2008-04-06 20:39 #0 av: Nilla

En av de vanligaste orsakerna till att katter blir avlivade, omplacerade eller överges är att de inte är rumsrena. Ibland kan det faktiskt bero på kattägaren själv...

 

Har din katt börjat kissa eller bajsa utanför lådan? Det här är ett ganska vanligt problem som du långt ifrån är ensam om.

Många kattägare tror inte att det går att göra något åt den här typen av oönskade beteenden. Något som leder till att många katter varje år går en för tidig död till mötes helt i onödan. De avlivas eller överges. Andra låter omplacera sina icke rumsrena katter.

Det finns betydligt bättre metoder att ta till. I den här artikeln presenteras en rad handfasta råd för att komma tillrätta med problemen. De flesta katter kommer att bli rumsrena om du följer dessa.

 

Veterinärundersökning

Börja med att ta katten till veterinären för en undersökning. Det finns nämligen en rad sjukdomstillstånd som kan vara orsaken till att katten börjat kissa eller bajsa utanför kattlådan. Hit hör till exempel urinvägsbesvär, njursvikt, diabetes, livmoderinflammation, förstoppning, diarré, analkörtelinflammation eller inälvsmask. Får katten rätt behandling brukar den bli rumsren igen och problemet är därmed löst.

 

Är katten könsmogen?

Nästa fråga att ställa sig är om katten kan vara könsmogen? Det sker vanligen från 6 månader och uppåt. Ibland något tidigare. I så fall är det dags att kastrera den, vilket kommer att sätta stopp för den revirmarkering som är ett naturligt beteende för en könsmogen katt. Även könsmogna honkatter kan börja kissa lite varstanns. Särskilt när de löper.

 

Protest från katten

En annan orsak till att katter börjar kissa och bajsa på oönskade ställen är att det lider av en beteendestörning. I sådana fall handlar det om en protest från kattens sida, där den vill tala om att den mår dåligt och att något i dess omgivning är fel.

 

Missnöjje med toalådan

Den vanligaste orsaken är att katten är missnöjd med själva toalådan. Står lådan för nära matplatsen? Lådan kan vara för liten, eller också vill katten ha olika lådor att kissa och bajsa i. Det kan också vara kattsanden som den inte gillar. Smutsiga kattlådor eller allt för rena (rengöringsmedel som doftar avskräckande) kan också var störande för vissa katter.

Använder du rengöringsmedel med klorin eller ammoniak till golven? Dessa medel påminner om kattens urinämnen vilket kan locka den att kissa på de ytor där dessa medel används. Citrondoft har en avskräckande effekt och bör inte användas när man gör rent kattlådan.

 

 

Katten känner sig otrygg

Katten kan också protestera mot något nytt eller skrämmande i sin tillvaro. Exempelvis flytt till ny bostad, byte av ägare, ny familjemedlem, stökig miljö, en familjemedlem har försvunnit (skilsmässa, död eller flyttat hemmifrån), understimmulering eller att katten känner sig rädd. Främmande kattdofter som kommer utifrån kan också verka störande för vissa katter.

När katten kissar i ägarens säng eller möbler handlar det ofta om en otrygghetskänsla hos katten. Då katten kissar på dessa ställen blandar den sin egen doft med ägarens och känner sig på så vis tryggare. Den här otryggheten har oftast orsakats av ägaren själv.

Det gäller här att vara lite av en detektiv och försöka ringa in vad som utlöst beteendet. Vad hände katten/familjen innan kissandet började? Kommer du väl på orsaken kan du åtgärda vad som är ur kattens synvinkel är fel, vilket i de flesta fall leder till att den återgår till sitt vanliga renliga jag.

Om problemet uppstått på grund av en ny familjemedlem, brukar lösningen vara att ge katten lite extra uppmärksamhet. Om den är mycket ensam om dagarna kan en kattkompis vara vad som behövs.

 

 

Bestraffa aldrig katten

Straffa aldrig katten när den kissar/bajsar på fel ställen. Det kan förvärra problemet eftersom den då känner sig ändå otryggare. Beröm däremot rikligt varje gång den går på lådan.

 

Toaträning

Om inget av de goda råden ovan hjälper finns det en metod att toaträna katten som brukar vara effektiv.

  • Begränsa kattens utrymme till enbart ett rum.
  • Rengör ytorna i rummet noggrant med såpvatten och sprit.
  • Ha många kattlådor i rummet som du ser till att hålla ordenligt rena.
  • Använd oparfymerad, finkornig kattsand som inte dammar.
  • Ha kattens matskålar och liggplatser så lång ifrån kattlådorna som möjligt.

När katten klarar att vara rumsren i det här avgränsade rummet kan du släppa den på gradvis större ytor.

Källa: Anna Lena Nyström.

Publicerad i samförstånd med Lena på Hittekatter. Tack för att vi fick låna er artikel.

Nilla

 

 

Av: Nilla

Datum för publicering

  • 2008-04-06