Artiklar - övriga

Säkerhet inför vinterns bilresor.

2007-12-11 13:14 #0 av: Nilla

Har du tänkt resa med katt till jul & nyår? Hur pass säkerhetsmedveten är du? Ta del av en bilbärgares reflektioner och idéer om hur vi säkrast bör transportera husdjur i bil.

 

normal_bil_vintervag 2.jpg

-Ska börja med att säga, att det är mina tankar kring de olyckor jag ser i mitt arbete varje dag som fått mig att skriva denna artikel. Vad bör man egentligen tänka på när man transporterar ett djur?

Helst bör man ha en bur som är gjord av lite mjukare plast. Vid krock kan den röra lite på sig utan att gå sönder. Helst ska den också ha ett galler av mjukplast. Om gallret skulle gå sönder eller lossna blir det inga vassa delar.

Vad finns det för möjligheter att säkra buren i bilen? En stor fördel är om det finns skåror i buren för bilbältet. Det fungerar även att trä bältet genom bärhandtaget.

Vidare ska man tänka på placeringen av buren. Buren ska ställas på sådan sätt, att man kommer åt den från så många håll som möjligt. Helst ska buren ställas på mittenplatsen i baksätet och där säkras med mittbältet. Gallret ska vara vänt i bilens färdriktning. Även om man inte skulle få loss buren, kan man då öppna den. Gallret ska alltså inte vara ställt mot något av sidofönstren, då risken är större att det kommer in glassplitter vid en kollison. Framrutan däremot, splittras inte utan sitter kvar även om den skulle krossas. Vid en krock framifrån eller från sidan då bilen trycks ihop, är sannolikheten för att buren ska klara sig större, om den placeras på detta sätt.

Vid en frontalkollison ska man inte ha buren i framsätet, då instrumentpanelen oftast trycks mot passagerarsätet. Ofta har man också problem med att öppna framdörrarna i detta läge.

Bildtext föraren i den här bilen fick brandkåren bända loss för att hon satt fast klämd med fötterna.

Bildtext; föraren i den här bilen fick brandkåren bända loss då hon satt fast klämd med fötterna.

Om man voltar och taket trycks in, är det också säkrast att ha buren i baksätet. Taket trycks oftast ner till nederkanten av fönstren och då finns fortfarande utrymme kvar för dom små i buren.

Vid krock då ingen av dörrarna går att öppna, klipper brandkåren av taket. Då kommer man åt transportburen om den sitter i baksätet.

När man tänker sig en krock, tänker man oftast på plåtskador, inte på vad krocken faktiskt kan medfölja, bilen välter, tar eld, voltar flera varv, eller andra oförutsedda händelser. Har man buren fastspänd mitt bak, kommer man lätt åt den från båda sidor och även från framsätet eller bagageutrymmet om man har en combi. Tar bilen eld är det bråttom att få ut buren för att minska risken för rök och värmeskada.

Ytterligare en sak som talar för att man ska spänna fast buren är, att voltar man så slungas inte buren runt i bilen, utan endast djuret i buren. Risken för skada är mindre då utrymmet inte är så stort. Slagen dämpas till viss del av filtar och annat burinnehåll.

Krockar man eller blir påkörd av större fordon blir det en betydligt kraftigare smäll, vilket resulterar i att buren kan flyga långt och även passera ut genom rutorna. Det är omöjligt att få upp dörrarna på den sida man krockar. Har man buren på höger respektive vänster sida eller på golvet bak, blir det inte mycket kvar, om situationen är som bilden nedan...

Har man inte möjlighet att ha buren inne i bilen, kan man ha den i bagagen om man har en combi. Det man ska tänka på då är, att buren ska vara stående mot ryggstödet. Om man frontalkolliderar flyger inte buren framåt och blir man påkörd bakifrån finns det lite utrymme kvar mellan buren och bagageluckan. Även i bagagen ska man spänna fast buren. Det finns oftast fästöglor och små smidiga spännband man kan använda sig av.

Bildtext: Den här bilen har kört genom vägräcket och flygit 40 meter och slagit ner på bakluckan.

Bildtext: Denna bil har kört genom vägräcket och flygit 40 meter och slagit ner på bakluckan.

Vill bara påminna om att olyckor är vanligare än man tror. Även om det inte blir dödlig utgång, händer det svåra olyckor varje dag. I mitt bärgningsområde som är Östra Sörmland och Södra delen av Stockholmslän, händer det flera olyckor varje dag, vilket i de flesta fall beror på de höga hastigheter vi färdas i på vägarna.

AV: Manfred, alias "sofiemanne"

Publicerad av Åsa F 2007-04-15 Iller i Fokus.

 

Reflektion av Nilla  2007-12-11

Jag hoppas att dessa otäcka bilder, ska väcka dem som kanske slarvar vid transport till och från utställningar, veterinär etc. Det är alltså av yttersta vikt, att katterna reser i en bra bur, placeras rätt i bilen och att buren ALLTID spänns fast.

Tillåt ALDRIG kattungeköpare att hämta kattunge som ska transporteras hem under jackan eller ligga i knät under bilfärden. En lös katt i bil, kan utgöra livsfara! Så även en lös bur.

Tack för att vi fick använda oss av denna tankeväckande artikel. Heder till författaren för att hon delat med sig av sina kloka reflektioner.

Nilla

Min lilla juvel S* Marble & Silk´s Mocca lämnar boet väl fastspänd.

 

Relaterade länkar

Av: MarbleandSilks

Datum för publicering

  • 2007-12-11
Anmäl
2007-12-11 18:24 #1 av: ChiChi

Säger bara:Bra artikel!Fundersam

Anmäl
2007-12-11 22:30 #2 av: Liljekatten

Otäcka bilder, men mycket tankvärd artikel. Mycket bra att vi fick ta del av den!

Anmäl
2007-12-12 09:27 #3 av: Nilla

#2 -Ja, jag är glad att jag hittade den. Kul att den uppskattas. Glad

Som ni ser av bilden överst med vår lilla Mocca, så sitter hon naturligtvis bältad...men buren står i framsätet!

Efter att ha läst denna artikel, kommer jag fortsättningsvis placera buren i mitten bak.   

Är det någon som har tips på bra burar med bältesskåror? Lägg gärna in bilder.

Anmäl
2008-02-01 01:57 #4 av: Nilla

Putt putt...läs och begrunda, gott folk! Skrattande

Anmäl
2008-02-01 11:55 #5 av: Nilla

Med anledning av medlems ifrågasättande om huruvida djur som tranporteras i bil ska färdas faststpända eller ej, svarar jag i denna tråd. Jag vill inte förstöra Liljekattens tråd "Harry har flyttat till Norge".

Jag citerar Juliettes inlägg:

"..men snälla han ligger ju jätte snällt och vem säger han låg så hela resan? Han kanske bara låg så en stund och så fota de? Om de ligger lugnt och stilla och man har koll å stoppar i transportburen om de vill ner... Krockar man visst skadar dom sig men hur stadiga är en transportbur då? "

Om jag inte minns fel, räknas djur som last och skall vara fastkopplade i säkerhetsbälten eller inburade så de inte blir dödliga projektiler vid inbromsningar. Att inte säkra lasten faller under kategorin "Vårdslöshet i trafik" och leder till böter.

Jag blir upprörd över de risker som katt, passagerare och medtrafikanter utsätts för, då katten tillåts resa lös i knät. Gå in på Vägverket och läs på om hur man säkrar last.

http://www.vv.se/

Anmäl
2008-02-01 12:31 #6 av: AFamosa

....ju äldre man blir ju fler skräckscenarier kan man ana sig till- antingen gm egna/andras erfarenheter eller bara gm ren o skär fantasi/inlevelseförmåga. Man kan ofta ses som en glädjeförstörare som alltid målar fan på väggen och ett litet påpekande kan flöda ut i en lång och ledsam diskussion med t ex en kattungeköpare där avskedskramen ....avslutas med att köparen irriterat sätter in bebben i buren....för att naturligtvis plocka ut d.s då stallplanen rundats *FRUSTRATION*.
Min ridtur förvandlas nu för tiden oftast till ett maniskt letande efter faror i naturen eftersom alla luftbalonger kommer att kraschlanda just på vår skogsstig osv osv. Rullskidåkaren kommer givetvis att spetsa såväl mig som min häst eftersom dom inte kan bromsa ...och jag kan inte få plats med mitt ekipage på ravinens kant....osv osv  Jag kan t o m stanna bilen för att varna unga ryttare för vad som sannolikt kommer att hända om den där dominoeffekten uppstår om deras hästar backar så mycket som ett steg till i fel riktning...
Om om om ...om inte om fanns... men nu finns ju OM och SNÄLLA SÖTA RARA- För Din egen skull och för ditt älskade djurs skull- använd de säkerhetslösningar som står till buds...om så resan bara tar 5 minuter- En olycka händer oftast på en hundradels sekund...eller hur?

Tant Hysterika ;)

Anmäl
2008-02-01 12:54 #7 av: Nilla

Bra, A_Famosa. Jag anser dock inte att vi är hysterikor. 

Det hör snarare till sund förnuft och faktiskt lyder djuren under kategori "last" i Vägverkets säkerhetsföreskrifter. Glad

 

Anmäl
2008-02-01 14:15 #8 av: Juliette-

Visst förstår jag er.. dock blir jag lite trött att Liljekattens visa söta Harry som flytta och komentarerna vart mer kring hur han reste. Visst jag har heller aldrig lösa djur i bilen hundarna sitter i bakluckan och katterna i sina burar. Jag tycker dock inte de är konstigt nya köparna inte kan låta bli att ha dom i famnen en bit osv. Visst olyckan kan hända men kattburarna är ju hellet inte så stabila att jag tror inte de skulle hålla för en större smäll.
Jag förstår er en olycka händer så lätt de gör den verkligen. Har sätt en häst ligga på vägen för en kört in i transpoten tex. Då trodde man djuret åkte säkert. Så bara för de sitter där de ska behöver de ju inte betyda de klarar en olycka. Skulle nån åka in i våran baklucka kanske alla våra hundar går åt.
Nej jag tycker inte du är hysterisk men ibland hjälper de inte hur försiktig man än är om vi nu skulle måla fan på väggen.

Anmäl
2008-02-01 14:32 #9 av: AFamosa

 Som du säger Juliette så klarar inte transportburar/släp mm alla smällar men jag kan se fördelen med dessa bara vid en lättare snabb inbromsning då jag slipper ett batteri med kattklor i nacken....och kanske än värre- i ögonen som, enligt erfarenhet, kan hända om misse absolut skall ligga i knät eller på axeln då klorna reflexmässigt åker ut vid tvärnit..aj aj aj.  Tänker på hund också och om de inte är "riggade" ordentligt där bak....hur mycket väger inte en chihuahua om den kommer flygande med all kraft in i nacken på föraren vid tex en kollision. Burar o galler är säkerhet för såväl människor som djur.

Jag själv riktar in mig på ämnet säkerhet och behöver inte alls dra liknelser med Liljekattens rara Harrytråd- den lilla foto-sessionen förtäljer kanske inte hela resan- där katten förmodligen sattes in i transportburen efter fotograferingen :-))

Anmäl
2008-02-01 17:58 #10 av: Nilla

Nej, jag tycker att vi snabbt fick över säkerhetsdiskussionen hit. De som vill deltar. Naturligtvis ska Liljekattens tråd ägnas Harry!

Själv diskuterar jag transporten redan innan kattungeköparen kommer för att hämta sin unge. Jag frågar då hur de har tänkt att transportera kattungen och upplyser dem om att transportbur är ett krav. Dels är jag väldigt rädd om ungarna och dels kan man genom att informera, få folk att öppna ögonen för de risker de innebär att åka med lösa djur i bilen.

Jag har haft Schäfer i många år och skulle aldrig drömma om, att riskera hennes liv genom att ha henne sittandes i sätet bredvid mig. Eller låta hunden stå emellan framsätena och titta. Det finns allt för många som gör så. Vid krock är hunden ganska körd. Detsamma gäller mina katter.

Bilbärgarens tankar kring säkerhet i artikeln ovan, kan vara värt att ta till sig. Hon om någon, vet. Flört

Anmäl
2008-02-01 18:14 #11 av: paivi

#10 det var just därför jag ställde frågan i Harry-tråden - när jag hämtade mina katter krävde båda uppfödare (alldeles rätt!) en transportbur. Ingen bur, ingen katt, så var det, det var en självklarhet.

Vet själv en katt som brukade sitta snällt i famnen - men en gång blev katten rädd och rymde - under bromspedaljen. Bilen krockade förstås, som tur var alla överlevde krocken.

Det är inte bara kattens säkerhet som står i spel! 

Anmäl
2008-02-01 18:57 #12 av: kalindas

Bildtext: Den här bilen har kört genom vägräcket och flygit 40 meter och slagit ner på bakluckan.

Tänker bara vad som skulle hänt med hundarna i en sådan här krock...
Även om de har ett skyddande galler fram, så har de ingen chans att undkomma en kraftig smäll mot bakluckan...

 

Anmäl
2008-02-01 19:02 #13 av: AFamosa

...ja man kan ju tänka hur mycket som helst- gallret hade inte skyddat hundarna vid en sådan smäll som bilden visar- men är det fel att tänka att det kanske hade skyddat mig som förare att slippa få hundarna i nacken om gallret stoppat upp något?

 

Anmäl
2008-02-01 19:03 #14 av: Liljekatten

Jag tycker givetvis att det är självklart att katten ska sitta i bur i bilen. Skulle inte släppa i väg kattungen utan. Felet jag gjorde nu var att jag inte försäktade mej om att han skulle förbli i buren under resan.

Jag måste ändå försvara Harrys nya ägare. Vi har haft en ganska tät mailkontakt innan och jag är fullt övertygad om att de alltid och främst tänker på sina katters bästa. Harry hade en resa på 65-70 mil att åka och jag förstår att de tyckte att han kunde få komma ur buren en stund. Han är en otroligt tillgiven katt som hellre ligger i knät och spinner istället för att sitta i en tråkig bur och givetvis var han lite orolig då han inte är särskilt van att åka bil och dessutom med främmande människor. Jag vet att de stannade flera gånger och lät honom äta och gå på låda och jag tror inte att han åkte länge lös.

Tycker ändå att det var bra att denna diskussinen kom upp igen för uppenbarligen är vi många som inte tänker på vad som faktiskt kan hända med lösa katter i bilen.

Anmäl
2008-02-01 19:04 #15 av: kalindas

#13
Som sagt. Det finns alltid fördelar och nackdelar med allt...

 

Anmäl
2008-02-01 19:10 #16 av: AFamosa

# 14- Vi kan som säljare/överlåtare försäkra oss om att kattungen sitter i buren vid avfärd- hur resten av färden avlöper det tar vi  förgivet...annars skulle jag oroa mig för det OCKSÅ...det räcker fint med magknip o saknad för min del ändå ;)) /Louise

Anmäl
2008-02-01 19:17 #17 av: paivi

#14 Där var ju svaret till min oskyldiga fråga.

 Och det lät bra i mina öron ;)

Anmäl
2008-02-01 20:07 #18 av: [hakkapelitta]

...men jag tycker fortfarande att folk som dricker kaffe och/eller pratar mobilen i rusningstrafik innebär större faror än jag och min sambo som kärringkryper på isväg i en stabilan mercedes med en liten katt som sover i knäet på mig ;)

Att katten får komma ut ur buren i bilen nångång under resan tycker jag är helt ok.
Annars har jag burar med bra anordning för att spännas fast. Skulle aldrig vilja ha katt i knät om jag inte hade en puff eller körde bilen.

Anmäl
2008-02-01 20:26 #19 av: Liljekatten

#17 Sorry, missade din fråga i Harry-tråden Generad, men nu du fick ju svaret ändå. 

Anmäl
2008-02-01 21:07 #20 av: Nilla

#18 - Jag har lite svårt att förstå mig på ditt resonemang här. Genom att ha katten i knät, om ens för en liten stund, riskerar du kattens liv. Jag tar för givet att du och din sambo har bältet på?

Visst ska katten få komma ut ur buren någon gång under resan. Det håller jag fullständigt med om, men då stannar man på en rastplats.

Är det också okej, att ta ur det lilla barnet ur bilbarnstolen och hålla det i famnen för att det gråter...under körning? Då åker du dit så det smäller om det. Detsamma gör du, om du genom att ha katten lös i bilen, orsakar en olycka.

Anledningen till att hunden sitter bak, är att vi människor ska klara oss vid krock. Vid krock framifrån, har hunden chans att klara sig pg a att gallret hindrar den från att flyga ut genom framrutan.

Säkraste platsen i bilen är i mitten bak. Där sitter hunden, naturligtvis bältad!

Här handlar det inte om tycke och smak, delade åsikter, "fördelar och nackdelar"! Det handlar om trafiksäkerhet.

Självklart ska man avstå från att prata i mobil när man kör i rusningstrafik. Och man ska inte ha katt eller hund lös i bilen. Punkt. Ni får bli hur sura ni vill på mig. Flört

 

Anmäl
2008-05-27 22:46 #21 av: Nilla

Puttar upp en tråd som alltid är aktuell. Men nu har jag ändrat rubriken till sommar istället för vinter!

Oj, här var jag allt på hugget...Skrattande putta gärna upp fler gamla trådar. Det är bara att gräva i arkivet!

Anmäl
2008-05-27 23:58 #22 av: ramithi

Takk dette fikk jeg ærfare når jeg koliderte for over en mnd siden. Jeg hadde glemt å sikkkere Jamina i bilen jeg skulle inn til dyrlegen med henne. Så hun trillet rundt i å havnet på gulvet i bilen. Hun satt i sete vedsiden av meg. Hun var også stor tykk av kattunger. Men alt gikk bra

Anmäl
2008-06-15 22:53 #23 av: Anna77

Bra artikel. Sätter alltid katten i mitten bak med bur och bälte, även hunden när han åker med. (Liten hund)

Anmäl
2008-06-19 09:03 #24 av: dreamiz

Jag känner mig lite osäker här vad som gäller enligt lag.
Om jag förstår rätt av inläggen här så räknas djur som bagage och då är det lag att de ska vara fastspända på något sätt (bältessele, fastspänd bur, bakom galler i en kombi)? Har jag fattat rätt?

Jag körde på ett rådjur förra helgen. Hade inte min hund och mina marsvin (i sina burar) suttit fastspända vet jag inte hur det gått med dom. Även att det inte blev stora skador på bilen så hade de flugit iväg av smällen.

Anmäl
2010-10-31 18:51 #25 av: Nilla

Puttar upp en gammal artikel som alltid känns aktuell.

Anmäl
2010-10-31 19:06 #26 av: marysiam

Självklart tycker jag som både haft hund och har katter att de ska sitta i sina burar, lika självklart som att mina barn sitter säkert i sina stolar!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.