Pälsvård & foder

Vatten.

2010-03-17 20:16 #0 av: Nilla

Under våren rullar vi igång en artikelserie om BARF på Siames IFokus. För detta eminenta artikelmaterial står Sarah Siverman. Den första artikeln i serien, handlar om vatten...

 

svart_katt_spanar.jpg

 

Katter kan få i sig vatten på tre sätt;

1. Genom att dricka
2. Genom födan
3. Genom ämnesomsättningen
(kroppen producerar vatten som en biprodukt till de kemiska processer som ombilder fetter, protein och kolhydrater till energi)

Katter kan förlora vatten på fyra sätt:

1. Via urinen
2. Via avföringen
3. Vid utandning
4. Vid saliv, tex när den slickar pälsen.

Om katten förlorar mer än 15-20% av kroppsvätskan innebär det en allvarlig risk för att den dör, till skillnad från många andra djur som kan klara att förlora upp till 50% eller mer utan risk för att dö.

Katten behöver ungefär lika mycket vatten per dag (räknat i milliliter) som den behöver kilokalorier, det vill säga att en lågaktiv katt behöver ca 65-70ml vätska per kilo kroppsvikt. Om man vill göra det enkelt för sig kan man räkna med att en katt behöver lite mer än ½dl vatten per kilo kroppsvikt.

Metabolismen producerar ca 10-13g vatten per 100 kcal omsättbar energi. Under normal aktivitet och i normal temperatur råder ett samspel mellan vattenintag och vattenförlust, variationen är mindre än 1%.

Då katten ursprungligen är ett ökendjur innebär det att den koncentrerar sin urin för att minska vattenförlusterna, en katt får normalt i sig nästan all vätska den behöver via sitt bytesdjur. Om en katt äter kött eller blötfoder behöver den inte dricka särskilt mycket, men om den äter torrfoder behöver den dricka mycket för att kompensera det den inte får i sig via födan. Om katten får i sig för lite vätska ökar risken för bildning av kristaller och stenar i urinvägarna avsevärt.

Katten dricker ungefär 10-20 gånger om dagen, men varje gång den dricker är det bara några få milliliter. Om katten enbart äter torrfoder finns det en överhängande risk för att den får i sig för lite vätska. Det är inte ovanligt att katter som endast lever av torrfoder lever ett helt liv av kronisk uttorkning. De behöver dricka upp till 3 gånger mer vatten om den endast äter torrfoder jämfört med vad den behöver om den äter blötfoder eller kött.

Risken för att katten ska drabbas av urinstenar och andra urinvägskomplikationer är betydligt högre om den äter torrfoder. hankatter löper större risk att drabbas av urinvägsbesvär eftersom de har längre urinrör än honor. Om katten dricker för lite spolas inte urinblåsan ut regelbundet, och i liggande urin kan bakterier frodas. Många torrfodertillverkare har höjt salthalten i sitt foder för att få katten att dricka mer, men detta kan leda till obalans mellan elektrolyterna i kroppen samt problem med blodtryck och njurar.

mindre.jpg


På bilden:
Jag har en Petmate deluxe water flow till mina katter, en mycket uppskattad födelsedagspresent jag fått från min släkt.

Det är inte naturligt för djur att dricka stillastående vatten, eftersom sådant vatten i naturen kan innebära stor risk för föroreningar i vattnet. Därför är det smart att ha någon slags fontänliknande anordning, det uppmuntrar drickandet. Tengil älskar att dricka vattnet direkt från rampen där det rör sig mest, och den här modellen har en spak som man kan ställa in vattenflödet på samt ett kolfilter som filtrerar vattnet. Det finns även en vattenbehållare på sidan som automatiskt fyller på vattnet när det börjar ta slut.

Sarah Siverman - alias BARFmycat

www.BARFmycat.se

Källhänvisning:

Din katt - den kompletta handboken - Elsa Flint, Graham Meadows

Kattens sjukdomar - Anne-Marie Nilsson

Svart katt - www.fotoakuten.se

Fråga: Har du vattenautomat till dina katter? Upplever du att det är skillnad på katternas dricksvanor, sedan du införskaffade den?

Kanske tycker du att det funkar bra med de vattenskålar du har och byter vatten ofta?

 

Anmäl
2010-03-18 00:06 #1 av: Missannas

Jag har en liknande vattenautomat som den på bilden, katterna började dricka mycket mer och oftare, de tycker även att det är kul att sitta och titta på när det rinner vatten Glad

Anna - Moderator & medarbetare Siames iFokus

Anmäl
2010-03-18 09:33 #2 av: [lisme]

Vi har en hvit sånn vannfontene og katten elsket den til å begynne med. Men med mange katter ble den fort tom og jeg tok i bruk en stor ufarget glasskål og den ble fort en favoritt. I tillegg har vi kjøpt 4 små vannautomater (rommer 7,5 dl) som er plassert litt rundt omkring i huset. Kattene liker også disse, og etter at vi fikk små "vannhull" på 5-6 plasser i huset har de drukket mer enn før.

Anmäl
2010-03-18 14:42 #3 av: SergeantHanna

Funderar på att köpa en vattenautomat, men vi bor så trångt just nu i våran etta *suck* så jag vet inte riktigt vart jag skulle kunna ställa den.

Jag är superkänslig för alla sorters lågt brummande ljud, särskilt när jag ska plugga. Jag blir emellanåt helt galen på t. ex. pumpen till akvariet, fläkten på datorn som är igång (ja, lite knäpp är jag) så en plaskande och brummande vattenautomat precis intill mig känns inte som någon höjdare.

Men här har vattendrickande ökat dramatiskt sedan vi ställde in två vattenskålar i klarglas inne i vardagsrummet.

Jag tror att alla syskonen från kullen som flyttade hemifrån har fått vattenskålar i klarglas, jag spred detta att de blev helt tokiga i dem. Nu får jag fylla på minst två gånger om dagen, ofta tre.

Anmäl
2010-03-18 15:24 #4 av: [lisme]

Vi har hatt en vannfontene som bråker noe fryktelig, vi hørte lyden når vi satt i stua og den sto på i kjøkkenet. Denne fontenen heter Cat It. Vår Fresh Flow Delux bråker ikke i det hele tatt bortsett fra når det blir for lite vann. Ellers hører vi hverken motoren i pumpa eller vann som renner.

Anmäl
2010-03-18 16:58 #5 av: BARFmycat

Oavsett om man skaffar vattenfontän elelr ej så bör man stälal vattnet minst en meter ifrån maten, helst i ett annat rum. Av sanitetsskäl vill de inte gärna dricka vatten som är nära maten.

I naturen innebär ett kadaver i ett vattendrag att vattnet är kontaminerat, och odrickbart.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-03-18 20:42 #6 av: Nilla

Jag har tyvärr ingen vattenautomat, men vill hemskt gärna ha en. Men den måste vara tystlåten, annars får jag spader.

#5 När man ställer vatten och matskålar för nära varandra, hamnar det ofta någon liten torrfoderflinga i vattenskålen. Det börjar snabbt lukta ruttet. Har man dessutom en katt som tuggar in mat i sin tygmus och sedan låter musen ta sig ett dopp i vattenskålen, får man vara extra noggrann med att diska skålarna och byta vatten. Jag byter morgon och kväll.

Utöver vattenskålarna i 3 rum, har jag ett vinglas av kristall uppe på köksbänken med färskt vatten. Det är Isaacs glas... Oskyldig

Anmäl
2010-03-18 21:17 #7 av: Siameshona

Fontänen såg intresann ut. Måste kika på Zoo.

Här dricks det ur vattenglas. Ett i köket ( ja, en bit fr skålarna) och ett på soffbordet. Bor ju bara i en 2:a så det behövs inga fler.

Byter vatten 2-3ggr/dag & oftare sommartid.

Anmäl
2010-03-18 21:55 #8 av: Nilla

#7 Ja, mina katter föredrar helt klart att dricka vatten ur just dricksglas. När jag borstar tänderna, ska de ha en liten stråle rinnande vatten i badkaret. Varje kväll ska det vara samma procedur...Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.