2008-10-21 12:39 #0 av: Nilla

Efter 12 år med Barnens IKEA tyckte Ingvar Kamprad att det var dags för Husdjurens IKEA. Uppdraget att leda arbetet med, att ta fram sortimentet gick till produktutvecklaren Ulrika Wahlgren...

 

 

Text: Åke Steinwall Bild: Ikea

I den lilla småländska orten ligger den globala möbelkoncernens huvudkontor och det är också här som det mesta av produktutvecklingen äger rum. Ulrika har tidigare bland annat jobbat med barnprodukter. Hon tror dock att företagsledningen visste att hon alltid haft en passion för djur och att den vetskapen bidrog till att hon fick jobbet att utveckla Ikeas husdjursproduktserie Bästis.
- Jag började jobba med husdjursprodukter för fem år sedan. Drygt ett år senare lanserades de första sakerna och sedan har vi fyllt på sortimentet varje år och det finns mer i planerna, förklarar Ulrika.
Innan de första produkterna utvecklades ägnade hon mycket tid åt att prata med djurägare och veterinärer för att samla in idéer. När hon började fanns det dock inga produktkrav från myndigheterna när det gäller djurprodukter.
- Det börjar bli bättre nu men på Ikea har vi hela tiden ställt samma stränga testkrav på djurens möbler som vi gör på människornas, framhåller Ulrika.
Hon beskriver sitt jobb som att lösa problem och ser likheter i de problem som kan uppstå i en barnfamilj och i en djurägande familj. Både barn och djur ställer andra krav på inredningen än vad vuxna människor gör.
- Möblerna ska ju fungera för alla familjemedlemmar samtidigt som de passar in i hemmet. Det är målet med mitt arbete, konstaterar Ulrika.

 

 

EGNA ERFARENHETER
Som produktutvecklare leder Ulrika ett team bestående av tekniker, inköpare, förpackningstekniker med flera. Förpackningsteknikern ska bland annat se till att möbelns delar går att förpacka i ett typiskt platt Ikea-paket.
Formgivarna kommer in under en fas i utvecklingsarbetet och skapar möblernas form och utseende men de flesta produkterna har börjat som en idé hos Ulrika - en insikt om ett behov som finns hos hundar och/eller katter. Mycket av detta bygger på egna erfarenheter för hemma hos Ulrika bor det två kattbröder;
- Jag bor i ett hus ute i skogen så mina katter är ute en hel del och håller nere råttbeståndet. Men att kalla dem för utekatter är inte heller sant eftersom de också är inne ganska mycket. De har varit med och testat många av prylarna i husdjurssortimentet, säger hon.
Alla Ikeas produkter testas i hemmiljö innan de sätts i produktion. Både hemma hos personal och i särskilt utvalda testmiljöer. Husdjursprodukterna har till exempel testats på en veterinärklinik.
- Anledningen till att vi inriktade våra husdjursprodukter på just hund och katt är att de lever nära inpå människorna i ett hem. En fisk, en fågel eller en kanin är sällan familjemedlem på samma sätt, menar Ulrika.
De frågor Ulrika vill ha svar på vid testerna är helt enkelt om produkten används av hunden eller katten och hur den används. En kattsäng med tak, som katten skulle krypa in och ligga i, användes av vissa testkatter på oanat sätt. De lade sig ovanpå taket och lät huset sjunka ihop till en hög, som tydligen ändå var bekväm för katten låg kvar.

 

VIKTIGA KLÖSFUNKTIONER
- Vi har ett antal klösfunktioner i vårt sortiment och vi har försökt göra dem så bra, med kattmynta och andra knep, att många katter ska använda dem. Men det finns ju aldrig några garantier när det gäller djur. De klöser där de själva vill, menar Ulrika.
Kattmynta finns dock, av produktionstekniska skäl, inte i Ikeas klösbräda, men väl i andra produkter. Klösbrädan är tillverkad i kartong men kan monteras på olika sätt; liggande, upprätt eller lutande.
- Vi har också utvecklat ett klösträd i rotting, 180 cm högt, med två grenar och ramper, där katten kan klättra, vila och spana på omgivningen. Det trädet säljs dock inte på alla Ikeas varuhus utan bara på de största, förklarar Ulrika.
En av de allra första klösmöblerna i Ikeas sortiment är Bästis Blond som fungerar som koja genom att katten kan krypa in under möbeln, och som upphöjd viloplats genom att det går att ligga ovanpå möbelns rundade tak, gärna med en kudde. Dessutom finns klösfunktionen genom att hela möbeln är tillverkad i rotting.
- Jag vet att inte alla katter gillar att klösa på rotting. Men jag gillar möbeln genom att den fyller så många olika funktioner. Till möbeln kan man använda någon av våra kuddar, till exempel Bästis Blond-kudden som är lite mjuk och kattvänlig på så vis att de kan trampa runt lite innan de lägger sig tillrätta, förklarar Ulrika och håller upp en lurvig svart kudde med ögon och svans.

 

 

SKA PASSA IN HEMMA
Ulrika medger att ögonen och svansen inte fyller någon funktion för katten men hon menar att även husdjursmöbler måste passa in i heminredningen och falla människorna i smaken. I jämförelse med många andra djurmöbler som finns på marknaden så har Ikea varit försiktiga med tassar, leopardfläckar och andra djurmarkörer. När designen påminner om djuren är det på ett mer humoristiskt sätt, till exempel på en kattkudde som ser ut som en tillplattad mus.
- Katten är ju knappast med när husse och matte går och handlar på Ikea. Jag tror inte heller att katten bryr sig så mycket om hur möbeln ser ut, säger Ulrika och fortsätter.
- Skötseln är ett annat ledord i utvecklingen av husdjursmöblerna. Möblerna ska fungera för djuren men också vara lätta att hålla rena för människorna.

 

POPULÄRT LEKTÄLT
Ulrika tycker att det varit spännande att jobba med husdjursmöbler ur ett heminredningsperspektiv. Hon konstaterar att folk har olika smak men att utmaningen ligger i att skapa spännande möbler som ändå tilltalar de flesta.
- Det vi gjort är inte så mycket nya produkter som möbler med funktioner för djuren. Vi har tänkt på hur djuren vill sova, äta och leka. En av de roligaste möblerna att ta fram var den här rödsvarta schäslongen. Den är tänkt som en elegant viloplats för både hund och katt. Under testningen har vi märkt att hundar gärna lägger huvudet på det lilla "armstödet" medan många katter lägger sig ovanpå "armstödet".
Hon tillägger att den här sängen för katter och små hundar är praktisk också för ägaren som kan dammsuga golvet utan att flytta på möbeln. De flesta andra hund- och kattbäddar som finns på marknaden läggs oftast direkt på golvet och måste flyttas när det blir dags för städning.
- Det kommer fler sängar för katter i sortimentet. Bland annat en högre säng eftersom vi vet att katter gillar att ligga högt upp. Det finns också tankar om något slags klättermöbler där katter kan leka och gömma sig men där finns inget färdigt förslag framme.
Hon har funderat på något slags skåp med funktioner både för katt och människa. Kanske klädhyllor och gömställen för katten i samma skåp. Men den idén har inte heller konkretiserats ännu. Däremot är en lektunnel klar för försäljning under 2008.
- Leksaker är inte huvuddelen av sortimentet men vi kommer alltid ha med en del leksaker. Bland annat är det en interaktiv kattleksak på gång, berättar Ulrika.
En leksak som redan blivit en succé att döma av alla bilder och filmsnuttar som nöjda kunder skickat in är ett litet kattält.
- Många katter blir tydligen helt tokiga i tältet. De gömmer sig, hoppar och smyger på varandra i tältet. Det är fantastiskt roligt när kunderna är så nöjda att de hör av sig och jag får se hur kul katterna har, tycker Ulrika.

 

topp

www.kattliv.com

Artikeln är publicerad med tillstånd av Åke Steinwall och tidningen Kattliv.