Kusinraser

Oriental, OSH

2007-02-01 19:54 #0 av: RolfH

Den här kusinrasens vedertagna namn är orientalisk korthårskatt och det är en långbent, smidig och mycket elegant uppenbarelse. En riktig "ädling". Orientalen påminner en hel del om siamesen, vilket har sin förklaring i att rasen kommit fram ur avsiktlig parning mellan just siames och andra korthårskatter.

Den första orientalen i Sverige var en havanna, Neus von Assinda, som importerades från Västtyskland 1969. För att få fram havannan parades en vanlig svart korthårig huskatt med en chokladmaskad siames och därefter gjordes syskonparningar för att få fram den nya rasen.
Fortfarande arbetar man mycket på experimentbasis för att bevara och förbättra typ, päls och ögonfärg.
Att den här rasen understundom bär på epitetet vildbas hänger samman med dess energi och nyfikenhet. De är intresserade av allt och tar på ett intelligent sätt del i det mesta. Orientalens temperament är samma som hos siamesen.


Ungar av oriental är mycket livliga och nyfikna.
Det finns dock en liten nackdel med all denna nyfikenhet och energi och det är att de gärna ger sig iväg om de får chansen och om något intressant fångat uppmärksamheten. Det är inte förenat med några större besvär att sköta en orientalpäls. Det räcker med att kamma igenom den varje dag för att bli av med lösa hår. För att få den blank och fin, kan den också gnidas med sämskskinn. Många anser dock att det räcker med att stryka pälsen med fuktade händer för att få bort lösa hår.
Den här rasen har varit föremål för vetenskapliga avelsprogram och det har gjort att det numer finns mycket gott om pälsmönster och färger.


Bland färgerna märks bl a havanna, lavendel, orientalisk kanelfärgad, röd, sköldpadd och tabbytecknad. Det finns också uppfödare som experimenterar med vitfläck. Totalt är 130 färgvarianter godkända.

 

 

Orientalen är mycket produktiv. De kan klara två kullar om året och kullstorleken kan vara på upp till sex ungar. Men det är lika normalt med tre.
Intressant att notera är att ungarna föds med, om uttrycket tillåts, vuxen päls. De har alltså redan från första början samma färger som de får som vuxna katter. Hos siamesen föds ungarna ljusare än föräldrarna.
Orientalen finns också i en semilånghårig variant som fått rasnamnet javanes.

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2007-02-01
Anmäl
2007-02-14 10:34 #1 av: Ahnna

Bra, kortfattad artikel som till och med jag som är TOTAL novis förstod vartenda ord av! Min orientalflicka satt och läste tillsammans med mig, så det stämmer verkligen att de är nyfikna! Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-02-14 17:34 #2 av: jamisarna

Bra presentation! Det där med NYFIKEN kan jag också skriva under på. Jag har 2 siameser och 1 oriental. Zorro missar ALDRIG ett tillfälle att putta ner saker i golvet, och det han KAN bära med sig -  BÄR han med sig! Han plockar upp saker ur skålar, lådor etc. Häromdan kom han släpandes på dotterns mp3 hörlurar! Sockar, hårband & mängder av annat får "fötter". Zorro är helt enkelt sakletare! Cool

Anmäl
2007-02-15 23:00 #3 av: [viciousy]

Rolig faxta!

Anmäl
2007-07-17 21:25 #4 av: lmllundberg

Varför har orientaler blivit så extrema i utseendet typ de senaste 10-20 åren, liksom trekantiga i ansiktet med jättestora öron! Jag älskar orientaler, har själv haft en siames, men jag tycker faktiskt att dom var vackrare förr! Idag har jag en ocikatt!

Anmäl
2007-07-20 16:24 #5 av: Celia

#4 - jag svarade i min gästbok men lägger även upp det här :)

Orientalerna är uppbyggda mha siameserna och när man började 'experimentaveln', så var tanken att en oriental skulle ha samma standard som siameserna - fast det tar ju lite tid att komma till målet. Så dagens orientaler med trekant är det tänkta målet från start. Sen bör jag ju tillägga att rasernas trekant genom åren har blivit längre - och på ett för smalt huvud kan det se väldigt 'strutformat' ut, men är alltså egentligen felaktigt enligt standarden. Ett långt huvud kommer till sin rätt om huvudet dessutom är brett - man ska ha tre lika långa sidor för att kunna kalla det en triangel :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.