Sjukdomar & defekter

Defekt: Flat Chest

2007-04-08 23:43 #0 av: Celia

Tillplattad bröstkorg, "Flat chest", pectus excavatum. Är denna defekt ärftlig på våra raser, vad är symtomen, finns det där från födslen eller när dyker det upp?


Det finns svar på det mesta i Ann-Marie Nilssons bok "Kattens sjukdomar". Vi citerar här från 2:a upplagan: 

"Det är osäkert huruvida "flat chest" och pectus excavatum är samma sak. Defekterna behandlas ofta som samma sak, men några forskare, bl a Timothy Gruffydd-Jones, anser att det är två skilda defekter. Skillnaden skulle vara att pectus excavatum orsakar ett djupt insjunket bröstben, medan flat chest orsakar en tillplattning av bröstkorgen utan insjunket bröstben. Det är mycket litet vetenskapligt studerat.

Tre kattungar i samma kull med flat chest hade samtidigt skeletturkalkning. Hos människor med denna sjukdom finns ibland andra skelettdefekter. Symtomen är att bröstkorgen hos den nyfödda kattungen på något dygn sjunker ihop och blir tillplattad, så att utrymmet mellan bröstben och ryggrad blir litet. Man får ofta samtidigt ojämnheter i ryggkotor och bröstkotor, med lindrig puckelrygg. Tillplattningen börjar då kattungen är en till två veckor gammal.

Blir den mycket platt kan den få andningssvårigheter och dö. Vanligen överlever den och bröstkorgen kan bli helt normalt utvecklad då katten är några månader. En del kan få bestående missbildningar i bröstkorgen med lindriga andningsbesvär. Defekten är sannolikt ärftlig, men arvsgången har inte studerats.

Burmor är mest drabbade, men defekten har hittats på många raser och även på huskatter. Flera hypoteser har framlagts om orsaken till flat chest, men ingen har bevisats.

Diagnos: symtomen.
Behandling: Ingen. (En del har givit ungarna vitaminer, andra har givit järn. Magnesiumbrist har också diskuterats. Det finns dock ingen dokumenterad verksam behandling.)
Prognos: varierande beroende på ras.
Om flat chest i samma bok, s.176 - Ärftlighet: hos burma, autosomalt recessivt, fck."

______________________________

Källa: Kattens sjukdomar av Ann-Marie Nilsson

Kattens sjukdomar 

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-04-08
Anmäl
2007-04-09 01:15 #1 av: Canoodles

Den boken är jättebra, jag rekommenderar den varmt till alla.

Anmäl
2007-04-09 01:24 #2 av: Celia

Ja jag håller med dig. Ska man bara köpa en bok, så hade jag satsat på denna.

Anmäl
2007-04-09 10:39 #3 av: Canoodles

En annan bok jag är väldigt nöjd med är Ylva Stockelbergs Avel och Kattgenetik heter den väl.

Anmäl
2007-04-09 12:46 #4 av: yahtzeecats

I PawAcademy finns en bra artikel om flatchest kittens, skriven av Julia Craig-McFeely.

http://www.pawpeds.com/pawacademy

 

Anmäl
2007-04-09 17:25 #5 av: Celia

#3 - den köpte jag när den kom ut men jag hade nog behövt den innan jag började med avel. Har aldrig läst den ordentligt :(

#4 - oj vad svårt jag hade för att läsa på bokryggarna! Hittade rätt till slut men där är så många länkar från olika frågeställningar att jag får återkomma dit när jag inte är här inne och bökar. Tack för länken :)

Anmäl
2007-04-09 22:28 #6 av: MijmuPix

Kan bara instämma med #  4 och rekomendera samma länk!

Här är två andra artiklar om ämnet:

ttp://www.thecatsite.com/Health/90/Flat-Chested-Kitten-FCK.html

http://www.questor-cp.co.uk/think/what.htm

Jag införskaffade Royal Canins bok "Praktisk guide för kattuppfödning" i vintras. Där står det en hel del, bra att läsa i lite då att då för att förkovra sig!

Anmäl
2007-04-27 01:13 #7 av: Attacks

Tine eller Celia,kan en av dere kjøpe boken for meg,å sende pr post? Kan overføre penger.

Anmäl
2007-04-27 03:18 #8 av: Celia

#7 - jag tror att du kan beställa den online från Sverige > Norge.

Kolla här >> 160 SEK hos Bokus

eller hos Adlibris för 172 SEK

Då slipper du avgiften som banken tar ut när du betalar till utlandet och du får den mycket fortare. Fraktkostnaden är nog ungefär detsamma.

Kolla hos båda företagen vad de ska ha för frakt till Norge (eller maila och fråga). Företaget som tar mer betalt för boken kanske har en lägre fraktavgift, då blir det kanske billigare där ändå :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.