ägare Cindy Brorsson Softskins
Doris Del Iris, Ägare Cindy Brorsson Softskins

Man talar om följande grader av nakenhet/hårighet även om gränserna mellan de olika varianterna inte är helt strikta:

 

Rubber, katten är helt naken. Det är som att klappa gummi och kan nästan kännas lite kladdigt. Dessa katter föds alltid nakna och saknar helt behåring, men kan ibland ha morrhår.
Flock, katten ser naken ut på håll men har en mycket lätt behåring som syns först om man tittar riktigt nära. Dessa katter är sammetsmjuka att klappa. Ibland är dunet lite tätare på öron, nosrygg, tassar och svans.

Velour, dunet är lite längre och katten ser lite luden ut även på håll. Pälsväxten är ofta något kraftigare på nosrygg, öron, tassar och svans. Det är fortfarande en mjuk och len känsla att klappa katten.


Brush, Katten har en sträv och krusig päls som känns ungefär som pälsen på en strävhårig hund. Hur tjock pälsen är varierar mycket och därför talar man ibland om light brush och heavy brush. Light brush är som velour men med glesa grova strån över kroppen och dessa katter ser nästan lite "loppätna" ut. Hevy brush har kraftiga, sträva hår på hela kroppen och ser verkligen inte ut som en naken katt!

Straight coat, Dessa katter har en vanlig slät päls och bär inte på anlaget för nakenhet.

Rasen grundades av en känd felinilog Olga Mironova i slutet av 1994. Hon fick den första Peterbalden när hon avlat en Don Sphynx med namnet Afinogen Myth och en orientalisk honkatt Radma fon Jagerhoff. Olga Mironova valde 4 kattungar från dom två första kullarna för att fortsätta ett selektivt arbete med rasen. De första 4 Peterbald kattungarna var Mandarin iz Murino, Muskat iz Murino, Nezenka iz Murino och Nokturn iz Murino.
År 1996 blev rasen registrerad i CFF och fick beteckningen PBD. År 1997 blev rasen registrerad i The International Cat Association (TICA) med beteckningen PB och år 2003 blev rasen registrerad i World Cats Federation (WCF) med beteckningen PBD. Efter detta blev rasen mer och mer populär i hela världen.
Ras namnet har sin grund i engelska språket och kan översättas till ungefär "naken katt från Sankt Peterburg".

 

Relaterade länkar

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-01-21
Anmäl
2007-01-21 16:37 #1 av: Leffe

Tycker att Peterbald påminner om Cornish Rex utan päls. precis som Sphynx tycker jag påminner om Devon Rex utan päls

Anmäl
2007-01-21 18:04 #2 av: Uffe

Då ha Sphynxarna fått lite konkurrens nu då. Skrattar

Anmäl
2007-04-14 20:57 #5 av: zeldtrix

Peterbald är godkänd inom SVERAK/FIFe...

Anmäl
2007-04-16 18:07 #7 av: zeldtrix

Hi hi, ja, det tänkte jag inte på.

Är ingen Peterbaldfantast själv men jag kan förstå att man uppskattar rasen. Nakenfisar är fina!

Anmäl
2007-04-16 18:15 #8 av: [viciousy]

Dom är fina...

Anmäl
2007-04-16 19:25 #9 av: zeldtrix

Ja, fast inte lika fina som sphynx. Skämtar

Anmäl
2007-04-16 21:52 #11 av: flis

Jag tycker Peterbalden ser ut som en naken Oriental. Förrut ville jag jättegärna ha en nakenmisse, men nu har jag tänkt om. Tycker det verkar jobbigt att bada varje vecka,göra rent runt klorna och göra rent öron. Smörja in om dom ska vara i solen. Nej, då är det nog mysigare med rex och oriental.Flört

 

Anmäl
2007-04-16 23:06 #12 av: zeldtrix

Peterbald är en naken oriental Glad. Det är faktiskt inte speciellt jobbigt. Badningen tar man snabbt och lätt en dag man själv duschar och öronen tar man varannan dag och klorna också, tar bara ett par minuter. Den personligheten en sphynx har är faktiskt värt det lilla extra jobbet . 

Jag älskar OSH/SIA/SYS men min nakenfis är min lilla bebis! Skrattar

Anmäl
2014-07-18 00:31 #13 av: Labolina_73

Uppdatering tack.. :-)

Är det svårt att hitta en hane att para med en peterbald? 

Hur många finns det?  och hur många siames och orientalägare lånar ut sin hane till en peterbald? 

Tack. :-)

Anmäl
2014-07-18 06:48 #14 av: Lejdet

Själv lånar jag aldrig hanar av någon annan mer än om vi gjort ett byte så det har jag inte tänkt på faktiskt. Jag har själv en OSH-hane som jag tänker använda i PEB-aveln plus min PEB-hane

Anmäl
2014-07-19 12:59 #15 av: Vivere Ex Animo

Vi har två hanar som vi kan selektivt låna ut, beroende lite på honan :) Mer info via PM

Anmäl
2016-04-07 13:54 #16 av: hhansson

Myser just nu med en 5årig peterbald från Unique n fantastic (är den uppfödaren aktiv nu?)
Helt klart världens bästa vän - trots att det bråkas en del om hur mycket han ska lägga sig i min matlagning eller när jag ska lägga mig och sova :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.