Annons:
Etikettsjukdomar-defekter
Läst 16115 ggr
Celia
2007-04-23 18:59

Mycoplasma

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nya namn på en hos katt sjukdomsframkallande bakterie - mycoplasma haemofelis. En annan variant är mycoplasma haemominutum. Ingen av dessa har påvisats kunna smitta till oss människor.

Mycoplasma haemofelis, i förkortning M. haemofelis, är en bakterie som kan orsaka anemi (blodbrist) hos katt. Det finns också en variant som kallas Mycoplasma haemominutum, (förkortas till M. haemominutum). Den anses orsaka blodbrist hos katter som har nedsatt immunförsvar.

Tills helt nyligen användes namnet Haemobartonella felis, och sjukdomen kallades ofta för haemobartonellos.

Hos hund har något som liknar M. haemofelis hittats, de två kan till och med egentligen vara samma mykoplasma. Hos hund kallas bakterien M. haemocanis. I övrigt friska hundar brukar dock inte bli sjuka om de infekteras med bakterien.

Katten på bilden har inget med artikeln att göra - han har varken loppor eller mycoplasma, men han illustrerar hur en katt med loppor kan bete sig. Ägare & foto: Nicole Lind, Norge.

Smittvägar

Katter smittas troligen framförallt via loppor. Det är inte helt klarlagt på vilka andra sätt smittan kan överföras. Det är möjligt att även andra blodsugande insekter kan smitta katter. Katter som bor tillsammans en lång tid har inte påvisats smitta varandra genom till exempel kontakt eller genom att dela matskålar. Bett har dock föreslagits vara en smittväg. Det är också möjligt att smittöverföring kan ske från kattmamma till foster och nyfödda kattungar.

Studier har inte kunnat påvisa smitta från hund till katt. Möjligheten att smitta kan överföras från katt till hund har inte kunnat uteslutas, å andra sidan verkar infektionen just inte orsaka några besvär hos hundar.

Symtom

M. haemofelis och M. haemominutum infekterar (parasiterar) röda blodkroppar. När tillräckligt många röda blodkroppar infekterats försvinner de från blodomloppet för en tid medan kroppens immunförsvar avdödar parasiten. Detta gör att katten får anemi, som också kallas "blodbrist" i dagligt tal. Katten blir trött och svag och får bleka slemhinnor. Hjärtat slår snabbare och katten kan andas snabbt eller häftigt.

I en del fall dör katten inom några timmar och någon behandling hjälper inte. I många andra fall blir katten inte så dålig och med hjälp av behandling klarar den sig bra. Prognosen är alltså ofta god.

Diagnos och behandling

Som vanligt måste veterinär uppsökas för undersökning och behandling om en katt visar symtom på sjukdom. Det finns många olika sjukdomstillstånd som kan ge upphov till de symtom som beskrivits ovan.

I de fall just infektion med M. haemofelis och M. haemominutum misstänks görs en specifik undersökning av ett blodprov. Vid SVA används en så kallad PCR-undersökning som innebär att man söker efter bakteriens arvsmassa.

I akuta fall är det ofta omöjligt att veta om katten är infekterad eller ej, och veterinären får behandla efter vad som framkommer med hjälp av andra undersökningar, och efter kattens symtom. I de fall där kattens symtom beror enbart på infektion med M. haemofelis och katten inte är för dålig kan en antibiotikabehandling ge en snabb förbättring.

De flesta eller kanske alla katter som tillfrisknar blir kroniska bärare i månader eller år, eventuellt hela livet. Många av dessa katter visar dock inga symtom. Hos andra katter ses viktsförlust och en mild återkommande anemi. De kan också ha feber till och från.

Kan människor smittas?

Varken M. haemofelis eller M. haemominutum har påvisats smitta till människa.

Vill du veta mer?

På SVAs hemsida, www.sva.se, finns även en informationssida för veterinärer.

Tala med din behandlande veterinär om du har frågor om din katt. Om din katt är sjuk är det viktigt att du snabbt kontaktar en praktiserande veterinär oavsett vad anledningen till sjukdomen kan tänkas vara. Djursjukhus, djurkliniker och veterinärmottagningar finner du på telefonkatalogens gula sidor samt via internet (www.eniro.se).

____________________________________

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Publicerad med tillstånd av Ulrika Windahl, avd för häst-hund-katt.

Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Nicole Lind.

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-04-23
Annons:
kalindas
2009-11-15 23:27
#1
Nizeli
2009-11-16 09:37
#2

Interessant.

Kjekt å se bilde av Odd-job.Glad

Upp till toppen
Annons: