Människan har sedan urminnes tider bakat bröd vars utseende och form har symboliskt innehåll. Lussekatter bakades för att hålla onda makter borta och för att kalla på de goda krafterna.
![]() Julen är en högtid då det bakas flera olika sorters symboliska bröd. Inte bara till kristendomens ära; midvintern har firats med olika rituella högtider längre än så. Bröddeg är ett enkelt, billigt och tacksamt material att forma figurer av. Människor bakade bildbröd redan på hednatiden, vanligtvis med bilder av gudar, säger Anna Freij, som utbildar sig till hemkunskapslärare och har gjort ett projektarbete omsymboliska bröd. - Lussekatter bakades för att hålla onda makter borta och för att kalla på de goda krafterna. Lussekatterna har inget med Lucia att göra som man kan tro. De bär på en äldre historia. I Tyskland på 1600-talet fanns en sägen att ett förklätt Jesusbarn delade ut bullar till snälla barn. Medan djävulen, i form av en katt, istället delade ut smisk. -Djävulen kallades också Lucifer och i folkmun började man kalla bullarna för lussekatter, säger Anna. Bullarna kunde formas till olika figurer, men solkors var vanligast. Eftersom djävulen ansågs vara ljusskygg smaksattes bullarna med solgul saffran så brödet skulle skrämma bort honom. I Sverige började de rika äta lussekatter med saffran mot slutet av 1600-talet. Men bara i landskapen runt Mälaren, i Östergötland och på Gotland. När vi började fira Lucia på 1800-talet spreds lussekatterna över hela landet.
På 1600-talet importerades pepparkakorna till Sverige. Formskärare, en slags konstnärer, bakade dem i vackra formar. När vi började baka dem i de svenska hemmen var de först enkla i formen. På 1800-talet blev pepparkakan en julkaka och man började baka dem i form av hjärtan, grisar och bockar. Annika Claesdotter MarbleandSilks 2007-12-10 |