Poxvirusinfektion (koppvirus) hos katt orsakas av ko-koppvirus (cowpox virus) som förekommer hos vilda sorkar och skogsmöss. Förutom katt kan kokoppvirus smitta flera andra djurarter, inklusive nötkreatur, samt människor.
SmittämnePoxvirusinfektion hos katt orsakas av ko-koppvirus (cowpox virus) som förekommer hos vilda sorkar och skogsmöss. Förutom katt kan kokoppvirus smitta flera andra djurarter, inklusive nötkreatur, samt människor. Poxvirus är mycket motståndskraftigt mot uttorkning och kan överleva i torra sårskorpor och hudflagor mycket länge (år). Poxvirus avdödas av många vanliga desinfektionsmedel, särskilt hypokloriter (till exempel klorin) är effektiva. SmittvägarSork och skogsmöss fungerar som reservoar för kokoppvirus. Eventuellt kan virus också förekomma hos råttor och husmöss. Det är inte känt hur vanligt förekommande smittan är bland svenska smågnagare.
![]() Katterna blir troligen smittade via bit- eller rivsår när de fångar sorkar och möss. De flesta fallen hos katt ses på hösten vilket kan bero på den goda tillgången på smågnagare under denna årstid. Katter kan överföra smittan till människa, då kokoppor är en zoonos, d.v.s. en smitta som kan överföras mellan djur och människor. Smitta från katt till människa är dock ovanlig, och kan förebyggas genom noggrann hygien i samband med hantering av den sjuka katten. Katter kan också smitta andra katter med koppvirus, men mottagarkatterna får oftast inga sjukdomssymtom.
SymtomKatten som smittats från smågnagare får för det mesta först en enstaka blåsa på infektionsplatsen, vanligen i ansikte, på halsen eller på frambenen. Det är vanligt att denna första blåsa inte upptäcks av ägaren. Från den första blåsan sprids virus till den regionala lymfknutan, sedan vidare ut i blodet som effektivt sprider virus. Hudförändringar uppträder på många ställen ca 1-3 veckor efter smittillfället. De utbredda hudförändringarna, som vanligen är det första symtom som ägaren märker, startar som små rodnade knutor som inom 3-5 dagar utvecklas till blåsor upp till 1cm i diameter. Blåsorna brister så att öppna sår bildas. I det okomplicerade fallet täcks såren successivt av sårskorpor. Sårskorporna torkar upp och faller av inom ca 2-4 veckor och ersätts av en hårlös fläck. Hos de allra flesta katter växer håret ut igen inom ett par månader, men det förekommer att små hårlösa fläckar blir bestående. De öppna såren (särskilt den första blåsan) är känsliga för bakterieinfektioner, och katten kan få en utbredd hudinfektion. DiagnosDen kliniska bilden är ganska typisk och bör ge god vägledning. Förebyggande åtgärderVaccin finns inte och är heller inte motiverat med tanke på hur ovanlig sjukdomen är. Behandling
ÖvrigtDet är viktigt att komma ihåg att sårvätskan och de torra skorporna hos den sjuka katten innehåller virus som kan smitta till människa. Därför ska alltid handskar användas vid undersökning, behandling och hantering av dessa sjuka katter. Källor:
______________________________ Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Bilderna har inget med artikeln att göra. Foto: C.Bengtsson | Relaterade länkarAv: CeliaDatum för publicering
|