Artiklar - övriga

Fotografera mera - tips & råd

2007-03-02 03:06 #0 av: Celia

Att fotografera sina älskade, fyrbenta familjemedlemmar innebär oftast en utmaning. Man brukar få ta en hel del bilder innan man lyckas med att få fram "det".

Det viktigaste av allt är att man känner till sin kamera och vet hur den fungerar. Äger man en systemkamera har man möjlighet att specialutrusta den med olika tillbehör, vilket oftast leder till att de riktigt bra och speciella bilderna börjar att dyka upp. När det gäller att fotografera sina husdjur med denna typ av kamera behöver man i regel inte köpa några extra tillbehör, man kommer långt med originalutförandet. Dessutom är de olika tillbehören ganska dyra, och man bör tänka sig för om man verkligen vill lägga dessa summor på något som man kanske finner mindre roligt en tid därefter.

De flesta kamerorna är idag utrustade med autofokus. Man slipper att tänka på alla inställningar som skärpa, bländare och slutartid. De flesta har också inbyggd blixt, oavsett om det är en system- eller kompaktkamera. Dessvärre sitter den inbyggda blixten ofta "fel", vilket resulterar i att modellen får röda ögon. Detta beror på att avståndet är för kort mellan objektiv och blixt. Det är också därför som man uppfunnit funktionen "röda ögon reducering", vilket inte alltid fungerar som utlovat. System- eller kompaktkamera spelar ingen roll eftersom jag nu utgår ifrån att ni ska fotografera med hjälp av helautomatik.

Liten oriental debuterar framför kameran

 Liten oriental debuterar framför kameran
____________________________________

 

Avstånd - vinkel

Först och främst bör ni veta vad det är för en typ av bild som ni önskar få fram. Vill ni ha naturliga bilder med katten i sin vardagliga miljö, är det bara att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, vilket inte alltid är så lätt.

Viktigt här är att tänka på avståndet och vinkeln. Ofta ser man bilder på katter som försvinner pga att bilden är tagen på ett för långt avstånd, och allt runt omkring drar till sig all uppmärksamhet. Det verkar vara en bild på vardagsrummet, där katten av någon anledning råkade komma med. Gå därför så nära som möjligt så att katten verkligen "fyller" upp sökaren. Rätt vinkel får ni om ni befinner er på kattens nivå, dvs. ligger katten på golvet så ska ni också göra det.

Tänk även på bakgrunden, så att ni inte fotograferar er svarta katt när den befinner sig i er svarta skinnsoffa, eller er randiga katt på ert rutiga sängöverkast. En diskret bakgrund är alltid det bästa alternativet.


Förbered - arrangera

Vill ni däremot ta fram en proffsig bild som ni kan ha användning för i era annonser eller kanske till en förstoring, krävs det en del förarbeten. Välj ett litet rum med ljusa väggar och tak. Ett rum med en yta på ca 10-15 m2 brukar vara lagom. Ett stort rum inbjuder fler tillflyktsplatser för en katt ;)

Se till att ha ett stadigt bord, gärna intill en vägg där ni kan drapera med ett tyg i lämplig färg. Välj gärna ett som har samma färg som kattens ögon, fast ljusare, eftersom det framhäver just färgen på ögonen. Väljer man t ex en mörkblå bakgrund till en blåögd katt, så ser med ens kattens ögon rent för ljusa ut. Vita och beigea bakgrunder går också bra. Om ni inte vill nåla eller spika upp bakgrunden så är en projektorduk ett alldeles utmärkt alternativ. Då kan ni införskaffa papper och andra material i olika kulörer, att fästa upp efter behov.

Drapera även bordet som katten ska befinna sig på, i samma eller liknande färg. Kanske vill ni ha en färgklick med på ett hörn, varför inte en grön växt i en vacker kruka eller dylikt? Är ni ägare till en fotolampa (eller en 500W arbetslampa) så kan ni plocka fram den om ni enbart ska arbeta med blixt- och elljus. Finns ingen sådan till förfogande, går det även bra med vanligt solljus. Se bara till så att ljuset släpps in i hela rummet, eller åtminstone i den del av rummet där arrangemanget är uppbyggt. Ett stativ underlättar, har ni ett sådant ska ni givetvis använda det!

Vissa katter slappnar inte riktigt av när man befinner sig med ansiktet bakom kameran hela tiden, då har dom ju ingen möjlighet till ögonkontakt, vilket är oerhört viktigt för dem. Med ett stativ krävs det inte att man "gömmer" sig bakom kameran ideligen, man kan sätta sig på en stol bredvid och ändå ha en liten möjlighet att kika i sökaren då och då, utan att oroa katten i onödan.

Siameser fotograferar man ofta i profil 
Siameser tar man gärna bilder av lite från sidan också
______________________________________

 

Tålamod - resultat

Nu är det så dags för själva fotograferandet. Om ni har en katt som inte alls är van vid fotografering, så är det bra om den får "lära känna" kameran först. Låt katten undersöka den i lugn och ro. Därefter måste du tänka på vinkeln som jag tog upp tidigare, placera kameran ungefär i ögonhöjd med katten. Ta gärna hjälp av någon som känner katten, han eller hon kan vara till stor nytta då det gäller att få katten uppmärksam eller naturlig. Locka med en godbit eller någon intressant leksak t ex en fjäder i ett snöre som fångar kattens uppmärksamhet. Ni måste vara införstådda med att detta kan ta lång tid och katten kommer förmodligen inte att vara överförtjust. Tid och stort tålamod är ett måste, för som jag tidigare nämnde, så är detta en utmaning. Stressa inte katten och ta en paus då och då, så att katten kan ta igen sig.

Ett bra tips är att låta den vara med under hela uppbyggnaden av "ateljén", då kan den undersöka allt nytt under tiden och blir inte så konfys då det är klart, som den kanske hade blivit annars.

Ibland händer det att modellen tycker att det är jättemysigt att ligga i sol- eller lampljuset, och finner sig ganska snart tillrätta, då är det bara till att tacka och ta emot. Det kanske rent utav blir så att ni istället får problem med att få katten att resa sig och posera, vilket man ju gärna vill. Men om den då ändå ligger där så kan ni ju passa på att ta en del huvudbilder, framifrån och i profil. Se till så att det inte bildas några skuggor av er, katten eller något föremål, då får ni försöka att trolla bort dessa med hjälp av lite extra ljus eller någon hemmagjord reflexskärm. En sådan kan bestå av ett vitt kartongark (matt) eller en träskiva, klädd med folie.

Ett måste är att arbeta snabbt men lugnt. Oftast är man lite sen, och missar lätt många bra uttryck. Det är då tålamodet måste finnas till hands. Tryck inte bara av en bild per ställning, se till att vara aktiv med avtryckarfingret istället. När ni väl ser bilderna, kommer ni att tacka er själva.

Räkna inte med att alla ska bli bra, gläd er istället åt de få som är det. Ni kommer att få fler och fler erfarenheter för varje nytt fototillfälle, ta dem till er och utnyttja dem vid nästa tillfälle. Notera gärna sådant som ni tror att ni ska komma ihåg, men aldrig gör. Skriva ner hur förhållandena var, var placerade ni lamporna eller hur föll ljuset in i rummet (tid på dygnet/årstid).

Inte allting kan bli lyckat...
Synd med halsbandet, men annars OK
__________________________________

 

Utomhus - ute eller inne

Är er katt inte rymningsbenägen, kan ni ta ut den i det fria för att få lite annorlunda bilder. Eller varför inte sätta på den ett diskret koppel? Fotografera den i gröngräset, vid en trädstam, på en stubbe, ja ni kommer att märka att möjligheterna dyker upp av sig själva i massor. Har ni en rastgård till er katt, är detta givetvis ett mycket bra alternativ, om ni inte vill riskera att katten får för sig att ge sig ut på en upptäcktsfärd. Bor ni mitt i stan kanske detta med utomhusfotografering inte är så aktuellt. Då kan ni kanske arrangera en utomhusmiljö inomhus istället - med hjälp av lämplig bakgrund och lite grönt, kanske en avsågad kraftig gren eller en blomsterurna fylld med blommor, lite extra grönt och så katten förstås.. Släpp loss er fantasi till 100%. Ingenting är omöjligt!

Fel - orsaker

Fotosessionen är över och ni har nu resultaten framför er. Ibland uppstår det fel under fotograferingen.

 1. På en bild är modellen sk. huggen, halva katten öron har försvunnit.

  Fel: Bilden är tagen på för nära håll.

  Åtgärd: även om ni ska gå nära inpå så måste det finnas lite luftutrymme.


 2. Modellen har inte rört sig, men det har ändå uppstått oskärpa i hela bilden.

  Fel: Ni har varit ostadig på handen, eftersom hela bilden är suddig.

  Åtgärd: försök att stå bredbent med överarmarna intill kroppen. Stadig men avslappnad, alt. stativ.


 3. Bilden har dålig skärpa.

  Fel: Kan bero på 1) att automatiken inte har ställt in skärpan på rätt punkt 2) eller så är ni alldeles för nära objektet. Det finns en maxgräns för hur nära man kan gå, dessa skiljer sig från kamera till kamera.

  Åtgärd: 1) Var noga med att fokusera och ställa skärpan på katten, inte bakgrunden. 2) Läs under teknisk information i bruksanvisningen.


Läs - lär

Allt som tagits upp i artikeln är endast de enklaste grunderna, och långt ifrån allt som rör fotografering, teknik och utrustning. Är ni intresserade av en grundligare genomgång, föreslår jag dels att ni tar er tid att läsa bruksanvisningen till er kamera (där brukar finnas en del tips och råd), och dels att ni gör ett besök på biblioteket, där ni kan finna det mesta, för att vidga era kunskaper.

Det är mycket lärorikt med handböcker, men själva tekniken kommer ni säkert att lära er under tiden som ni fotograferar resp. studerar de färdiga resultaten. Vill ni gå in för detta helt och håller som hobby, kan jag varmt rekommendera en fotokurs. Lycka till!

 

Kamera


Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

 • 2007-03-02
Anmäl
2007-03-02 15:44 #1 av: KerstinP

Väldigt bra artikel!Glad

Anmäl
2007-03-02 15:59 #2 av: Celia

Tack Kerstin Glad 

Anmäl
2007-03-05 18:12 #5 av: [viciousy]

Bra artikel...kan hjälpa på traven ;)

Anmäl
2007-03-28 20:11 #7 av: Wikrita

Dette er jo så supert forklart!!

Kan jeg få lov til å oversette for å sende det til mitt katteklubbmedlemsblad?? Forfatteren er kanskje ikke Cecilia??...

 

Anmäl
2007-03-28 20:23 #8 av: Celia

Jo det går bra att låna :)

Jag skrev den 1994 för analoga kameror, så jag fick ta bort en del och ändra lite annat innan jag la upp den här (gjorde en undersökning som visade att alla röstande medlemmar här inne har digitalkamera) - så det var därför som jag fick korta ner och lägga till annat :)

Anmäl
2007-03-28 20:27 #9 av: Wikrita

hehe, jeg trodde Celia i innelgg #2 mente at vi skulle takke kerstin for innlegget... men hvilken kerstin, funderte jeg...*ler*

Du skal få med navn - jeg regner med at jeg skal utelate tlf.nr.ditt, alderen osv...*s*???...

Anmäl
2007-03-28 20:31 #10 av: Celia

Ja det räcker med namnet - jag gillar att vara anonym för övrigt ;)

Om du även ska ha bilderna så har jag också tagit dessa, men du kan också ta med helt andra bilder som andra eller du själv har tagit :) Det spelar ingen roll för mig och det kan ju vara lite mer kul med kattklubbens medlemsbilder (om där är några bra som passar).

Anmäl
2007-04-13 08:56 #11 av: Helenaf76

Kanon!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.