Historik & mytologi

Siamesens ursprung II

2007-04-12 18:25 #0 av: Celia

Här kommer fortsättningen på artikeln 'Siamesens ursprung I' som finns under gruppen med rubrik 'Historik & Mytologi'. Texten är översatta delar ur den engelska boken "The Siamese Cat Owner's Encyclopedia".

Det sägs att siameskatter var svåra att få tag på och att de endast kunde erhållas som gåva vid mycket speciella tillfällen, detta eftersom Kungen av Siams önskan var att siameser enbart skulle finnas i Siam som kungliga katter.

Kanske var det så, men från 1884 och fram till slutet av 1800-talet importerades flertalet till England där de registrerades. Fru L.Veley (Fröken Gould), Fröken Forestier-Walker och hennes syster, Fru Vyvyan, Lady Dorothy Nevill, Fru Lee of Penshurst och Fru Robinson födde upp och ställde ut siameskatter under 1890-talet. En av Lady Dorothy Nevills avelshonor fick "tre kattungar efter en engelsk hankatt men ingen av ungarna visade några likhetstecken med en siames, alla blev tabby".

Wankee, brunmaskad hane ägd av Fru Robinson.  Bildens copyright har upphört pga ålder.
Champion Wankee, brunmaskad hane. Äg. Fru Robinson.
_________________________________

Fru Robinson ägde 'Wankee', den första siamesen som vann titeln Champion. Han föddes i Hong Kong under 1895. Fru Robinsons siames 'Ah Choo' satt modell inför framtagningen av klubbens (Siamese Cat Club) medalj. I boken 'Book of the Cat' av Frances Simpson föreslår en av de tidigare uppfödarna att siameskattungar skulle uppfostras av friska engelska fostermödrar för att ge dem en bättre chans att överleva. En annan uppfödare berättar att en dotter efter Champion Wankee, redan några timmar efter födseln blev fosterbarn till "vår gamla engelska, tabbymönstrade trädgårdskatt som hade sitt revir i växthuset. Den kattungen har aldrig haft en dålig dag. Hon lever i det vilda, fångar fåglar och möss. Jag hoppas kunna skicka henne till vår nästa nationella klubbutställning, om jag får tag i henne den dagen. Hon är vanligtvis uppe i ett träd när jag behöver henne."

De tidiga katterna ansågs av några vara ömtåliga och att det krävdes att man anpassade dem gradvis, men många andra bevisade att de kunde födas upp med succé "om de behandlades som vanliga engelska katter och fick massor av frisk luft och ordentlig mat - en köttdiet och någon fågel med fjädrarna kvar eller hönshuvud och möss."

Många av importerna hade svansknickar. Ett par katter som en vän till Fröken Forestier-Walker fick av Siams kung blev kallade "palatskatter" och ansågs väldigt värdefulla, perfekta exemplar med korta bockade svansar. I Siam var en svansknick högt värderad men i England föredrog man raka svansar.

Den högst premierade katten var den med cremefärgad kropp och mörk mask, då känd som den Kungliga siameskatten, och man separerade den från chokladvarianten. Men även inom den "Kungliga" varianten verkade det finnas två typer - den ena ganska liten med långt huvud och glänsande, tättliggande päls samt mörkblå ögon - den andra var större med ett rundare huvud, mycket tjockare, längre och inte så fullt tättliggande päls med blekare blå ögon.

Uppfödare råddes till att inte para den kungliga varianten med chokladvarianten, eftersom den cremefärgade kroppen skulle ödeläggas. "Kattungarna föds helt vita men en del ur en och samma kull tar längre tid på sig att få en genomfärgad, tät mask och det är dessa som får behålla sin ljusa kropp."

Tiam O'Shian, brunmaskad hane importerad från Bangkok 1885.  Bildens copyright har upphört pga ålder.
Tiam O'Shian, tidig import från Bangkok (1885)
__________________________________

En av de tidigaste registrerade avelshanarna var 'Tiam O'Shian I', importerad från Bangkok 1885, efterföljdes av 'Tiam O'Shian II, III och IV. Där fanns en serie av 'King of Siam' och 'Prince of Siam' där den mest kända var 'Champion Kew King of Siam'. I GCCF's avelsbok 'Band 1' för åren 1910-1912, finns tre siameshanar: 'Ming', efter 'Wankee III', 'Pukit' och 'Champion Sancho' efter 'Champion Kew King of Siam' och 'Mom Pish Tush'. Föräldrarna till 'Mom Pish Tush' var 'Satan' och 'Princess', som sades vara gåvor från Siamkungens regering till Amiral Grenfell 1904.

I samma band finns det tio honor registrerade:

  • 'Babbles', 'Bletchley Jean', 'Carnac Lady', 'Garboldisham Naughty Saidee', 'Kitkar', 'Mistress Golliwog', 'Ottery', 'Sabrina', 'Siama of Cademuir' och 'Tis-Tis'

'Champion Carlisle Lad' och 'Champion Mon Dek' syns regelbundet i stamtavlorna över katter födda mellan 1910-1920. 'Bobolinko' (hane) och 'Genifer' (hona) fick tillsammans de välkända kullbröderna 'Bigabois' och 'Litabois' 1918. Dessa två hanar, förmodligen brunmaskade, bar båda på genen för choklad och blå dilution. Hos nästan alla av dagens katter med choklad- och blåmaskade linjer kan man vid släktforskning finna en eller båda av dessa kullsyskon i släkten.

En välkänd och mycket använd katt var 'Champion Bonzo', född 1924. På en utställning 1927, arrangerad av 'the Siamese Cat Club' finns det noterat att "av 207 anmälda var 67 st från hans linjer. Bland dessa 67 utdelades 50 kort, varav 13 förstaplaceringar. Hanen som blev 'Championship Winner' hette 'Simzo' och Best in Show-vinnaren 'Marko', båda var efter 'Bonzo' och det blev det andra året i rad som hans avkommor erövrade dessa höga titlar."

Champion 'Simzo' parade Fru Hindleys hona 'Champion Prestwick Mata Biru' och sen följer en lång rad av Prestwick-champions fram till Prestwick Penlima Pertama.

'Simzo' var pappa till Fru Budgeons 'Zarou' som sen tillsammans med 'Southamton Darboy' fick 'Angus Silky' under 1932, senare ägd av Fröken Gould och förfadern till många katter med stamnamnet 'Oriental'.

'Oriental Silky Boy' återfinns i många stamtavlor till välkända brunmaskade linjer från:

  • Southwood, Sealsleeves, Hillcross, Devoran, Silken, Killdown, Sabukia, Doneraile, Beaumanor och mitt egna stamnamn Sumfun, bara för att nämna några.

Ah Choo, katten som satt modell för klubbens medalj.  Bildens copyright har upphört pga ålder.
Ah Choo, katten som satt modell för siamesklubbens medalj
_______________________________________

En av de kända brunmaskade honorna efter krigsåren var 'Champion Inwood Shadow', "Englands underbaraste siames, fortfarande med lika ljus kroppsfärg som en kattunge vid en ålder av 4½ år. Ett lysande exempel på hur en siames ska se ut." (Brian Stirling-Webbs ord i 'Fur and Feather' från 1951).

Med åren skedde det en fenomenal ökning av siamesuppfödare, nya färgvarianter kom till och blev officiellt accepterade. Alldeles för många brunmaskade rena linjer blev uppblandade. Det är i skrivandets stund kanske för tidigt att, bland alla nya uppfödare med nyligen registrerade stamnamn, finna en framgångsrik siames. Men för det mesta är det de brunmaskade efter de gamla linjerna, då man enbart parade brunmaskat med brunmaskat, som ses uppe i panelerna som vinnare.

'Champion Sabukia Sirocco's avkommor vann konstant. Han var från en linje efter 'Champion Killdown Jupiter'**, en av de finaste brunmaskade som någonsin setts. Jupiter var efter 'Oriental Silky Boy' och 'Sealsleeves Shah Danseur'. 'Oriental Silky Boy' var en son efter 'Angus Silky' som gick tillbaka till 'Southampton Darboy' och 'Simzo'.

Linjer från 'Devoran', 'Hillcross' och 'Sumfun' länkas ihop med 'Prestwick', vidare till 'Simzo' och längre bak även 'Bigabois' och 'Litabois'.

___________________________________

** (ej att förväxla med Killdown Jupiter (II) som importerades från samma uppfödare till Sverige långt senare).

  • TITEL:  The Siamese Cat Owner's Encyclopedia
  • FÖRFATTARE: Mary Dunhill
  • FÖRLAG: Howell Book House
  • ISBN: finns ej angivet i mitt ex.

Kursiverat inom parantes ( ) = min anmärkning.

Översatt av: Cecilia Bengtsson. -- Utlånas ej för publicering! --S/V-bilder: Copyright har upphört pga ålder.

 

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-04-12
Anmäl
2007-04-12 19:18 #1 av: Celia

Det är jobbigt att översätta Fot i munnnen så jag hoppas att någon läser...

Anmäl
2007-04-12 21:23 #2 av: Helenaf76

Tack! Intressant läsning!

Jag läser Glad

Anmäl
2007-04-12 21:31 #3 av: Celia

#2 - tack, det känns lite kasst om man sitter och skriver för blinda eller något. Jag vet att många inte är intresserade då de har andra raser, men det är ju delvis samma ursprung så det är ett brett område. Nästa del jag ska ge mig på är de andra klassiska färgerna och deras godkännande.

Vår första avelshane hette Prince of Siam och när jag började att släktforska på katt, så hittade jag Kew Prince of Siam och King of Siam i hans släkt. Det var jättekul att komma så långt även om det bara gick i ett led och sen tog det ju stopp (okända föräldrar till dessa tidiga importer).

Glömde och la till detta i efterhand:
vår hankatt som jag nämner ovan var förresten efter två Orientalföräldrar...

Anmäl
2007-04-12 21:34 #4 av: [viciousy]

Dom har ändrats otroligt mycket!

Anmäl
2007-04-12 21:43 #5 av: flis

#4 Verkligen.Dom ser ut som huskatter i kroppen. Men nu är det även i kattvärlden ibland vackrast att vara slank.

Anmäl
2007-04-12 21:51 #6 av: TacoBelle

Det är väldigt spännande läsning. Otroligt att se hur dom har förändrats med tiden.

Anmäl
2007-04-13 13:46 #7 av: Rovardotters

Hej Celia

Jag läser gärna sådana här historiska berättelser. Bra att du översätter och lägger ut här. För min del kan de få vara ännu längre.

Anmäl
2007-04-13 14:10 #8 av: Celia

Tack så mycket :)

Dessvärre kan jag inte riktigt hålla med er som tycker att de har ändrats mycket. Jag tycker egentligen att de har ändrats väldigt lite på så enormt många år. Skriv ut en gammal bild och lägg en bild av en standardsiames från idag ovan. Det är inte så stora skillnader - testa :)

Anmäl
2007-04-13 14:11 #9 av: SacredSouls

jeg leser med stor interesse. Så jeg håper det kommer en del 3.

Anmäl
2007-04-13 23:20 #10 av: Celia

Ok, jag lovar att göra fler. Det känns bättre att översätta när jag vet att det uppskattas :)

Anmäl
2007-04-18 14:56 #11 av: PollyBoffin

Jätteintressant! Inte konstigt att de är så speciella de små liven! Palatskatter! När kommer nästa? Ser fram emot den!

Anmäl
2007-04-18 16:02 #12 av: Celia

Skrattande Ska piska på mig själv lite...

Anmäl
2007-05-12 03:37 #13 av: mandymoo

Tack för att du tar dig tid att översätta så vi får förmånen att läsa

Kanon interessant

Anmäl
2007-07-01 14:52 #14 av: hoffens

Mycket bra och roligt att läsa

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.