Utanför ämnet

Allergi mot pälsdjur

2007-03-06 03:42 #0 av: Celia

Många är allergiska mot pälsdjur och antalet personer med allergi ökar ständigt. Djurägare med lindrig allergi kan förbättra sin hemmiljö med enkla medel, för att kunna behålla sina djur som familjemedlemmar. Även personer med svår allergi/astma kan idag få hjälp med vaccinering, s.k. hyposensibilisering.

Det är inte djurens fel att vissa blir allergiska mot dem. Antalet allergiker har tredubblats de senste 30 åren. Detta beror delvis på dagens krävande miljö med sjuka hus, skadade av fukt och mögel, hemetisk isolering och torr luft. Allt detta skadar slemhinnorna. Även miljön med luftföroreningar samt tillsatser i våra livsmedel bidrar negativt.

De vanligaste allergierna beror på dammkvalster och gräspollen. Dessa två utgör sex gånger fler fall av allergi än hundar och tre gånger fler än katter. Här i Sverige lider hundra tusentals av pälsdjursallergi. Symtomen är vanligen klåda i ögonen och snuva. Oftast är besvären ganska lindriga men en del får astmasymtom efter direktkontakt. Ungefär ett tusental av alla dessa hundra tusentals har så kallad indirekt allergi. Det innebär att det räcker med att träffa en annan person som har varit i kontakt med pälsdjur, för att reagera. Det finns speciell behandling för dessa patienter, den kallas hyposensibilisering.

Att reagera med snuva och ögonklåda kan vara nog så kämpigt. Ögonen blir torra och kliar fruktansvärt, slemhinnorna svullnar. Man snorar och nyser och det känns som om någon har satt en propp i näsan. Denna typ av allergi behandlas med antihistamin och utvecklas ofta till astma senare i livet.

Astmaanfall kan utlösas ganska omgående vid kontakt med t ex en hund eller katt, men är ofta av fördröjd typ och då får man anfallet först flera timmar senare. Anfallen består av andnöd. Svår andnöd kan vara direkt livshotande och kräver akut sjukhusvård. Astmapatienter behandlas med en rad olika mediciner, både för att lindra och förebygga anfallen.

 

Kattungar är oftast mer allergiframkallande...
Kattungar är oftast mer allergiframkallande...
_________________________________

 

Många, eller de flesta, tror att det är djurens päls som orsakar allergi och astma, så är det dock inte. Proteiner från saliv, hud och urin är det som framkallar reaktionerna. Hos katt har man funnit ett tiotal allergener men de flesta reagerar på en och samma, en substans som finns i dens talgkörtlar och saliv. Det är då katten tvättar sig som den sprider allergenet över pälsen. När den kelar med oss människor, gnider sig mot möbler i hemmet etc, avsöndrar talgkörtlarna allergen. På så sätt blir även miljön "smittad" med det. Kattungar brukar vara mer allergiframkallande eftersom deras mamma tvättar dem ideligen. Även okastrerade hanar innebär större risker för en allergiker.

Då det gäller kattallergier finns det en stor variation mellan olika raser. Man kan reagera kraftigt för en ras och inte alls för en annan.

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-03-06
Anmäl
2007-03-19 13:38 #4 av: PollyBoffin

Nog för att jag visste att de flesta inte är allergiska mot pälsen på katt men jag visste inte att det var saliven! Mycket intressant artikel!Skrattande Hoppas jag aldrig någonsin utvecklar allergi! Hemska tanke!Hemlis

Anmäl
2007-03-19 13:57 #5 av: Celia

#4 - en del reagerar även mot hudavlagringar (jag har bara skrivet ordet 'hud' i artikeln, det kan misstolkas). Det och saliven samt hormonkörtlarna kring ändan och på kinderna är stora orsaker till allergi.

Anmäl
2007-04-01 16:44 #6 av: Celia

Idag kände jag av allergin ordenligt. Det har nog blivit för mycket pussar på kattungemagen :) Har tagit mina dagliga doser och laddat lite extra med en Clarityn, för det kan bli värre när jag går ut...

Anmäl