Historik & mytologi

Siamesens ursprung I

2007-04-11 02:46 #0 av: Celia

Jag är beroende av böcker och en samlare av just kattböcker, i första hand böcker om siameser. Dessa finns dessvärre inte i mängder på svenska, så jag har valt att översätta delar av en väldigt gammal bok som jag köpt begagnad i utlandet.

Traditionell siames.  Foto från: http://www.sxc.hu/photo/  

The Siamese Cat Owner's Encyclopedia

Ursprung;

Man känner inte till så mycket om siamesens ursprung. Det finns många teorier och massor av legender. De kan ha släktskap med en katt som sågs under 1700-talet av Peter Simon Pallas, en tysk upptäckare och naturalist, i området kring Kaspiska havet.

Det sägs att denna katt var en avkomma efter en svart katt och att den hade en ljus kastanjebrun kroppsfärg, var svart på ryggen och blekare längst sidorna och magen med en svart rand kring ögonen som slutade vid pannan. Öronen, tassarna och svansen var svarta och huvudet fortsatte längre ned till nosen än på en vanlig katt. I en bok om Pallas resor finns en bild av en katt med siamesens utseende.

Vissa säger att siameserna uppkom då parningar skedde mellan en albinokatt, given till kungen av Siam (nuv. Thailand) som gåva, och hans tempelkatter som var svarta. Vad vi vet är att siamesen måste vara en mycket gammal ras i gruppen av sällskapskatter, med århundraden av selektion bakom. Generellt accepteras att siamesen är sprungen ur Öst.

Första gången den visades på 'the Crystal Palace' i London 1871, blev den beskriven som en "onaturlig mardrömslik sort av katt", "enastående och elegant med sitt mjuka skinn och öron i svart, blå ögon med röda pupiller". En annan reporter talar om "anmärkningsvärda blå ögon och minst två kala fläckar i pannan". Detta är, utan tvekan, de områden med tunnare päls mellan ögonen och öronbaserna.

Herr Harrison Weir. Bildens copyright har upphört pga ålder.En av de första beskrivningarna är troligen baserade på Harrison Weirs observationer ('Our Cats', 1889) och innehåller något som nästan kan ses som en standard för rasen. Detta återfinns i boken 'Notre Ami le Chat' av Paul Méguin 1899;

"Lite mindre än vår européiska katt, en elegant profil, låg och lång. Smala, ganska korta, ben. Tassarna är längre och inte fullt så rundade som de på en ordinär katt. Ryggen lång och tunn. Litet huvud, brett mellan ögonen och lite trängre mellan öronen. Pannan är flat. Nosen är stor och lång. Kinderna smalnar av ner mot munnen. Fylliga, runda läppar. Öronen stora och breda vid basen, utan invändigt hår. Ögonen är mandelformade, snedställda ner mot nosen, irisen är vackert opalblå med en lysande pupill som är rödaktig både i skymning och ljus. Svansen är kortare än på en ordinär katt, tjock vid roten och avsmalnar ner mot svanstippen. Pälsen är kort, nästan ullig, mjuk och silkig att beröra, skinande och skimrande i ansiktet, på benen och svansen.

Färgerna är liknande, lite mörkare på ryggen (ljusbrun), blekt silvergrå och orange är den mest eftertraktade färgen. Mörkbrun eller choklad är också tillåtet så länge det är utan markeringar på kroppen - men vi upprepar, ljusare kroppsfärg är att föredra.

Points: svarta öron (den här färgen få inte sträcka sig utanför öronen). Svart mask, svans och ben. Det svarta får inte övergå på kroppen och inte heller spökmarkera den. En hälsosam siames får aldrig bli för tjock; pälsen måste vara mjuk, ren, strålande och skinande samt vara tättliggande mot kroppen, som ska uppvisa smidighet och vara välmusklad."

Harrison Weir berättar att det fanns två typer av siameser bland de tidiga importerna. Den gulbruna siamesen med "en kropp av gulbruna färger, nosen, delar av ansiktet, öron, tassar och svans var väldigt mörkt chokladbruna, nästan svarta. Ögonen var vackert mörkblå under dagen och rödaktiga under natten".

Den andra typen var; "Rikt chokladfärgad eller sälfärgad med mörkare ansikte, öron och svans. Benen är någon nyans mörkare och intensifieras nedåt tassarna. Ögonen är små med en djup bärnstensfärg". En chokladkatt parad med en "äkta gulbrun siameshane" producerar gulbrunfärgade kattungar som successivt får mörk mask. En kattunge ansågs "kunna bli choklad".

Duen Ngai, Kalahom och Karomata - avkommor efter Pho & Mia.  Bildens copyright har upphört pga ålder.

I ett brev till 'Cat Gossip' 1930 skriver Fru L.J. Veley och berättar; "Min bror, Herr Owen Gold, var den första importören av siameskatter till England. Han gav mig ett par 1884 som jag behöll och har avlat på ända sedan dess.

Jag ställde ut tre avkommor efter de ursprungliga två 'Pho' och 'Mia' ('far' och 'mor') den 20 och 21 oktober 1885 på utställningen i 'the Crystal Palace', där de sopade bordet av priser inklusive ett specialpris för bästa korthåriga katt plus en tekanna i silver för bästa katt på hela utställningen, bland 480 utställda.

Domarna var Herr Harrison Weir och Jenner Weir. Katterna 'Duen Ngai', 'Kalahom' och 'Karomata' blev det första siameserna som ställdes ut i vårt land. Det kan även vara intressant för uppfödare att veta att jag fortfarande har kvar katalogen från 'the Crystal Palace', utställningskorten, medaljerna och tekannan... En liten spännande detalj är att min stammoder 'Mia', en otroligt vacker katt, endast kostade min bror ca tre ticals", (Siams/Thailands valuta fram till 1897). Olyckligtvis dog dessa tre katter efter utställningen."


Fortsättning följer...
___________________________________

  • TITEL:  The Siamese Cat Owner's Encyclopedia
  • FÖRFATTARE: Mary Dunhill
  • FÖRLAG: Howell Book House
  • ISBN: finns ej angivet i mitt ex.

Kursiverat inom parantes ( ) = min anmärkning.

Översatt av: Cecilia Bengtsson. -- Utlånas ej för publicering! --
Färgfoto: http://www.sxc.hu/photo/
S/V-bilder: Copyright har upphört pga ålder.

 

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-04-11
Anmäl
2007-04-11 04:02 #1 av: Celia

Vill ni läsa mer, eller?

Anmäl
2007-04-11 10:57 #2 av: Helenaf76

Jaaaaaaaa Skrattande

Anmäl
2007-04-11 21:58 #3 av: [hakkapelitta]

Jättegärna!! :D

Anmäl
2007-04-12 00:09 #4 av: Celia

Då fortsätter jag :)

Var det ett lagom långt 'avsnitt', eller kändes det för mycket att läsa på en gång?

Anmäl
2007-05-11 14:13 #5 av: mandymoo

Ja jätte jätte gärna - kändes som ett lagom långt avsnitt...

Snygg bild som startbild till artikeln *Ler*

Anmäl
2007-05-11 22:03 #6 av: Celia

Avsnitt II och III finns uppe också :)

Anmäl
2007-09-05 11:15 #7 av: ChiChi

Hittar inte fortsättningen. Vad heter II och III? Var ska jag leta?Fundersam

Anmäl
2007-09-05 12:18 #8 av: Celia

Kolla under rubriken 'Historik & Mytologi' i scrollmenyn till vänster under senaste inlägg :)

De heter likadant, fast med II och II i rubriken.

Anmäl
2007-09-05 15:04 #9 av: ChiChi

Tack! jag klickade på den rubriken förut men måste slarvat för det kom inte upp några underrubriker då. Men nu så, nu kan jag läsa....

Anmäl
2007-09-06 00:55 #10 av: Celia

Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.