Annons:
Etikettartiklar-övriga
Läst 13654 ggr
Nilla
2/1/08, 1:42 AM

"Månadens dilemma Februari 2008"

Kan vi främja ett starkare immunförsvar genom att tillsätta probiotika i kattens måltid? Är det möjligt att förebygga livmoderinfektion och tarmstörning? Vi diskuterar kring februari månads artikel av Marie Logrell.

  • Hur ger man innekatten det bästa immunförsvaret? Vi diskuterar probiotikans nytta och det torrfoder vi ger våra katter idag.
  • Kan katten med störd tarmflora hjälpas av probiotika? Vad sker i tarmen då antibiotikabehandlingarna avlöser varandra?
  • Livmoderinfektioner, p-piller.
  • Avelshanen, orättvist beskylld för att vara smitthärd?
  • "Fading kittens".
  • Vad är en "naturlig miljö" för en innekatt? Hur skapar vi  den på bästa sätt?

Ja, listan över intressanta diskussionsämnen kring månadens artikelämne, kan göras lång. Jag föreslår, att ni verkligen tar er tid, att läsa Marie Logrells artikel och återkommer för diskussion i denna tråd.

Väl mött i "Månadens dilemma"!

Observera;

Uppstår konflikt, kränkningar eller angrepp, skicka mig ett personligt PM. Tråden hålls öppen och diskussionen löper. Vi Medarbetare håller ett vakande öga…

Därför är det viktigt att tänka på följande;

* Håll dig till ämnet

* Respektera att andra kanske inte har samma åsikter som just du har.

* Var mycket noga med hur du formulerar dig och läs igenom texten innan du publicerar den. Använd dig gärna av smileys för att visa din sinnesstämning.

* Hänvisar du till artiklar eller klistrar in textmaterial, glöm inte att hänvisa till källan.

* Personangrepp eller stötande uttalande plockas genast bort och medlem kan beläggas med skrivförbud.

Tanken är att ett helt nytt ämne införs varje månad och ligger öppen för diskussion. En tankeväckande artikel publiceras också.

Tråden låses och ämnet är slutdiskuterat då nästa månads nya ämne införs.

OBS!!

Då intresset för "Månadens dilemma" har varit relativt svalt, har jag valt att lägga ner ämnet. Inför varje månadsskifte lägger jag åtskilliga timmar på artikel, redigering och inte minst faktasök på nätet. Jag har nu beslutat att lägga den tiden på annat.

Nilla

Av: Nilla

Datum för publicering

  • 2008-01-31

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
[hakkapelitta]
2/1/08, 4:38 PM
#1

Jodå, det finns vaginaltester på apoteket för kvinnor, tror det är Lactal som har dem.
Jag tillhör en av de kvinnor som inte kan äta p-piller pga. att de sabbar mitt pH  värde.

En annan sak med mänskliga p-piller är väl att de som är mer predisponabla för hjärt och kärlsjukdomar inte kan äta dem. Hur skiljer sig de från katt?

Intressant läsning, jag har läst hela artikeln nu och sparat ner den, gillar särskilt informationen om förebyggande användning av b-vitamin och probiotika till avelshonor. Skulle vilja ha mer info om b-vitamin - hur får man tag på det?

Att stimulera innekattens miljö är intressant. Det är nästan ett eget dilemma i sig. Katter gillar att vara högt och lågt, och jag tror att man vinner mycket på att placera utkiksposter så att katterna kan se både inomhus och titta ut genom fönster.
Mina katter har vatten i klara glasskålar på strategiska ställen - lite i deras vandringsstigar skulle man kanske kunna säga.

Canoodles
2/1/08, 7:37 PM
#2

#1 B-vitamin kan du köpa på apoteket B-kombin forte eller på t ex lantmännen finns flytande som heter Bio B.

hecajon
2/2/08, 4:24 PM
#3

 Väldigt intressant ämne!

Mycket med information angående de katter som är fertila och går i avel, hur viktigt är det för våra kastrater?

#2 Jag ger Maja (Moa vägrar äta dem, tyvärr) öljästtabletter 2st/dag sen flera år. Är det bra alternativ istället för de B-vitamin tabletter du föreslog, fördelar-nackdelar?

Jag har nu även börjat med Probiotikakapslar till katterna (äter det själv sen tidigare), inte för att jag har något direkt problem med katterna i dagens läge, men för att kanske undvika de som skulle kunna uppstå! Det verkar ju inte kunna skada iallafall, och själv så mår jag ju bra av dem!

Canoodles
2/2/08, 8:20 PM
#4

#3 Öljäst är bra. Jag vet inte om de innehåller alla b-vitaminerna så jag kan faktiskt inte uttala mig om för och nackdelar. Prova om inte Moa kanske gillar det flytande bio-b istället. Det luktar buljong så det är nog ganska smakligt för en katt!

[hakkapelitta]
2/3/08, 5:11 PM
#5

Öljäst innehåller väl en hel del b-vitamin tror jag, det är ju det man käkar själv för päls och hår och hud och naglar. Alltså, nu har jag ju inte päls men jag har kamrater som föder upp devons som ger öljäst för pälsens skull.
Och så har alltid min sambo motiverat sitt öldrickande med att öl är bra för håret för det innehåller b-vitamin Skrikandes

MicaelWendell
2/3/08, 7:58 PM
#6

#5 var det inte b-vitaminet i ölet som också ger den dära ölmagen som alltid kommer krypanes när man närmar sig 30? Hemlis

Annons:
Rovardotters
2/5/08, 11:57 AM
#7

# 6 B-vitaminer ökar aptiten, både på katt och människa.

Rovardotters
2/5/08, 12:06 PM
#8

Jag vill tacka Nilla för de trevliga bilderna i artikeln och övrig redigering, kanske är det nu fler som orkar läsa den långa artiklen och funderar på hur man ska göra. Personligen är jag mycket intresserad av ph-värdet och dess betydelse för vilka bakteriestammar som trivs på olika slemhinnor i kroppen.

#1 Bra att sådana tester nu finns också i Sverige. Det var ett tag sedan jag födde barn och då fanns de inte. Har inte behövt något sådant för egen del men som sagt, väldigt bra att de finns. Tror du det går att använda dem på katt också?

[hakkapelitta]
2/6/08, 10:25 PM
#9

#8 Jag har ingen aning om man kan använda dem på katt.

Såhär står det på apoteket.se:

"Lactal Test mäter pH-nivån i undelivssekretet och ger utslag för ett pH värde över det normala."

Isåfall kanske det bara ger utslag om pH-nivån är hög för människa, och eftersom vi inte vet hur det är för katt och man förmodligen inte får veta något exakt pH-värde kanske det inte funkar på katt?

yahtzeecats
3/3/08, 11:39 PM
#10

Uppsnappade att det efterlystes mer diskussioner under detta dilemma. Jag svarar under varje fråga:

  • Hur ger man innekatten det bästa immunförsvaret? Vi diskuterar probiotikans nytta och det torrfoder vi ger våra katter idag.

Bra och allsidigt foder så likt kattens ursprungliga kost som möjligt. (Hur får katterna i sig motsvarande lactiplus i naturen egentligen?) Frisk luft så mycket som möjligt istället för konstgjord ventilation med torr luft. Noggrann hygien kring lådor och mat.

  • Kan katten med störd tarmflora hjälpas av probiotika?

Det kan de säkert, det stod om det i artikeln också och det verkar rimligt. Det är väl kanske just detta man ska ge metoden 'cred' för. Att skylla genetiska fel såsom sternumkrok på att man 'missat ge tillskott i kosten' innebär att man är fel ute t ex.

  •  Vad sker i tarmen då antibiotikabehandlingarna avlöser varandra?

Ja, naturlig bakterieflora riskerar också att slås ut. Men ibland är det faktiskt så att katter får en infektion som behöver botas med antibiotika, och inte kan botas med lactiplus eller a-fil eller dylikt… Det har inget med att göra att 'antibiotikabehandlingarna avlöser varandra' utan är vanlig hederlig medicinsk behandling - en sjukdom som behöver behandling.

  • Livmoderinfektioner, p-piller.

P-piller ökar risken för störningar i form av livmoderinflammationer, det är möjligt att lactiplus kan öka skyddet, men i botten har inflammationerna med hormonella störningar att göra.

  • Avelshanen, orättvist beskylld för att vara smitthärd?

Om katter kan smittas på utställning kan en hona och en hane vid parning naturligtvis smitta varandra eftersom de är i närkontakt och utsätts för varandras bakterier och virus. Men visst kan det vara så att honkattägare lätt 'skyller' allehanda missöden på hanen, hans gener, istället för den egna honan eller katthållningen som oftast är helt utan anmärkning etc etc. Vad det handlar om får nog avgöras från fall till fall.

  • "Fading kittens".

Ofta kopplat till bakterier eller virus men den veterinärmedicinska behandlingen och forskningen har inte kommit speciellt långt vare sig i bemötande av sådana patienter eller i analyser av orsaker för att kunna pricka in rätt behandling.
Kattungar som är fading men sätts under korrekt medicinsk behandling i tid har goda möjligheter överleva. Tyvärr beviljas de ofta vård först när de redan är döende, och med små kattungar är detta alldeles för snart. Yoghurttabletter kan helt säkert inte hjälpa fading kittens.

  • Vad är en "naturlig miljö" för en innekatt? Hur skapar vi  den på bästa sätt?

Frågan är formulerad som en underlig inbyggd motsägelse och kanske avsedd att besvaras på annat sätt. Möjligheter att klättra, vila, sola, frisk luft, naturlig kost, intellektuell stimulans jämställd med det katten får utlopp för vid smygande och jakt etc är svar på frågan 'vad är en god miljö för en innekatt". Inte vaccinera oftare än vad som är nödvändigt medicinskt förbättrar nog också katten möjligheter till långt liv.

Rovardotters
3/4/08, 10:23 AM
#11

# 10 När tarmfloran är störd kan den inte skydda kroppen från intrång av bakterier genom tarmen och då behövs antibiotika. Om man istället vänder på steken och förebygger genom att bygga upp tarmfloran så behövs inte antibiotika (i alla fall mer sällan) eftersom kroppen då kan göra sig av med skadliga bakterier. Probiotika botar inte när kroppen redan har utsatts för ett tillräckligt stort bakterieöverslag, det ska ges förebyggande och återställande efter antibiotikakurer mm för att skydda.

"Sammanfattningsvis kan sägas att effekten av probiotika och prebiotika på mikroekologin i tarmen är viktig då de åstadkommer en balans i den mikrobiella miljön med en reduktion av potentiellt patogena bakterier som följd. Effekter av probiotika och prebiotika kan innebära både direkta och indirekta sådana på mikroflorans ekologi, på tarmens barriärfunktioner, på cellulär prolifiering i tarmslemhinnan, antioxidativ aktivitet och produktion av olika typer av komponenter. Vilket allt kan ha effekter på den lokala och systemiska immuniteten och lipidperoxidationen. Med andra ord så kan probiotika och prebiotika utöva sina effekter via en divers uppsättning mekanismer och där föreligger väsentliga skillnader i effekt mellan olika probiotiska stammar." http://theses.lub.lu.se/postgrad//search.tkl?field_
query1=pubid&query1=tec_1089&recordformat=display

Rovardotters
3/4/08, 10:35 AM
#12

Jag följde länken för att se om hela artikeln fanns som jag hänvisar till i min artikel men nu har de flyttat om allt och byggt om hemsidan för Lunds universitet.

Istället hittade jag en intressant länk som visar hur extremt svårt det är att förstå sig på underlivsbesvär, även hos människor:

http://www.education.lu.se/o.o.i.s?id=708&news_item=2208 

Jag vill återigen påpeka att jag gör inga anspråk på att ha hittat alla svaren och alla lösningarna på problemen, jag försöker bara lyfta frågan utifrån en del av den forskning som är gjord på andra djurslag och på människan för att se hur vi kan dra nytta av det i vår kattuppfödning och försöka skapa lite framkomliga vägar till förståelse, diskussion och kunskapsutveckling av hela problematiken.

Rovardotters
3/4/08, 11:05 AM
#13

# 10 Kolla den här länken:

ex-epsilon.slu.se/archive/00000065/01/Bergstedt.pdf

Den leder till en uppsats som heter: Lactobacillus reuteri som probiotisk terapi vid bakteriell vaginit hos avelsråttor ( Examensarbete 2004:19, Veterinärprogrammet, Veterinärmedicinska fakulteten, SLU ISSN 1650-7045, Uppsala 2004)

Sammanfattning av uppsatsen:

" Lactobacillus reuteri har tidigare använts som probiotika i foder till smågrisar och kycklingar och även som tillsats i olika mejeriprodukter. Jag har i detta EEF-arbete visat att L. reuteri kan vara ett behandlingsalternativ vid vaginit bland avelsråttor.

En besättning med ca 3000 avelsråttor hade drabbats av vaginala infektioner medβ-hemolyserande streptokocker grupp G. Smittan spreds mellan djuren vid brunstkontroll med vaginal impedansmätning. Efter behandling med L. reuterivaginalt och som tillsats i dricksvattnet har ingen växt av streptokockerna kunnat påvisas.

Jag har även vid uppföljande in vitro försök visat att L. reuteri har en tillväxthämmande effekt på Streptococcus canis i flytande medium. Vidare hade L. reuteri förmågan att adherera till humana intestinalceller INT-407 in vitro."

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Rovardotters
3/4/08, 11:43 AM
#15

Var finns probiotika naturligt:

" Lactobacillus-arter trivs bäst i miljöer med rik tillgång på näringsämnen bestående av aminosyror, nukleosider, vitaminer och fermenterbara kolhydrater. Detta leder till att de främst kan hittas i miljöer som växtmaterial, mjölkprodukter, kött- och fiskprodukter.

Lactobaciller hör också till normalfloran i magtarmkanalen och vagina hos människor och djur. Vissa arter kan man finna i nästan vilka av dessa miljöer som helst medan andra arter har mer specifika krav för att trivas (Ström 2000; Molin et al, 1992).

_

L. reuteri finns framförallt i magtarmkanalen hos människa och djur. Vid en undersökning av tarmflora hos människa, svin, höna, nöt, hund, mus, råtta och hamster var L. reuteri den enda lactobacill som kunde isoleras från samtliga undersökta djurarter (Casas & Dobrogosz, 2000). Dessutom har L. reuteri isolerats från ett antal livsmedel som kött- och mjölkprodukter, surdeg och risnudlar."

_

Källa: Ovan nämnda uppsats om råttorna. Läs den, den ger mer konkret förståelse för hela problematiken som jag har försökt beskriva i min artikel.

Denna kommentar har tagits bort.
Rovardotters
3/4/08, 12:46 PM
#17

Jag frågade mig var man kan få tag på den där bakterien som användes för att bekämpa vaginala infektioner på råttor och hittade då det här:

http://www.semper.se/templates/NewsItem.aspx?id=2693

Nilla
3/4/08, 10:14 PM
#18

#17 Mycket intressant! Väl värt att prova.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Rovardotters
3/4/08, 11:17 PM
#19

#18 Ja, jag tror det skulle kunna vara en bra förebyggande metod att ge dem den bakterien i dricksvattnet/maten och att tvätta av hanen med en lösning av sådana bakterier runt könsorganet mellan parningarna. Ev, stryka lite runt honans vagina på utsidan med en tops som ursprungligen är steril men doppas i en sådan lösning och strykes på. Det skulle förmodligen kunna stärka motståndskraften hos honorna och förhindra smittspridning från hanen. Det bör vara riskfritt.

SacredSouls
3/4/08, 11:51 PM
#20

#17 Ja den så veldig fin ut. Jeg lette etter flytende sist vi skulle ha kattunger.Men den gangen fant jeg bare kapsler så denne linken skal jeg spare. Takk Glad

Line - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Annons:
yahtzeecats
3/15/08, 8:37 PM
#21

#13 Lite svårt att avgöra av artikeln ifall det räcker att ge några droppar av Sempers lösning oralt/i maten för att stärka den vaginala floran, främst stärks väl tarmfloran av oral dosering. Så här står det att lactobacillerna doserades:

 "Dricksvattenlösning innehållande L. reuteri 0,1 ml bakteriesuspension innehållande ca 109 CFU/ml av L.reuteri inokulerades till 8 ml av MRS-buljong som inkuberades vid 37 oC i 3-4 dygn. 8 ml av denna bakteriesuspension tillsattes till 1000 ml av ny MRS-buljong och inkuberades i 24
timmar vid 37 oC. Denna bakteriesuspension (1000 ml) blandades med 100 liter dricksvatten vilket gav en slutlig koncentration av ca 107 CFU/ml. Från vattenbehållaren pumpades vattnet/bakterieblandning via ledningar till det
ordinarie bevattningssystemet. Råttorna fick dricka obegränsad mängd. En råtta dricker ca 10 % av sin kroppsvikt varje dag vilket gör att det i djurstallet som innehöll ca 3000 avelshonor med ungar gick åt ca 100 l bakterieblandat vatten per
dag."

Detta gjordes också:

"Bakterielösning för intravaginal behandling
0,1 ml bakteriesuspension ca 109 CFU/ml av L.reuteri tillsattes till 10 ml MRS buljong och inkuberades 1 dygn vid 37 oC innan den transporterades till uppfödaren. Mängden bakterier i den färdiga lösningen var ca 109 CFU/ml. Behandling av avelsråttor
Första behandlingen utfördes 020430. Alla avelshonor och avelshanar i det smittade stallet behandlades lokalt, honor i vagina och hanar under förhuden, med en bomullstops doppad i bakterielösningen. En ny tops för varje djur. Denna behandling upprepades efter fyra veckor."

Det är inte vad jag förstår belagt i artikeln att det räckte med den orala behandlingen, vilket skulle förutsätta att lactobacillerna vandrade över till vaginan från analöppningen eller när katten tvättade sig efter att ha intagit tillskott oralt - har det belagts att sådan spridning av lactobaciller sker vid oral dosering?

Kan det ha varit den vaginala behandlingen som tog kål på den vaginala infektionen? Bidrog den orala doseringen och i så fall hur stor del? Oral dosering är säkert ett bra steg för att förebygga innan infektion uppstår vaginalt men frågan är vad den tillförde i detta fall?

Den vaginala injektionen av lactobacillus-lösning låter väl värd att prova vid misstänkt infektion men det bör, kan man misstänka, i så fall göras av veterinär och knappast i hemmet av ägaren. Eller rekommenderas att man ska smörja in några droppar i vaginamynningen/på hanens könsorgan inför parning???

Min fråga är om man kan veta att man har glädje av Sempers lösning inför en parning där man vill stärka immunförsvaret lokalt i honans vagina, om man inte injicerar/smörjer in där.

yahtzeecats
3/15/08, 8:40 PM
#22

#15 Antar att katter i det vilda då får i sig lactobacillen genom att äta bytesdjur där de också får i sig deras tarmar med innehåll inklusive tarmflora.

Risnudlar och surdeg är inget inslag i den frilevande kattens naturliga kost - möjligen i Kina Fundersam Flört

Rovardotters
3/15/08, 11:29 PM
#23

# 21 Ja, allt handlar om förståelsen av hur man ska hålla balansen mellan de goda och de dåliga bakterierna i slutändan. Om man intar bakterierna oralt påverkas bl a kroppens ph-värde positivt, troligen också vaginans, men jag har inte hittat någon exakt dosering för katt, det är här vi får använda forskningen på andra djurslag och försöka vara kreativa. Slutligen kommer kanske turen till katten också, jag menar som forskningsobjekt, då kanske vi kan få exakta bevis, exakt dosering och exakta behandlingsanvisningar. Jag har själv skaffat dessa droppar och gett mina katter några doser oralt, tog en tops och duttade lite på vaginan (stoppade inte in topsen), kattens slickar sig, ja så får vi se om det var bra. Jag betvivlar att det är skadligt i vilket fall som helst. Tycker att mina honor piggnade till väsentligt men det kan ju också bero på vårkänslorna. En skön mage kan dock göra underverk i sig, tyckte det verkade fungera precis så.

 # 22 Ja, eftersom utegående katter får i sig goda bakterier naturligt får vi hjälpa innekatterna lite extra exempelvis med lactiplus eller andra likande preparat + rått kött och fil eller yoghurt. Det är också bra om de kan få komma ut och lufta sig förstås, då kan de få i sig lite bakterier naturligt också. Man ska heller inte glömma kattens behov av stimulans, som du skrev om tidigare, och så lite stress som möjligt, särskilt fertila djur.

SacredSouls
3/16/08, 9:46 AM
#24

#23 Fikk du kjøpt de på en helsekost butikk eller online?

Line - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Rovardotters
3/16/08, 10:11 AM
#25

På apoteket, kostar 179 kr för en liten flaska. Man får fråga efter kolikdroppar från Semper, apotekspersonalen (i alla fall de som jag träffade) verkar inte fatta vilken typ av produkt det är de säljer (jag menar att det är bakterier i) men den verkar fungera på spädbarrn i alla fall, så mycket vet de. Kanske är jag orättvis nu, all apotekspersonal är säkert inte okunnig om hur det fungerar med bakterier men man får komma ihåg att det ändå är förhållandevis ny kunskap inom skolmedicinen. Utvecklingen verkar dock gå snabbt nu när man äntligen har gjort genombrott i förståelsen av hur det fungerar och mer kommer säkert i framtiden. Jag sa att jag skulle använda den på katt och då log de och sade "-Aha, ja varför inte…" På spädbarn är doseringen 5 droppar per dag. Jag tror att vi lugnt kan använda denna produkt men håll inte på och peta med osterila topsar när honorna löper, då kan man föra in andra olämpliga bakterier ända in i livmodern. Lägg lite av dessa droppar utanför vaginan (mellan löpen) så får naturen sköta resten.

yahtzeecats
3/16/08, 12:51 PM
#26

#25 Är doseringen densamma till katter, 5 droppar per dag i maten?

yahtzeecats
3/16/08, 12:57 PM
#27

#23 Frågan är om det inte vore bra ifall SVA eller SLU kan arbeta vidare med själva behandlingen för infektioner som redan finns i honkatters vagina, i enlighet med denna metod. Det verkar alltså som att råttorna fick en dos i vaginan med 4 veckors mellanrum. Det är ju strålande om detta fungerar. Borde inte nu SO-gruppens hälsoråd kunna verka för en utveckling av denna metod som minskar behov av antibiotika, så att den testas på Kategori IV-honor i avel? Det vore bra om hälsorådet tar kontakten med vederbörande forskare och fertilitetsexperter med en sådan förfrågan. Försökskatter kan vi uppfödare ställa upp med, men kontakten behöver ske organiserat (SLU & co har inte mycket tid/intresse för enskilda uppfödare). Vet inte vad ni annars gör i hälsorådet nu när enkäten är avslutad (det kanske vore ett bra tema för en ny tråd - på SO-gruppens hemsida finns ingen info alls…) och ni har säkert massor att göra, men jag anser att detta vore ett väldigt bra steg att ta?

Annons:
Carina.Bokstrom
3/16/08, 1:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28
  • Hur ger man innekatten det bästa immunförsvaret? Vi diskuterar probiotikans nytta och det torrfoder vi ger våra katter idag.

Jag har sedan 2,5 år enbart gett mina katter rå mat, BARF- som jag översätter till Biologisk Artanpassad Riktig Föda.  Allt kött, så mycket animaliskt fett som möjligt, ben,hjärta, lever. Jag skulle vilja ge möss eller fågel- kompletta måltider-men klarar inte riktigt av att föda upp dessa och ge katternaGenerad Så jag försöker att efterlikna naturlig mat så gott det går ändå.  Jag ser vinster i immunförsvaret som så att visst; katterna skyddas inte mot sjukdom, men klarar av åkommorna mycket bättre än tidigare. Magsjukor hos kattungar t ex, jag har drabbats som många andra, dels vid övergångar till fast föda och dels av (som jag kallar det- vintekräksjuka hos katt) Övergången till fast föda är numera inga problem. Jag har gett mald kycklinghals, hjärta och lever. Den årligen återkommande "kräksjukan" har infunnit sig, MEN- ingen har blivit dramatiskt dålig så veterinärvård har varit nödvändig, utan återhämtar sig snabbare. Diarréer har jag inte haft alls, snarare aptitlöshet och kräkningar som snabbt går över.

Torrfoder ger jag inte alls, jag anser att det är död, ohälsosam, kolhydratsspäckad onaturlig mat för ett komplicerat rovdjur. Varför ger man inte djurparksrovdjuren torrfoder om det är så fantastiskt nyttigt??? Tänk vad de skulle reproducera sig…*ironi* Det vore något för Tigerstammen kanske, som har minskat till en spillra. Man kanske kunde övertyga RC att göra ett RC Tiger för att rädda dem??? och fortsätta att avverka skogarna så deras naturliga bytesdjur försvinner….

Okej, lite från ämnet kanske, men ändå inte!?

Håller med Yahtzzecats i övrigt # 10

/Carina

Rovardotters
3/16/08, 1:42 PM
#29

#28 Jo, jag tycker det skulle vara väldigt bra om vi kunde göra någonting organiserat. Den 19 april kommer Bodil till Bagarmossens djursjukhus, det är där vi ska ha nästa möte med föreläsning av henne, årsmöte inom SOG och guidad rundvandring i lokalerna för de som är intresserade. Om många intresserade kommer så skulle vi kunna ta upp frågan med henne för att se om hon kan intressera några studenter för denna fråga. Det kan ju vara ett bra nästa steg. #25 Jag kan inte säga något definitivt om doseringen men fem droppar i taget är säkert bra. Jag slog upp några droppar på en tesked och två av mina katter slickade i sig det direkt, till de andra blandade jag upp det med lite vatten och gav i en spruta. Det är ju dyrbara dropar så man vill ju inte att de ska förspillas.

Carina, jag ger mina bebisar mest rått kött också (lamm och kanin, ibland lite fläsk eller blandfärs, mosar i lite mjölksyrad kalk), då brukar de vuxna också gärna hugga in. Mellan kullarna är de inte lika sugna på det råa. Jag ger dem också torrfoder, främst Orijen och JW. Jag tror jag ska göra slag i saken och storhandla lite korvar, kan du ge lite info här om hur man bär sig åt för att köpa dem, jag har tappat informationen.

yahtzeecats
3/16/08, 1:51 PM
#30

#29 Jag har inte möjlighet att delta den 19 april. Ska det bara hänga på den dagen? Är det inte en så pass bra idé att intresserade uppfödare kan anmäla intresse till hälsorådet, och hälsorådet skriva en förfrågan med projektförslag till SLU? Att sondera den 19:e är ju bra. Men som sagt, det bör inte hänga på vilka som kommer den dagen. Är idén bra så bör den kunna organiseras ändå. Fundersam

www.jiptomas.se

säljer kattkorvar.

yahtzeecats
3/16/08, 1:52 PM
#31

www.jipotimas.se ska det vara. Det går tyvärr inte att redigera inlägg inom en timme längre här.

Rovardotters
3/16/08, 2:15 PM
#32

# 30 Det behöver naturligtvis inte bara hänga på den dagen.

Carina.Bokstrom
3/16/08, 2:17 PM
#33

Nu sedan jag flyttat tillbaks till Vallentuna köper jag direkt av Jill- jipotimas, blir billigast så. Men nog borde det finnas återförsäljare närmare Örebro? på forumet http://naturalcat.forum24.se finns det medlemmar över hela landet och många tips om försäljningsställen med mera.

Personligen skulle jag helst köpa ekologiska produkter och mala själv, eller restprodukter kanske man kan säga. Ju mindre hantering innan det hamnar i matskålen desto bättre näringsinnehåll. Gäller mig själv också förresten, det är synd på sätt och vis att priserna är så höga, men om fler köper eko-mat kan kanske priserna bli lite lägre. Maten vi äter är ju aldrig bättre än vad vår mat äter, om ni fattar vitsenFlört

yahtzeecats
3/16/08, 2:26 PM
#34

Jag anmäler härmed mitt intresse att delta i ett sådant försök med behandling med lactobaciller i vaginan med en eller flera honor beroende på behov och önskemål. Det kan i alla fall inte vara skadligt för dem.

Ser fram emot mer info.

Annons:
Nilla
3/16/08, 2:58 PM
#35

#31 -Jag tror att det beror på att detta är en artikel, därav svårigheten för medlemmarna att redigera i tråden. Skicka mig ett pm så fixar jag!

Rövardotter, jag kan gott tänka mig att vara med i en sådan testgrupp.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Upp till toppen
Annons: