Artiklar - övriga

Hur mycket kostar katten?

2007-08-18 16:12 #0 av: Celia

Katten är vårt vanligaste husdjur. Den är också det i särklass billigaste, om man nu inte väljer att köpa sig en raskatt vill säga. En studie av de annonser som fanns införda den 9-11 augusti 2007 på Blocket talar sitt tydliga språk. För en simpel hundring kan vem som helst bli kattägare.

Blocket är Sveriges största annonsforum där besökaren kan köpa och sälja det mesta från bilar, frimärken till levande djur. Det kostar 20 kronor att lägga in en annons där.

Den här studien bygger på de annonser som publicerades i Blocket den 9-11 augusti 2007. Annonserna gäller hela landet. Totalt fanns det för dessa tre dagar 302 annonser där privatpersoner sålde katter.

Foto: Linda Carlgren Foto: Linda Carlgren
_____________________

På Blocket finns det regler som säger att man inte får skänka bort katter, samt att kattungar måste vara minst 12 veckor. Trots detta saknades prisuppgift i 13 annonser. Merparten av dessa annonser rörde sig dock om raskatter med stamtavla och nogrann beskrivning av härkomst. I 3 fall förekom annonser med huskatter där pris inte hade angetts.

Den vanligaste priset var 100 kronor. I 109 annonser - 36 procent av de granskade - såldes katter för en hundring. Förutom i 3 av annonserna var det huskatter som såldes till denna blygsamma penning. I bara en tredjedel av alla annonser steg priset över 300 kronor.

De raskatter som såldes betingade förutom några få undantag priser från 2000 upp till 10.000 kronor. Bengaler var den ras som låg i topp prismässig följt av Maine Coon.

Foto: Linda Carlgren Foto: Linda Carlgren
____________________

Annonserna med raskatter gav i regel ett seriöst intryck med tydliga och nogranna beskrivningar. Ofta fanns även hänvisningar till hemsidor.
Huskatterna var ofta ganska torftigt beskrivna. Begreppet "bondkatt" användes ibland medan huskatt inte förekom alls.

Många katter såldes som blandras oftast med inslag av Norsk Skogkatt, Maine Coon eller Perser. Dessa katter betingade ofta ett pris runt 1500 kronor eller mer. Flera av dessa säljare verkade ha satt i system att föda upp blandraskatter. De gav även sken av att deras katter "sålde som smör i solsken".

Kattungarna var starkt överrepresenterade i annonserna.
I hela 93% av anonserna såldes kattungar. I de flesta fall var det hela kattkullar som var till salu. Ingen annons verkade öppet bryta mot Blockets 12-veckorsregel. Dock förekom annonser där man redan sålt kattungar ur kullen på annat sätt och nu hade en eller två kattungar kvar som var 12 veckor.
I ett par fall sålde säljaren två kattkullar samtidigt, det handlade i båda fallen om huskatter.

Foto: Lizalill
Foto: Lizalill
____________________

Blocket delar upp Sverige i 23 olika distrikt. Studien granskar även hur annonserna fördelar sig mellan de olika distrikten.

Flest annonser fanns inte helt oväntat i Stockholmsdistriktet. 52 av 302 annonser (17%). På god tvåa hamnar Skåne - där även Malmö ingår - med 43 annonser (14%). Göteborg kom på tredje plats med 28 annonser (9%).

Skåne utmärker sig genom att ha störst andel 100 kronors annonser. 22 av totalt 109 annonser återfanns i Skånedistriket (20%). Det innebär att i 51% av Skånes 43 annonser såldes katter för 100 Kronor. Men Skåne utmärker sig även åt andra hållet genom att ha högst andel annonser med pris 1000 kronor och däröver. 12 av de 43 annonserna eller 28%.

Prisklasserna mellan 100 och 1000 kronor var dock dåligt representerade. Mot bakgrund av att det inte finns just några huskatter i de högre prisklasserna kan man tolka resultat som att det i Skåne fanns en större skillnad mellan huskatt och raskatt än i andra distrikt.  

Sedd ur lågkostnadsperspektivet kommer Västerbotten tvåa med 11 annonser i 100 kronors klassen (10% av det totala antalet 100-kronors annonser).
Anmärkningsvärt är att Västerbotten totalt har 17 annonser där ingen går över 300 kronor.

Foto: Linda Carlgren Foto: Linda Carlgren
_____________________

Stockholm är det distrikt där annonserna fördelar sig mest vad gäller olika prisklasser. 9 av de 52 annonserna är 100 kronors, nästan lika många, 8 är 500 kronorsannonser. Av alla 302 annonserna var det annars bara i 23 som det såldes katter för 500 kronor. 13 annonser har priset 1000 kronor och uppåt.

Vi ska även titta på hur medelpriset för en katt ser ut i de tre största distrikten Stockholm, Malmö och Göteborg. I Stockholm får en kattköpare betala ett medelpris av 978 kronor. I Malmö ligger priset på 841 kronor medan det i Göteborg hamnar på 410 kronor.

För ett år sedan, den 31 juli 2006, gjordes en studie över annonserna på Blocket för Göteborgsdistriktet. Se; Vad är ett huskattliv värt. Vid det tillfället bestod 59 % av "100 kronors annonser". Jämfört med den nya undersökningens 36% (hela landet) tenderar utveckligen att vända något. (I Göteborg 2007-undersökningen var det 9 av 28 annonser, 32%, som sålde för 100 kronor).

Kan det vara ett resultat av de kampanjer som pågår under kattåret 2007? Det är naturligtvis svårt att säga något bestämt med utgångspunkt från ett så pass begränsat undersökningsmaterial, som det här trots allt ändå är. Vi kan kanske trots allt börja hoppas?

"Tänk dig för innan du säljer din katt! Våga ta betalt!"    Kattstatus kampanjen

// © Lena

Relaterade länkar

Av: Lena

 

Datum för publicering

  • 2007-08-18
Anmäl
2007-08-18 16:18 #1 av: Celia

Stort tack till Lena som erbjöd oss att använda denna artikel om undersökning :)

Anmäl
2007-08-18 20:28 #2 av: Juliette-

Ja de är sjukt vad lite en katt är värd. Kompisen tyckte ju inte änns de var värt att gå till veterinären knappt när hon hitta en kattunge nu i sommar billigare att skaffa en ny :(

De är tragiskt hur de är.. katten är verkligen inte värd nånting hos många och de som är ett sådant underbart djur. Många far väldigt illa och hur konstigt är de då när vem som helst kan skaffa katt idag för 100kr.

Anmäl
2007-08-19 14:08 #3 av: Lena

#2 Tyvärr finns det ett starkt samband, precis som du skriver, med priset och kattens status. Det är en vanlig inställning det där att man inte ska kosta på gratiskatterna något utan istället bara byter ut dem om något händer.

Inne på Hittekatter finns det så många tragiska bevis på vad huskatters låga status leder till.

Många som säljer eller skänker bort katter inser inte problematiken bakom sitt agerande. Vi inom "hittekattssvängen" stöter ofta på inställningen hos säljare att de inte kan med att ta bra betalt för en vanlig huskatt. Det finns liksom en uppfattning att det är fult att göra det. Sedan finns det andra som tror att de gör katten en tjänst om de säljer den för en spottstyver - det tror nämligen att det ska underlätta att finna goda hem. Sedan finns naturligtvis de helt oseriösa som bara vill bli av med kattungekullarna deras honkatt producerar mer eller mindre på löpande band. Den här gruppen av kattägare brukar dessutom vara näst intill omöjliga att övertyga om kastrering.

Ett mönster som ökat sista tiden är försäljningen av blandskogisar eller långhåriga katter. Där ligger priserna betydligt högre. Något som påverkar försälningen även av renrasiga Norsk Skogkatt på ett negativt sätt.

//Lena

 

 

 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2007-10-30 23:31 #5 av: ChatNoir

Vad bra att trenden ändå börjar vända! Snart kanske folk vaccinerar och chipar innan de säljer också, och kanske tar ett löfte om framtida kastrering?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.