Annons:
Etikettutanför-ämnet
Läst 26297 ggr
Nilla
2009-03-03 15:09

Kattbett och klösskador.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du blivit illa klöst eller biten av din katt eller hund, bör du ta det på allvar. Det betyder inte, att du omedelbart måste sätta dig i bilen och köra till närmaste akutmottagning en lördagkväll, men du bör ha i åtanke att risken för bakterieinfektion är mycket stor...

morrhaar.jpg

Risken att ditt sår blir infekterat efter ett kattbett är ca 50%, medan risken för infektion vid hundbett ligger på endast 15%. Man brukar indela djurbett i följande kategorier:

  • ytliga skrapsår

  • djupare rivsår

  • bett med avslitningsskador

  • punktionssår

Punktionssår är den mest allvarliga av ovanstående och mycket vanligt när det gäller bitskador av katt. Kattbett skiljer sig alltså från hundbett genom sin förrädiska djuphet under hudytan. Vill det sig illa har kattens hörntänder nått strukturer på djupet. Här finns stor risk för sen och ledskador. Det är detta som skiljer katt och hundbett åt. 

Vanligast är, att katten attackerar händer, armar och ben på vuxna, medan barn oftast drabbas i huvud, hals och ansikte. Det är minst risk för infektion i ansiktet, då blodgenomströmingen där är god. Bett i extremiteterna är oftast av mer allvarlig karaktär.

*extremiteter - utskjutande kroppsdelar som armar och ben.* 

namnlös.jpg 

Lindrigt kattbett i mjukdel.

Du insjuknar hastigt inom 3-12 timmar:

Det är mycket troligt att det här rör sig om Pasteurella multocida.

Indikationer:

  • Lätt feber
  • Rodnad kring bettet/rivsåret
  • Ömhet och smärta
  • Värmeökning
  • Svullnad  

Hela 50 % av våra katter bär på Pasteurellabakterien i munhålan. Har du inte insjuknat inom de närmaste timmarna är chansen stor, att du klarat dig från Pasteurella bakterier.

Åtgärd: 

Rengör såret noggrant med Natriumklorid, alternativt tvål och vatten. Låt lufttorka, lägg på en ren kompress och bege dig snarast till närmaste akutmottagning. Man undviker att sy bett, fäster om nödvändigt sårkanterna med strips. Sutur används främst när det gäller skador i huvud och ansikte.

250340s kopiera.jpg

Antibiotika

Det är viktigt med rätt antibiotika. Det kan vara nödvändigt med en bakterieodling för att fastslå vilka bakterier det rör sig om och vilket antibiotikum som behöver sättas in. Rådgör med din läkare. Det finns flera dokumenterade fall, där läkare missat att göra en odling och följaktligen ordinerat fel antibiotikum. Kåvepenin motverkar exempelvis enbart Pasteurellabakterien och är inte  verksamt mot stafylokocker, streptokocker och anaeroba bakterier. 

Stelkramp?

  • Huvudvärk
  • Stelhet i käkar och nacke
  • Svårt att svälja
  • Smärtsamma spastiska kramper

"…Kattbett utgör emellertid ingen absolut indikation för stelkrampsvaccination, eftersom tetanusbakterier inte tillhör den normala bakteriefloran i katters munnar… "

Citat Läkartidningen.se, organ för Sveriges Läkarförbund.

Djurbett som inte är förorenade med jord, innebär ej risk för Clostridium titanus. Personer som har fått enstaka doser av vaccin någon gång i livet, har troligtvis skydd mot sjukdomen, men kan behöva en "booster-dos" i vuxen ålder. Tillfället bör tas i akt, att uppdatera skyddet.

blod.jpg  

I. Blodförgifning

Du bör hålla utkik efter tecken på blodförgiftning;

  • Rodnad kring såret
  • Svullnad
  • Smärta
  • Lymfangit-strimma 

*Lymfangit-strimma är en röd strimma som utgår från såret. Lymfvägarna har blivit infekterade av bakterier i och kring såret. Denna strimma är ett varningstecken och du bör bege dig till sjukhus omedelbart. 

II. Svår blodförgiftning.

Tillståndet av svår blodförgiftning kallas Sepsis på läkarspråk. Här behöver du snabbt läkarvård!  

Fas 1.

  • Feber
  • Fallande blodtryck
  • Kallsvett och frossa
  • Illamående
  • Allmänpåverkan, du tappar intresset för mat och omgivningen. 

Fas 2.

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Mentala förändringar
  • Ångest
  • Slöhet

Fas 3.

  • Koma

sjukling.gif 

Kattklösarsjukan

Bartonella henselae

Bartonella är en bakterie som finns i blodet hos vissa katter, vilka ej besväras av någon infektion. Den sägs spridas via loppor, löss, mygg och fästningar. Var troligtvis den bakterieinfektion som orsakade "Orienterardöden" på 90-talet.

Katten är en reservoar för bakterien och ska inte slicka på dina sår eller rivmärken. Hos människan är den långsamt växande och kan läka ut utan behandling på 2-4 mån.

Indikationer:

  • Feber
  • Trötthet och sjukdomskänsla
  • Tumörliknande hudförändringar liknande insektsbett, vid rivskadan 7-14 dgr efteråt. Lätt varbildning.
  • Ögoninflammation
  • Mjältförstoring

Vanligt i sydliga Europa och i USA. Enligt en undersökning gjord i USA drabbas 22 000 personer årligen av Kattklösarsjukan. Vanligt hos barn som umgås med små kattungar. Bartonellabakterien var vanlig under andra världkriget, då hygienen hos soldaterna var undermålig. Den kallades då för skyttegravssjukan och spreds via löss.

Underskatta inte djupa rivsår och klösskador! 

Även en rivskada av djup karaktär, kan orsaka en bakterieinfektion. Tvätta såret noggrant, låt lufttorka och sätt på en ren kompress. Håll utkik efter rodnad kring såret. Om sårskorpa bildas och rodnad uteblir, behövs ingen klinisk åtgärd.

239814s.jpg

Tips

  • Katten har miljontals bakterier i sin munhåla. Varje gång katten äter, "matas" dessa bakterier och göds ytterligare. Det är därför en god idé, att hålla efter kattens munhygien med tandborstning, Bucacat tandpasta och Aloe Vera gel.
  • Låt inte katten slicka på dina sår och låt den inte äta från samma tallrik som du. Har du fått kattens saliv på fingrarna, vilket är vanligt om man behöver ge katten antibiotika eller kontrollera tänder, var noggrann med att tvätta händerna efteråt.
  • Tvätta också händerna mellan varje katt, om du har flera katter som ska ha antibiotika eller p-piller.
  • Detsamma gäller efter all kontakt med kattlådor. Tvätta händerna ordentligt, innan du går till skärbrädan för att tärna grönsaker till middagen. I kattlådan finns gott om Toxoplasmosbakterier.

tvål.gif

  • Se till att ha ett litet hemapotek, om olyckan skulle vara framme. Med en flaska Alsolsprit, bomull, sterila kompresser, strips och kirurgtejp kommer man långt.
  • Underskatta inte kattbett som katterna ger varandra. Ett djupt bett som döljs under en blank och fin päls, kan göra katten mycket sjuk. Även en katt behöver rengöring och antibiotika. Kontrollera katterna noggrant, om de råkat i luven på varandra. 

Jag vill understryka att jag inte är sjukvårdsutbildad. Jag har skrivit ihop en artikel av faktasök och egna erfarenheter. Har du synpunkter på artikeln, är du välkommen att höra av dig via privat PM. /Nilla - Sajtvärd Siames IFokus

Källor: Newsdesk Uppsala Universitet, Internetmedicin.se, Wikipedia, Universitetssjukhuset Örebro, Apoteket, Stockholms Läns Landsting.

Bilder från Fotoakuten & Apoteket.

www.fotoakuten.com, www.apoteket.se, www.glitter-graphics.com

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
Nilla
2009-03-03 15:33
#1

Nu ser ni alla, att jag läst på ordentligt! Jag är fullt medveten om den risk jag tar, när jag inte söker läkare efter mitt kattbett. Risken för Pasteurella är över. Det läker så fint sååå…

Hoppas min artikel kan hjälpa andra. Jag har lagt ca 5 timmar på den. Oskyldig

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

SacredSouls
2009-03-03 16:02
#2

For en kjempeflott og informativ artikkel Nilla Glad

Line - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

hannele44
2009-03-03 16:22
#3

Min förra siames,Albin och jag lekte "fångar leken" och han råkade missa och en hörn tand skar in lite på ovansidan av handen på mig-olyckligtvis rakt i en blodåder.Jag tänkte inte mer på det-ett litet ,litet hål-men när jag vaknade nästa dag-ojojojoj,handen uppsvälld-ilfart till akuten och dropp ,blodförgiftning,OOOOONNNNT,svullet,morfin osv osv-det var en mycket plågsam historia och jag vart liggandes på sjukhuset i 3 dygn!Rekommeneras inte!Minsta lilla sår kan (om man har otur) alltså ge denna effekt! Var försiktiga.

Nayak
2009-03-03 16:31
#4

Jättebra! Särskilt avsnittet om "Kattklösarsjukan", som jag inte kände till och det tror jag inte sjukvården känner till överhuvudtaget.

Bakterien blir nog inte stoppad i tullen så det är dags att dom uppdaterar sina listor.

kattkompaniets
2009-03-03 17:39
#5

Mycket läsvärt och lärorikt.

Nilla
2009-03-03 18:05
#6

Det var roligt att ni tyckte det! Glad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
Nayak
2009-03-03 18:39
#7

Dom är kanske värre än huggormar, våra små älsklingar Flört

Rovardotters
2009-03-03 18:57
#8

Bra artikel! Ja, tänk vad vi lever farligt med våra godingar, så skönt att de är så välvilliga till oss.Flört

HasseH
2009-03-03 19:21
#9

Jätteintressant, tack Nilla!

hoffens
2009-03-03 20:22
#10

Håller inte med i allt. Alla kattbett ska man söka läkare. Kåvepenin tar inte Pasteurella. Har fått Kåvenpenin för ett djupt rivsår på insidan av handleden. Blev sjuk, fick flera sorter. Det slutade med stafylocker, blodförgiftning och Pasteurella. Inläggning med dropp och de fick skära djupt in i handleden. Det tog två månader innan det var läkt.

Nilla
2009-03-03 20:56
#11

#10

Jag infogar följande text från Janusinfo- Stockholms Läns landsting. Klippet är hämtat från "Kloka Listan 2009", alltså "up-to-date".

Infekterade hund- eller kattbett
Odla först!
Vuxna
Kåvepenin 1 g x 3 i 10 dygn
 
Barn
Kåvepenin 25 mg/kg x 3
alternativt
Amimox 20 mg/kg x 3 i 10 dygn
  
Obs! Klindamycin, erytromycin, cefalosporiner eller flukloxacillin
(isoxazolylpenicilliner) är inte verksamma mot Pasteurella multocida.

http://www.janusinfo.se/klokalistan/external/hud_2009.asp

Här kommer också en länk till en nyhetsartikel som handlar om en felbehandlad kvinna och vilka antibiotiska preparat hon fick. Intressant.

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=7939

Jag upprepar, att jag inte är utbildad läkare och vill inte fortsätta spekulera i vilka läkemedel som bör ges och inte. Visst bör man ta kattbett på allvar, det hoppas jag framgår av artikeln!

Nilla

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

[hakkapelitta]
2009-03-03 21:45
#12

Min sambo blev biten i fingret när våran Nemesis blev livrädd för en hund, han blev biten precis i pekfingerleden, uppklöst och fick mindre bitskador.. men!
Efter bara ett par timmar sprack det abnormt uppsvällda  pekfingret av var Skrikandes

Dagen efter infann vi oss på akuten… Och han fick äta penicillin i 14 dagar i två omgångar.

Nilla
2009-03-03 21:57
#13

Då bör de ha varit Pasteurella, om det gick så fort. Usch då.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
Zandrinos
2009-03-03 22:42
#14

Hualiga, man kan ju bli mörkrädd av mindreFörvånad

(Små sår och fattiga vänner, ska man inte förakta)

Nayak
2009-03-03 23:04
#15

#10 Nej, Kåvepenin tar inte mycket längre. Men av någon slags tradition/policy så förskrivs det i första hand ibland. Sen får man gå tillbaka och få Amoxicillin om man inte är bra… Konstigt sätt att få ner antibiotikaanvändning.Obestämd

Nilla
2009-03-03 23:12
#16

#15 Ja, i tidningsnotisen uppges att Kåvepenin brukar ges i "förebyggande syfte". Kanske så det är?

Sedan får man gå tillbaka för att få Amoxicillin och Klavulansyra, precis som du säger. Ja, men det här är nyttig info. Då vet man vad som gäller och kan ifrågasätta läkarens val av antibiotika…kanske. Oskyldig

Nu finns denna tråd, ifall fler blir bitna någongång. Då är det bara att putta upp den.

Nilla

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Nayak
2009-03-03 23:50
#17

#16 JA, man ska ifrågasätta. Annars gör dom enligt sin gamla Kåvepeninpolicy, garanterat. Dom älskar att skriva ut Kåvepenin av någon anledning Cool

[hakkapelitta]
2009-03-04 00:04
#18

Vi fick inte Kåvepenin någon av gångerna till husses stackars finger. Han fick något starkare, och andra gången fick han någotslags dunder-penicillin!

Nayak
2009-03-04 00:34
#19

#18 Ja med ett sånt finger så är det väl tjänstefel att skriva ut Kåvepenin…  Då hade han nog inte kunnat återkomma och klaga.

HeidiK
2009-03-04 01:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Jeg er ikke en av de som raser fort avgårde til legen om noe slikt skulle skje - man får se det ann syns jeg.

Hovner det opp etc så drar man selvsagt avgårde, men det viktigste gjør man jo hjemme. Rens det godt å ha gjerne en ganske våt kompress med steril væske på og få såret til å blø - jo mer det blør - jo mindre bakterier sitter igjen i såret.

Det er ikke lenge siden jeg ble bitt av en katt da en løs hund hoppet opp etter katten for å ta den, og det blødde som bare pokker'n, men det er bare å vaske og sørge for at det blør så alt kommer ut. Jeg hovnet ikke opp, men ble litt gul og blå etter en stund Cool

Jeg er ikke hysterisk, og t.ex stivkrampe er jo faktisk ganske sjeldent sier de fleste leger og bekjente på sykehus jeg har spurt om dette. Det er farlig hvis det bare er en liten risp og det ikke blør så ting og tang kommer ut.

Er man usikker, så drar man selvfølelig avgårde!

Jeg er nok en smule herdet etter å ha bodd på gård i 27 år og har hatt allverdens av dyr og til tider rare skader Tungan ute

Som dere ser av bildet her var det 2 risp/bitt og et skikkelig bitt (på undersiden) som traff blodåren så blodet sto (beklager at jeg er ganske humoristisk ang mine egne skader, men jeg ler godt av det Skrattande)

Annons:
[hakkapelitta]
2009-03-04 11:45
#21

Heidi - auuuuuuuch!!

Det man glömmer när man blir kattbiten i mjukdelar är ju att de f*n biter så hårt att man får blåmärken! Obestämd
Jag blev biten av en MCO på SWS när jag gick assistent, och jag fick bara blåmärke, för tänderna hann inte punktera huden..
Men åh andra sidan, tänker man efter så kan de krossa ben med de där gaddarna Flört

hecajon
2009-03-04 12:45
#22

Jättebra artikel och information, Nilla

FreeZing
2009-03-04 18:03
#23

Jag fick en kattklo instucken mellan pekfingret och långfingret en gång. Jag spritade det och tänkte inge mer på det. På kvällen svullnade det upp och handen blev som en fotboll. Det blev till akuten och få lite antibiotika. Ingen blodförgiftning som tur var men ont gjorde det!

Humletassens
2009-03-30 17:30
#24

Hej ALLA, Läste den här lilla fina om kattbett.

Det finns 2 antibiotika som kan användas, om läkare försöker med annat så vägra var benhårda på att få SPEKTRAMOX, den tar alla bakterier som kan tänkas ett alternativ är DOXYFERM.

Det finns otaliga fall där läkarna gett Kåvopenin eller Haraselin där det blivit allvarliga komplikationer. Läkarna har i dessa fall blivit prickade.

När jag blev biten i Borås för snat 2 år sen så fick jag massa goda råd från uppfödare, jag hade tur att hamna hos en läkare som var påläst.

//Henrik

S*Humletassens

Mia-
2009-03-30 17:57
#25

"Tur" att jag inte tål Kåvepenin. Jag får någon annan sort direktFlört

HasseH
2009-03-31 00:51
#26

Bra att den här artilkeln ligger här. Jag var tvungen att gå in och läsa den nu, för: igår kväll när jag satt här vid datorn, ramlade det pltcligt ner en katt från hyllan ovanför, rakt ner i huvudet på mig! Med utspärrade klor. Fick ett ganska djupt rivsår på handen som jag försökte försvara mig med. Helt galet.

Nilla
2009-03-31 11:03
#27

# Oj, hur gick det? Förvånad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
Siameshona
2009-03-31 12:06
#28

#26 jisses. Hos dig regnar det ej manna utan katter :)

Nayak
2009-03-31 13:11
#29

#26 Min son har en stor repa i halsen. Det ramlade inte direkt katt här, men dom springer fort med sina vassa tår och genar över ett stackars sjukt barn som ligger i sin säng med hög feber.

Jag har också haft djupa revor i just halsen och tjockt mörkt blod som väller ut. Det är ganska ofta faktiskt. Måste bli ett slut på det!

Dom borde ha inneskor. Dina kanske måste ha fallskärm? Skrattande

Upp till toppen
Annons: