Annons:
Etikettavel-genetik
Läst 8936 ggr
Nilla
2008-04-19 22:06

Insemination skulle underlätta raskattaveln.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

-Idag förekommer endast naturlig parning mellan tamkatter men kattaveln skulle underlättas, särskilt inom små raser, om man istället kunde inseminera honkatten. Det säger Eva Axnér, som forskar på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, om katters och kattdjurs fortplantning...

parning

Eva har själv fött upp helig birma, och trots att det är en av Sveriges största kattraser, så tycker hon att avelsbasen lätt blir för snäv även inom den.
- Det är svårt att få tag i nya bra avelshanar eftersom många är släkt med varandra. Visserligen är det många som importerar nya avelshanar för att föra in nya linjer i aveln men det förblir ändå en obalans mellan hanar och honor eftersom det är så krävande att hålla en avelshane i hemmet.

En avelshane är svår att hålla som sällskapskatt eftersom den ofta vill revirmarkera för att hävda sin ensamrätt till de honor som finns i hemmet. De som ändå har avelshanar håller dem ofta i egna rum eller i uthus för att slippa odören från revirmarkering i det egna hemmet.

- Med tanke på de problemen så vore det väldigt bra om man kunde börja inseminera honkatter som man gör med så många andra djurarter som människan bedriver avel med.
Insemination av fryst och sedan upptinad sperma är den dominerande metoden inom aveln av nötboskap men inom kattavel är det ännu ganska oprövat. Eva tror dock inte att insemination kommer att ersätta naturlig parning men i vissa situationer, till exempel för att bredda avelsbasen, kan insemination bli ett komplement.

RÄDDA HOTADE KATTDJUR

I första hand måste det forskas fram fungerande metoder för att rutinmässigt kunna konservera sperma och inseminera den. Sådana metoder behöver utvecklas både för tamkatt och för vilda, ofta utrotningshotade kattdjur. Inom den forskning som finns har ofta tamkatten använts som modelldjur kring frågor som rör hur man ska kunna bevara hotade kattdjursarter.

- När det gäller vilda kattdjur är det mycket svårare att arrangera parningar. Sätter man ihop en hanne och en hona kanske de slår ihjäl varandra. Men med en fungerande inseminationsmetod skulle fler vilda kattdjurshonor kunna paras, förklarar Eva.
Hon har själv varit med i ett försök att inseminera en amurleopardhona på djurparken Nordens Ark i Bohuslän. Det blev tyvärr inga ungar av det försöket men det finns sperma infryst från deras avelshane så det kan bli nya försök. Det finns väldigt få renrasiga amurleoparder kvar så den infrysta sperman är värdefull.

- Vad jag vet har ännu ingen insemination på leopard lyckats medan de genomförs rutinmässigt på geparder. På Nordens Ark var både hanen och honan lite gamla så det kan ju ha försämrat chanserna, säger Eva.

Det stora problemet när det gäller insemination av katter och kattdjur är dock deras annorlunda ägglossning. Till skillnad från andra djurhonor som har ägglossning med regelbundna mellanrum får honkatten ägglossning i samband med parningen. Ägglossningen utlöses av hormoner som frisätts vid parningen.
- Man kan injicera hormoner som liknar de hormoner som frisätts vid en naturlig parning, förklarar Eva.

THAILÄNDSKT SAMARBETEevaxner

Bland annat behöver man veta mer om hur man ska kunna avgöra att honkattens ägg är tillräckligt mogna för att en befruktning ska ske och vilket läge i processen som är optimalt för insemination.
- Här i Uppsala studerar vi honornas ägglossningscykel och så samarbetar vi med forskare på ett thailändskt universitet. Det är väldigt roligt för där finns flera arter av vilda utrotningshotade kattdjur och de forskar därför väldigt aktivt om kattdjurens fortplantning.

-Vi har haft en thailändsk forskarstudent, Kaywalee Chatdarong, här som forskat kring den optimala tiden för insemination på huskatt.
Målen med studien var att jämföra dräktighetsresultaten, dels vid olika tidpunkter för inseminering, dels mellan inseminering genom vaginan eller direkt i livmoderhalsen.
- Men om tinad sperma inseminerades via en specialdesignad kateter direkt in i livmodern så blev hälften av honorna i studien dräktiga. Vi har fått fram kattungar efter inseminering här i samband med Kaywalees forskning. Då användes en hormonspruta för att sätta igång ägglossningen.
- Det har varit rätt svårt att utveckla en kateter som når ända in i livmodern på en honkatt. Deras organ är ju väldigt små. Men Kaywalee har lyckats utveckla en användbar kateter.

Vid inseminering är katten tillräckligt "drogad" för att ligga stilla medan katetern förs upp i livmodern. Ingreppet medför ingen smärta men en vaken katt skulle ändå inte tolerera att någon för in ett plaströr i kroppen.
- Det behövs mer forskning innan vi har tillräckligt bra resultat för att kunna erbjuda rutinmässiga inseminationer. Här på SLU inseminerar vi enstaka honkatter som ägs av intresserade svenska uppfödare. Hittills har vi fått en dräktighet efter inseminering med färsk sperma, berättar Eva.

Den sperma som används i forskningen tas ur bitestikeln i samband med att en hankatt kastrerats. - Vi sparar fryst sperma på direkt uppdrag från en del uppfödare som vill bevara gener efter en kastrerad avelshane. Det kostar knappt 3000 kronor för att frysa en dos sperma vilket är mycket billigare än motsvarande tjänst på hund, konstaterar Eva.

Visionen är att fryst sperma ska kunna säljas över världen för att hålla olika kattraser sunda även om populationen i varje enskilt land är liten. Det blir också mycket billigare och enklare att importera sperma än att köpa och transportera hem en avelshane.
- Genom import av sperma får man en större genetisk variation än om man importerar en avelshane. Eftersom det kostar mycket pengar att importera en avelshane så används de ofta lite för mycket, menar Eva. Dessutom minskas spridningen av smittsamma sjukdomar. Det är inte ovanligt idag att smitta sprids vid parning när två katter från olika hushåll möts.
Eva tror dock inte att en framtid med rutinmässig inseminering kommer att öka möjligheterna att experimentera fram nya kattraser.
- Det är nog effektivare att göra detta genom vanliga parningar.

Text: Åke Steinwall Bild: Eivor Rasehorn

Artikeln är publicerad i samförstånd med Åke Steinwall på tidningen Kattliv.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
kalindas
2008-04-19 22:40
#1

Lite intressant det där att de tar sperma i samband med kastreringen…
Då slipper ju hankatten få elchocker som de annars får. Samtidigt har man möjlighet att spara sperma från intressanta hanar en längre tid.

Nackdelen är att tillsätta hormoner på honan, vilket ofta kan orsaka problem…

/Elisa

Nilla
2008-04-19 22:59
#2

Elchocker?  Förvånad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

kalindas
2008-04-19 23:16
#3

#2
Japp…
För att hankatten ska släppa sperma så söver de honom och ger honom små elchocker.

/Elisa

kalindas
2008-05-27 21:26
#4

Det finns, enligt de veterinärer i Sverigs som har tillstånd att seminera katt, tre olika sätt man kan göra…

  • Den ena är vaginalt då man lägger sperman ganska ytligt och som inte gett något större resultat på mänden kattungar. Om man har "tur" kan det bli en kattunge.

  • Den andra är den som beskriv här ovan är då man för in en kateter och på det viset seminerar katten. Katetern är som står ovan ganska svår att använda. Men fungerar det är det bra. Tyvärr säger artikeln ovan inget om hur många kattungar det blir.

  • I bl.a. USA seminerar de genom att göra ett minimalt hål i livmodern och seminera direkt in där. Vad jag förstått så ger detta bäst resultat.
    Detta är dock inte godkänt att göra i Sverige.

Tycker att insemination på katt är väldigt intressant.
Kruxet är att om det som nu finns risker med hormonpreparatet och det bara lyckast bli en unge om man använder de metoder som är godkända nu. Så är det inte värt det rent ekonomiskt. Plus risken för att ens honkatt kan bli steril.
Men händer det något i framtiden som verkar bra. Så kommer jag testa det på min katt.

/Elisa

Upp till toppen
Annons: