Månadens katt

Månadens katt./ 0908

2009-07-31 21:06 #0 av: SacredSouls

Det är en ära för mig att min kära hona S* Rovardotter's Zetas Zilla får vara månadens katt i Siames i fokus...

 

 

Men hur ska jag beskriva min älskade katt, min juvel ,så att alla ska kunna förstå hur hon är?  Jag gör ett försök i alla fall.

Hon är en väldigt stark och intelligent katt,  hon är empatisk, både med djur och människor. Hon uppfostrar sina ungar med både styrka och mildhet, är mycket konsekvent och jag tror att många småbarnsföräldrar skulle ha något att lära av att studera henne.

Hon är en god ledare, en alfahona som bara behöver använda blicken för att få alla att lyda. Om hon någon gång rör en annan katt är det endast genom en dunk i huvudet med indragna klor för att få någon att sluta med ett olämpligt beteende eller för att få någon att hänga med i en lek eller för att få en hane att fatta att det är hon som bestämmer när de ska para. Rädda katter brukar hon lirka med, om någon skulle få för sig att försöka klösa efter henne brukar hon sätta sig ned och titta på den katten som då genast brukar skämmas och lugna sig. Hon är psykologisk och pedagogisk, skulle man kunna säga och det är inte mycket som upprör henne, hon håller sig välbalanserad. Fasthållning är reserverat för hennes egna ungar. Om de blir för vilda och busiga tar hon tag i dem  bestämt men försiktigt och håller dem tills de lugnar sig. 

Hon har starka moders- och beskyddarinstinkter och tar hand om andras ungar om det behövs. Hon tycker om att titta mig djupt in i ögonen och kommunicera och oftast lyckas hon få mig att göra saker åt henne, jag vet inte hur hon lyckas få mig att förstå, men kanske blev jag en katt sommaren 2003 när hon föddes.

 

 

Hennes start i livet var svår då hennes mor dog på Strömsholm när hon var några dagar gammal. Hon och hennes två syskon Zorro och Zara fick vi föda upp helt för hand, de hade inte ens en vuxen katt som kunde tvätta dem och pyssla om dem men vi hade några ungkatter som ändå var väldigt snälla mot dem  när de blev så pass stora att de kunde springa omkring och utforska huset.

 

 

Varför dog deras mor? Ja, det berodde helt på ett fel som personalen gjorde på Strömsholm, de misslyckades med narkosen. Hur då? Jo, de missade att stänga "backventilen" så hon kräktes och fick ner vätska i lungorna, fick som följd en aggressiv lunginflammation som inte kunde behandlas framgångsrikt. Det var en stor tragedi och mycket sorg.

Så hur kunde vi då få tre syskon att överleva utan mor och fostermor? Med mycket tålamod och nästan ingen sömn. Stödmatning och omvårdnad om kattungarna blev en heltidssysselsättning en hel sommar och jag tackar min lyckliga stjärna att jag hade semester och att min man och dotter också kunde hjälpa till. Jag var orolig hela tiden för att något skulle gå fel men alla tre växte upp till stora och friska katter. Den sommarens lärdomar har jag haft stor nytta av som uppfödare men jag får alltid en klump i magen varje gång jag tänker på allt som hände och hur skört livet är.

 

 

Zilla blev en fin hona som passade utställningsidealet när hon var ung. Hon hade den rätta grymma looken. Det var innan idealet kom att ändras till att enbart fokusera på stora öron. Vi ställde ut henne som ungdjur och hon blev BIS flera ggr och Klubbmästare i Nerikes Kattklubb.

 

 

Hon hade det rätta temperamentet för utställningar men vi valde att inte ställa ut henne när tiden närmade sig för första kullen och inte därefter heller. Varför? Jag ville inte riskera hennes fertilitet. Det är allmänt känt att honkatter som ställs ut som vuxna ofta får problem och andra honor vi har ställt ut som vuxna har tyvärr också fått fertilitetsproblem. 

 

 

Min älskade Zilla är en mycket duktig mor och fostermor. Idag är hon sex år och har fått sex kullar utan komplikationer.

 

 

 

Hennes första kull fick hon med Marilljos Choco Twist Sia b. Det blev 7 ungar i kullen, vår dotter äger en hane: Geronimo Osh n, han har lämnat en linje efter sig , även systern Georgette fick en kull .

Den andra kullen (2 ungar) och tredje kullen (5 ungar) fick hon med Sweet Cat's Dresd in Black Sia n. Då sålde vi alla ungar till sällskap men hade fodervärd till honorna, där fick jag en hona tillbaka; min lilla rara Kajsa Osh n 24, som alltså är barnbarn till Zilla.

Fjärde kullen fick hon med Koosje van Tuttes O'Boy Sia b 21 (4 ungar).En son från den kullen är idag Supreme Premier i Norge: Presley Osh n och Pluto Sia n blev nominerad på SW 2007 men ingen går vidare i avel.

Femte kullen fick hon med S*Wilhug's Almost Unreal Osh b, det blev 8 ungar, ur den kullen sparade vi den största honan Louise Osh n som ännu inte har fått några ungar.

 

 

Den sjätte kullen har hon nyss haft och pappa är Billstes Fantastic Mr Fox Osh o (kanel), en hane som har direktimporterats från England med helt nya linjer för Sverige och ur den sparade vi X-Zillas Excluzive Osh n, en väldigt mild och förståndig hona med mycket god fysik, de andra tre ungarna är sålda till sällskap.

 

 

 Jag har varit sparsam när jag har spridit Zillas gener vidare, de flesta ungar har sålts till sällskap men jag har sparat en hel del själv och alla mina honor idag är släkt med henne.  Zilla är mitt hjärtegull, min vän, min käraste katt och alla hennes barn, barnbarn, och barnbarnsbarn är mig också väldigt kära. Vi har funderat på att kastrera Zilla men jag är rädd för vad som händer då med hennes rang, det är en trygghet för alla katter med en stark och god ledare så hon får nog fortsätta att vara fertil. Om hon ska få fler ungar - ja, det kan jag inte svara på idag. Kanske får hon nöja sig med att vara mormor, mormorsmor och mormorsmormorsmor...  och det är ju inte så illa det heller.

 

Marie Logrell

S*Rovardotter's uppfödning i Örebro

2009-07-25

 

 

Tusen takk til deg Marie for den herlige historien om Zilla.Hun er min absolutte favoritt når det gjelder sort orientaler.

Mvh Line

Anmäl
2009-08-01 01:41 #1 av: Beige

Grattis till månadens katt! Snyggt att få mötas av en svart panter på förstasidan.

Vilken historia det ligger bakom denna vackra katt som är lika klok som hon är vacker. Vilken look hon har Kyss

Som vanligt är det både bilder och text att njuta av när det är dags för presentation av månadens utvalda kalenderkatt.

Anmäl
2009-08-01 02:18 #2 av: Attacks

Gratulerer så masse. Jeg som elsker sorte orientalere,syns det var kjempestas hun ble mnd kattKyss

Anmäl
2009-08-01 03:09 #3 av: BaraLisa

Vad fin! Salta tjejen.

 

Får min röda tjej vara Miss October då? :)

 

 

Med vänliga hälsningar Lisa

 

Anmäl
2009-08-01 07:52 #4 av: tuska

 

Jätte kul att få möta dej varje morgon Augusti månad, när man öppnar Siames Ifokus.

Grattis Zilla å Marie

Anmäl
2009-08-01 10:13 #5 av: kalindas

Grattis!
Zilla är väldigt vacker!Kyss

 

Men Line, du får nog lägga till ett I i slutet av Augusti. Annars finns risk att människor (vi svenska vill säga) tror att Zilla heter August...Flört

Anmäl
2009-08-01 12:31 #6 av: hecajon

Grattis till månadens katt, hon är så läcker svart katt med rätta modersinstinkten, måste vara en dröm att få äran att ha en sån tjej.

Anmäl
2009-08-01 14:17 #7 av: SacredSouls

#5 Ja det var nok en dårlig idé å kalle det for mnd også. Nå er den tilbake til bare månadens katt! Skrattande

Anmäl
2009-08-01 14:22 #8 av: nintendo

Grattis till att vackra Zilla blev månadens katt. Jag har ju två av hennes ungar här hemma och det märks att de haft en bra mamma, de är så trygga i sig själva att jag inte kan förstå att de bara bott här i två veckor. Det känns som om de varit här i flera månader.

 

Anmäl
2009-08-01 14:29 #9 av: oscarsine

Grattis med Zilla som månedens katt;-))))

Sorte orientalere er noe spesielt, og Zilla er jo et prakteksemplar på det, vakker er hunTungan ute

Pernille.

Anmäl
2009-08-01 14:45 #10 av: [hakkapelitta]

Jag mötte Zillas son Presley i Norge, och fick höra hans matte beskriva Zillas kärvänliga sätt när de hämtat honom, det var så jag rös alltså, hon verkar vara en underbar varelse och väl värd månadens katt Kyss

Anmäl
2009-08-01 21:07 #11 av: Tozzi

En super- snygg tjej som ser riktigt tuff ut! Jag är extra förtjust i svarta och bruna orientaler och här var det några härliga bilder att titta på! Grattis!

Anmäl
2009-08-01 21:18 #12 av: Nilla

Grattis Zilla! Du är verkligen är värdig månadskatt! Det blir härligt att möta dig på startsidan under augusti, en riktig fröjd. Kyss

Anmäl
2009-08-01 22:09 #13 av: Helenaf76

Grattis Zilla! Så otroligt vacker tjej!

Anmäl
2009-08-01 23:24 #14 av: batcat

Grattis Zilla, mamma till min lilla buse Morrison (X-man från senaste kullen). Jag hoppas att du får fler kullar, så duktig mamma som du är!

Zilla är en jättetrevlig kattdam, som t.o.m. hälsar oss kattungeköpare med glädje. Nu förstår jag, med bakgrundshistorien, varför Marie och Rickard är så fästa vid sin madame.Det måste verkligen vara speciellt att själva ha fött upp sin stormamma från allra första början.

Jag har fått så mycket beröm för min katt Morrisons trevliga sätt av  gäster, och då har jag haft Morrison i bara drygt två veckor. Så hans trevliga sätt beror på Zilla, Marie och Rickard!

Anmäl
2009-08-02 00:48 #15 av: Lejonhjarta

Hon e grymt vacker. din svarta panter!Kyss Ser så otroligt fin ut i sin vackra blanka päls.

Anmäl
2009-08-02 11:57 #16 av: alltidsiames

Vad heter den brunmaskade i bild nr 4?

Underbar berättelse och fina bilder. Man förstår hur bandet mellan er uppkommit. Grattis!

Anmäl
2009-08-02 13:50 #17 av: MijmuPix

En sån majestätisk grace och utstrålning hon har din vackra, kloka Zilla! Hon är superfin! Grattis till måndens katt! Glad

Anmäl
2009-08-02 13:51 #18 av: Rovardotters

Tack alla för vänliga kommenater, kat IV katter är som årgångsvin, de blir bara bättre och bättre med åren.Glad

# 14 Kul att ni uppskattar temperamentet och arbetet bakom det. Vi försöker alltid tänka på vem som ska ha katterna och hur de passar med ägarna när vi säljer kattungar och temperamentet är alltid viktigast. Men det är också genetiska faktorer bakom ett temperament, precis som med människor, både arv och miljö spelar roll. Behandlar man dem fel kan man förstöra ett fint genetiskt arv och vice versa. Den här kullen hade ett bra temperament från början då både mamma och pappa är stabila och snälla katter. Jag brukar välja hane efter temperament till mina parningar då jag vill undvika att göra skygga eller ilskna katter, såna är inte lätta att handskas med.

#16 Den brunmaskade heter S*Rovardotter's Pluto och är bror till Presley som är med på samma bild. Pluto bor i Stockholm.

Anmäl
2009-08-02 15:38 #19 av: Liljekatten

Grattis Zilla och Marie till Månadens katt! Zilla är en mycket vacker katt! Kyss

Anmäl
2009-08-02 17:15 #20 av: MalinL

Grattis Zilla och Marie! Kul att just Zilla blev månadens katt. Jag har ju träffat henne ett antal gånger och kan intyga att hon är precis så trevlig och klok som Marie beskriver henne.

Anmäl
2009-08-02 22:28 #22 av: kitte

Grattis Zilla och Marie till månadens katt! Kotten sitter här också och hälsar till mamma Zilla och grattar!Glad

Anmäl
2009-08-03 10:09 #23 av: Siameshona

Grattis. Vilken klok & stark "kvinna" du har där. Förstår att du är stolt. Hon är superfin!!

Anmäl
2009-08-03 10:48 #24 av: cerwinvegas

Grattis till månadens katt.

Zilla en underbart vacker katt..på alla vis.

Jätte svart blank fin päls & jätte vackra GRÖNA ögon & helt underbart temperament..grym look ja hon har ju allt..KyssGlad

Anmäl
2009-08-04 02:37 #25 av: Anne-Lill

Grattis til kloke,snille og vakre Zilla,og tusen takk for at du har gitt oss Presley,han er utrolig lik sin mamma.Vi har alle vært super heldige som har fått kjøpe katt etter S*Rovardotter's Zetas Zilla.  Grattis til Marie og tusen takk til Caroline som hjalp oss den gang vi skulle kjøpe Presley.hun fant en hærlig katt til oss som passer inn i vår lille familie.

 

Anmäl
2009-08-04 16:42 #26 av: Rovardotters

#25, 22, 14 och nintendo mflr, jag är glad att jag har hittat så fina kattungeköpare där mina och Zillas ungar trivs.Kyss

Anmäl
2009-08-04 21:16 #27 av: kattguld

En så vacker grym panterflicka hon är...Kyss

Anmäl
2009-08-04 21:43 #28 av: Ninja

Zilla är så väldigt vacker, man smälter verkligen när man ser henne.. Kyss

Anmäl
2009-08-10 23:57 #29 av: kitte

26# Tack för dom fina orden! Ja Kotten trivs som fisken i vattnet. Han är en riktig gourmand, här är det inte bara en sorts torrfoder som gäller, här serveras det två sorters torrfoder och räkor, kokt torsk och lax, barfmat av ekologisk kyckling och kalkon, råa kycklinghjärtan och till frukost våran hemlagade getyoughurt.

Visst är han bortskämd, men det är han värd! Skrattande

Anmäl
2009-08-28 17:18 #30 av: Zandrinos

Jättevacker damGlad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.