Om sajten & iFokus

Att kommunicera på nätet.

2008-01-13 14:04 #0 av: Nilla

Det sägs att 90 procent av vår kommunikation utgörs av vårt kroppsspråk och resten av det vi säger. Det betyder att vi måste kompensera för de saknade 90 procenten på något annat sätt när vi skriver.

 

Här är några saker som kan vara bra att tänka på för oss som skriver och läser mycket på nätet. 

Utgå ifrån att allt som skrivs är skrivet med gott uppsåt

 

Få människor är avsiktligt elaka. Det kan verka så ibland, men det är oftast missförstånd som ligger bakom då. Alla har olika erfarenheter, kunskaper och bakgrundsinformation. Det är inte konstigt att vi missuppfattar varandra ibland.

Tala inte om för andra vad de menar/tycker/tänker/känner

Ingen tycker om att bli skriven på näsan vad de menar med något. Skriv i stället hur du uppfattar det de skriver. Exempelvis "jag uppfattar det du skriver som kränkande" i stället för "du är elak som skriver xxx". Det är stor skillnad på att berätta vad någon annan menar med det de skriver och att skriva hur du uppfattar det de skriver.

Fråga

Frågor är kraftfulla verktyg. Om det är något du inte förstår, eller något som verkar konstigt, fråga. Det är bättre att fråga "vad menar du när du skriver att jag är en idiot" än att skriva "idiot kan du vara själv". Framför någon en uppfattning du inte förstår är det lätt att fråga varför han eller hon har den uppfattningen.

Skilj på sak och person

Att någon skriver något du inte håller med om, betyder inte att de är dumma i huvudet. Alla har rätt till sin uppfattning. Acceptera det. Du är inte sämre än andra bara för att du inte tycker som de. De är inte sämre än du därför att de inte tycker som du.

Ge inte igen

Sjunk inte till samma nivå som någon du tycker beter sig illa. Lägg din energi på människor du gillar i stället.

Bli inte arg

Konstigt råd? Ja, det låter kanske så. Vem drabbas när du blir arg? I första hand du själv. Särskilt när du befinner dig på ett diskussionsforum där ingen hör dig skrika. Den ilskan är riktad mot drabbas sällan.

Är det roligt att bli arg? Nej, de flesta tycker säkert inte det, men det är inte så enkelt att bara sluta bli arg. Det kräver träning. Mycket träning. Ett första steg är att stanna till i tanken och inse att du håller på att bli arg. Öva på det. När du kommer så långt att du ser ilskan komma kan du börja bearbeta den. Inse att du själv är offret för din ilska (och alla andra obekväma känslor med för den delen). Låt ilskan rinna av dig. Är det verkligen värt besväret och olustkänslan att bli arg? Fokusera din energi på bättre saker.

Skriv inte när du är arg

Risken är stor att du kommer att ångra dig. Vänta gärna en natt. Om du måste skriva, gör det, men skicka det inte förrän du har lugnat ner dig och läst igenom texten noga.

Det finns ett ordspråk som lyder ungefär: "Håll tal när du är arg och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat."

Inse att du kanske inte var så tydlig som du borde

Även om något du skriver är fullkomligt tydligt för dig, kan det vara otydligt eller ha en annan innebörd för andra. Förtydliga om du märker att någon inte uppfattar vad du menar.

Det är mänskligt att göra fel

Jag begår misstag, du begår misstag och alla andra gör det. De flesta misstag går att rätta till. Be om ursäkt och var beredd att acceptera andras ursäkter när det behövs.

Se inte de här tipsen som lagar

:-) Du bestämmer själv om du vill följa dem eller inte, men fråga dig om det kan ligga någon sanning bakom dem. Ifrågasätt dem gärna.

Skrivet av Niklas, och publicerat med hans godkännande.

 

Egen kommentar;

För att kompensera det där med mimik och kroppsspråk, var övertydlig och använd dig gärna av smileys för att visa din sinnesstämning.

*Kom gärna med exempel på hur man kan tolka saker och ting på olika sätt, beroende på vilken smiley man väljer att infoga...eller väljer att inte infoga!

Nilla

 

 

 

 
Anmäl
2008-01-13 18:52 #1 av: Nilla

Glöm nu inte att läsa artikeln. Puttar upp. Själv ska jag upp och spackla mitt vindsrum. Datorn är förbjudet område, de närmaste timmarna...grrrrrr.

 

 

Anmäl
2008-01-13 19:34 #2 av: kalindas

#1
Vad det inte det du skulle göra för några veckor sedan? Väldigt stor vind?Flört

Anmäl
2008-01-13 21:13 #3 av: Nilla

Det håller jag på med några timmar varje dag. Jag BREDSPACKLAR. Det tar tid. Under tapeten sitter tidningar från 50-talet, så jag läser en del av tiden också....Flört

Anmäl
2008-01-13 22:51 #4 av: paivi

VA??

Skall jag behöva läsa artikeln oxå Förvånad 

Rolig du är Nilla! 

Anmäl
2008-01-14 09:35 #5 av: Canoodles

Väldigt bra tips!

Anmäl
2009-02-26 00:20 #6 av: Nilla

putt putt!!! Tungan ute

Anmäl
2009-02-26 00:40 #7 av: hecajon

Så klockrena tips hur man ska och inte ska göraGlad

Anmäl
2009-02-26 01:02 #8 av: EvelynKatt

Ilskan är ju alltid svår att kontrollera, men det i artikeln borde appliceras på direkta situationer - IRL sådana - också, tror jag. Inte alltid så lätt...

Anmäl
2009-02-26 08:06 #9 av: HasseH

Bra skrivet! Tacka Niklas, vem det nu är...

Anmäl
2009-02-26 09:46 #10 av: Nilla

Niklas är en av grundarna till IFokus. Det här är en gammal artikel, men nyttig att läsa igen. Glad

Anmäl
2009-02-26 13:51 #11 av: nelliots

*tummen upp* Glad

Anmäl
2009-02-27 16:50 #12 av: kattkompaniets

bra artikel

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.