Artiklar - övriga

Farligt för katten.

2010-05-05 23:36 #0 av: Nilla

Andra artikeln i Sarah Sivermans artikelserie, beskriver vilka matvaror och ämnen i dessa som är giftiga för våra katter. Undertecknad - som flitigt matat en av sina katter med gröna vindruvor - bör kanske tänka om...

kaffe.png


Choklad, te, kaffe och andra koffein och kakaokällor

Toxinkälla: Metylxantiner choklad/kakao innehåller theobromin och intag av theobromin orsakar ökad andning och puls. Te innehåller theophyllin.

Symptom: Kräkningar, diarré, uppsvälld buk, dricker mycket, flämtar, hyperaktiv/rastlös, muskelryckningar, vinglig gång, förhöjd kroppstemperatur, höjd eller sänkt puls, arytmi.

Symtom uppkommer normalt 6-12 timmar efter förtäring. Milda symptom uppkommer efter ett intag av 9mg per ½kg av kakao och koffein. Allvarliga symptom uppkommer vid intag över 20mg per ½kg och vid intag över 27mg per ½kg är risken hög att katten dör. Mindre än 2, 8g mjölkchoklad per ½kg kan vara dödligt. Ju mörkare choklad, desto dödligare.

 

Citronolja

Toxinkälla: Limonene & Linalol
Citronolja används i schampoo, insektsspray, parfym och livsmedelstillsats. Vid intag av citronolja försöker kroppen metabolisera limonenet och linalolet i levern, vilket orsakar leverskada eller nedsatt funktion i levern. Om citronoljan intogs i tillsammans med piperonyl butoxide blir den ännu giftigare. Katter är känsligare än hundar, vilket är varför man inte ska använda hundschampo som inte är godkänt för katter om man inte sköljer NOGA. Samma gäller schampo för människor.

Symptom: Starkt citrusluktande hud, dregglande, svaghet, sänkt kroppstemperatur, darrar, vinglig gång, ramlar, sår på huden (i synnerhet i analområdet). Vid längre hudkontakt med citronolja, tvätta katten med diskmedel, upprepa tills citronlukten försvinner. Låt inte katten bli kall efter badet.

 

Fett

Om man utfodrar med mycket fett, kan det orsaka inflammation i bukspottskörteln, pankreatit. Djur lagrar intagna toxiner i underhudsfettet (det fett som är lite "hårt" i jämförelse med vanligt fett), därför kan en del djur bli sjuka när de tappar i vikt eftersom toxinerna då frigörs i kroppen. Jag undviker att ge mina katter hårt fett för att de inte ska få i sig toxiner, utan väljer istället kött med hög fetthalt insprängt i köttet, samt kycklinghud som innehåller mycket fett. Mjuka fetthinnor är inte farliga att ge samt fett från ekologiskt kött.

 

russin.png

Vindruvor/Russin

Toxinkälla: Hittills okänd, en outforskad komposition i druvköttet.
Det okända toxinet skadar njurarna. En enda vindruva eller russin per ½kg räcker för att orsaka förgiftning.
Symptom: Kräkningar, diarré, aptitlöshet, slö, magsmärtor.

 

avocado.png

Avokado

Toxinkälla: Persin
Ge aldrig din katt avocado då det är mycket skadligt. Människan är ett av de få djur i världen som tål avocado.

 

svamp.png

Svamp

Toxinkälla: Varierande beroende på svampart, bl.a iboteniksyra, indoles, muscimol, gyromitrin, amanitin, falloidin, psilocybin, eller psilocyn.
Även svampar som är ätliga för människor är oätliga för katter. Hur mycket katten tål är också varierande för svamparten. Naturligtvis är giftsvampar och "magiska svampar" mycket giftigare. Förtäring av svampar orsakar skador på hjärta, lever och njurar. Symptomen uppkommer efter 6-8 timmar. Om din katt har en förkärlek för svampar kan den äta svampar utomhus om det är en utekatt, den måste då övervakas när den är utomhus eller kanske bli innekatt.


Symptom: Magsmärtor, vinglig gång, medvetslöshet, nedstämd, illamående, kräkningar, diarré, hallucinationer, förhöjd kroppstemperatur, rinnande ögon, kissar/ bajsar mycket, dregglar, kramper.

 

loek3.png

Lökar (samtliga), purjolök, gräslök och vitlök

Toxinkälla: S-metylcystein sulfoxid, n-propyl disulfit, metyl disulfit, allyl disulfit
Intag av lök och vitlök orsakar anemi hos katter, dvs röda blodkroppar bryts ner och orsakar blodbrist. Barnmat innehåller lökpulver, varför man inte ska ge sin katt barnmat. Hela löken och lökens planta är giftiga för katten. Hur höga halter katten tål är oklart, man vet att katter är känsligare än hundar. Vitlök innehåller minst av de nämda toxinerna och är därför minst giftig, men fortfarande giftig. Vid hudkontakt; tvätta noga. 
Symptom: Kräkningar, diarré, anemi, missfärgat urin, svag, kontakteksem vid hudkontakt, astmaattack, allergiska reaktioner.

 

Sharonfrukt

Kan orsaka organkollaps och inflammation av inre organ.

Potatis, rabarber, tomat- och potatisplantor

Toxinkälla: Oxylater
Påverkar matsmältningssystemet, urinsystemet och nervsystemet.

 

Rå äggvita

Toxinkälla: Enzymet avidin
Avidin bryter ner och hämmar upptaget av biotin (vitamin B7) och kan då orsaka håravfall och hudproblem vid utfodring av större mängder rå äggvita. Avidin i sig är inte giftigt, det hindrar bara upptagningen av vitamin B7 och orsakar då biotinbrist. Någon rå äggvita ibland bör inte utgöra någon fara, men ska man ha ägg i den dagliga kosten bör man bara använda äggula.

 

Rå fisk

Toxinkälla: Enzymet thiaminas
I skrivande stund pågår vilda debatter om huruvida fisk är lämplig kattföda eller ej, boven i dramat är enzymet thiaminas, som bryter ner thiamin (Vitamin B1). Olika källor påstår att thiaminas endast finns i fisk som håller på att bli dålig, eller endast i fiskens gälar, eller endast i fiskens inre organ, eller endast i vit fisk, eller endast i fisk med färgat kött, eller i endast fet fisk. Detta är naturligtvis mycket förvirrande. Precis som med rå äggvita så utgör hursomhelst någon fisk någon gång ibland ingen fara vad de gäller thiaminas och thiaminbrist, däremot så finns det även nya rön om katter som kan utveckla fiskallergi.

Med alla dessa frågetecken kring fisk avråder jag för tillfället ifrån att utfodra med fisk, det är ingenting som är essentiellt för katten så den klarar sig fint utan fisk.

Symptom: anorexi, kräkningar, darrningar, kramper, förlamning, koma, död.

 

Salt

Större mängder salt orsakar obalans mellan elektrolyterna vilket påverka upptaget av övriga mineraler.

 

Nötter

Toxinkälla: Okänd
Symptom uppkommer 3-12 timmar efter förtäring. 1g per kroppsvikt räcker för att vara giftigt.
Symptom: Trötthet, kräkningar, förhöjd kroppstemperatur. Mer ovanliga symptom är vinglig gång, bakdelsförlamning, muskelryckningar, magsmärtor, förlamning, stelhet och blekt tandkött.

 

Lever

Toxinkälla: A-vitamin (retinol)
Överskott av A-vitamin orsakar A-vitaminförgiftnig vilket leder till anorexi, viktminskning, och urkalkning av skelettet. Maxintaget för en katt är 750 000IE (internationella enheter) per kg, men om katten inte får i sig mer än 5 000IE A-vitamin per kg får den istället brist på A-vitamin.
100g nötlever innehåller 36 500ng retinol, dvs 121 545IE retinol då 1IE är 3,33ng.
100g grislever innehåller 13 001ng retinol, dvs 42 903,3IE retinol
100g lammlever innehåller 49 014ng retinol, dvs 163 216IE retinol.

 

Lakrits

Är även giftigt för människor i stora mängder.

 

Fruktkärnor

Toxinkälla: Cyanid

laekemedel.png

Läkemedel

Ge aldrig din katt läkemedel eller kosttillskott för människor.
Även om det är ett kosttillskott innehållande exempelvis järn eller Omega 3, som katter också behöver, så kan själva tabletten innehålla ämnen som katten inte tål och som kan vara rentutav livsfarliga. 
Febernedsättande och smärtstillande värktabletter innehåller ett ämne som heter acetylsalicylsyra som katter inte kan bryta ner, en enda tablett är dödligt för en katt. Katter är mycket känsligare än vad hundar är när det kommer till gifter. Ge alltid kosttillskott som är särskilt till för katter eller kater & hundar, och ge aldrig din katt läkemedel som är till för människor om de inte är utskrivna av veterinär särskilt för din katt.

chili.png

Stark mat

Stark mat är egentligen inte giftigt för katter, men det kan bli för starkt åt deras magsystem, ungefär som när en människa med känslig mage äter stark mat. Även om katten själv vill äta något starkt så betyder inte det att det går bra, som sagt, katter vet inte alltid vad som är bäst för dom och de äter det som de tycker är gott. Vilket inte nödvändigtvis är samma sak som är bra för dem.

Ge inte katten matrester som kan innehålla starka saker såsom chili, peppar, curry, sambal oelek, tabasco mm. Katter ska överlag inte äta matrester från oss människor, såvida det inte är rått eller kokta, okryddade grönsaker.

Tänk på att ALDRIG, ALDRIG ge katten tillagade ben!

Anmäl
2010-05-21 01:39 #1 av: Alexej

Jättebra artikel!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-05-21 19:46 #2 av: Zandrinos

Paracetamol som finns i Panodil  och Alvedon är också livsfarligr för katten

Anmäl
2010-05-21 20:30 #3 av: hecajon

Jättebra information!

Jag har hört nu från en kattungeköpare, som också har en arbetskamrat som är hundägare, att saffran gett en kraftig reaktion som visat sig som massor med kräkningar, fradga i munnen och nedstämhet, kan det stämma? 

Båda två var fundersamma vad som kunde orsaka denna kraftiga reaktion på sina djur och veterinärerna var rådvilla och det enda gemensamma nämnaren var detta och de kom på det när de pratade med varandra på jobbet.

Så kanske bunken med lussekattsdegen ska diskas direktSkrattande 

Anmäl
2010-05-21 22:21 #4 av: flis

Angående läkemedel:  I Anne-Marie Nilssons bok kattens sjukdomar står att acetylsalicylsyra används för att sänka hjärtfrekvensen vid hcm. Den är alltså inte alltid farlig för katter.

Anmäl
2010-05-22 09:12 #5 av: Alexej

På Hittekatter finns en artikel om farliga ämne:

Förgiftningar hos katt

Där står: LÄKEMEDELSFÖRGIFTNINGAR: Katter är mycket känsliga för smärtstillande medel innehållande acetylsalisylsyra (magnecyl,bamyl,asperin) En katt kan dö av 2 tabl givna med 12 tim. mellanrum.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-05-22 12:35 #6 av: Zandrinos

Det står även att ALVEDON och PANODIL är ännu giftigare. Man tror ju många gånger att det är en "snällare" medicin, men inte när det gäller katt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.