Annons:
Etikettavel-genetik
Läst 9402 ggr
MissMaven
2017-06-29 20:54

Vitfläcksorientaler och vitfläckssiameser

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vitfläcksorientaler och vitfläckssiameser (tidigare Seychellois)

Ni har säkert sett dem förut - typiska orientaler/siameser på alla sätt, fast med vita fläckar! Som en vän till mig sade - åååh, vilka fina kossakatter :) Ja, och ofta med oemotståndliga rosa nosar och tassar.

Personligen, när det gäller orientaliska raser, är jag lite extra förtjust i helvita och i de klassiska fyra färgerna på siameser, men så klart att man blir nyfiken på vitfläckiga orientaler och siameser också! 

Jag läste online och i mina böcker om genetik för dem och vitfläcksnedärvning är faktiskt en av de mest intressanta färggenetiska frågorna hos katter. 

Visst - om man parar två katter med vitfläck kan man få en katt med hög grad av vit. Så gör man. Eller? Ja, det stämmer i viss mån, fast det är inte garanterat. Det händer också tvärtom (sällan , men det händer), att man kan få en harleqin när man parar en bicolour med 25% vit och en utan vit! Ja, man ska inte glömma alla polygener som kan påverka mängden vitt!

Så jag skrev en kort artikel om det jag lärde mig om vit fläck hos våra raser och fick många fina bilder av kattvänner på deras orientaler och siameser med vitfläck till den!

/Jelena Vencl Ohlrogge

S*Tiddlywinks Nasty big pointy Teeth! OSH n 01, S*Tiddlywinks One! Two! Five! OSH n02, S*Tiddlywinks Beast of Caerbannog OSH n 03 - en van, en harlekin och en bicolour, foto Päivi Palokangas

Historia

Oriental bicolour (vitfläcksoriental) är är en katt av orientalisk typ som har vita områden på kroppen, orsakade av vit spotting gen (S).

De första experimentella programen för att ta fram vitfläcksorientaler inleddes under 1970 och 1980-talet i England (tex jobbade Particia Turner med att få fram Seychellois), dock är moderna vitfläcksorientaler resultatet av ett avelsprogram där de första parningarna tog plats i USA, i Ciara katteri, av uppfödaren Lindajean Grillo.

Grillo började med sitt avelsprogram i 1979, där hon parade siameser med bicolour amerikanskt korthår. Hon valde de bäst typade bicolouravkommorna som hon korsade tillbaka med siameser för att få bättre typ. TICA godkände rasen 1983 och den första katten som fick Champion status var Ciara Quite-N-Oreo.

Uppfödare i Europa, framför allt i Holland och Frankrike, började på 1980-talet med sina egna program med målet att avla fram bra typade vitfläcksorientaler. En röd och vit bondkatt från Marocko har använts för den första utparningen och sedan har man använt en svart och vit Cornish Rex. Så småningom importerade uppfödare fler katter från USA. De ville få fram orientaler med hög grad vitt på kroppen, men utan för hög inavelsgrad. För att få hög procent vitt på kroppen, parade man vitfläck med vitfläck.

Vitfläcksorientaliskt korthår fick Champion status inom FIFe i 2003. Seychellois korthår blev godkänd inom FIFe i 2006.

De första moderna vitfläcksorientalerna kom till Storbritannien i 2004. Den första importen var en svart och vit orientalhane, Tassam Tom of Landican, ägd av Sarah Johnson och Pat Norman, Landican katteri. Rasen blev preliminärt godkänd inom GCCF i 2006.

S*Tiddlywinks OSH n02, n03 och n01, foto Päivi Palokangas

Status inom FIFe och Sverak

Siames har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946. Inom SVERAK var siamesen fram till 1960-talet den mest  registrerade raskatten.

Vid FIFes GF 1972 godkändes orientaliskt korthår (utan vitfläck) som ras - utan certifikaträtt - men redan 1969 registrerades den första inom SVERAK som havanna. Rasen fick fullt godkännande vid FIFes GF 1975.

Under flera år benämndes rasen endast som oriental (med EMS-kod ORI) men återtog namnet orientaliskt korthår från den 1 januari 2004.

Vitfläcksorientaliskt korthår fick Champion status inom FIFe i 2003.

Seychellois korthår (SYS) - som var godkänd som en särskild ras i FIFe sedan 2006 - blev från 2016 vitfläckssiames (SIA * 01/02/03).

Balines godkändes som ras i FIFe 1984 men redan 1983 registrerades den första inom SVERAK.

Seychellois långhår (SYL) - som var godkänd som en särskild ras i FIFe sedan 2006 - blev från 2016 vitfläcksbalines (BAL * 01/02/03).

Genotyp:
  • SS = höggradigt vitt

  • Ss = övrig synlig vitfläck i massor av olika former

  • ss = helt utan vitfläck

  • man måste lägga till effekten av ansamlade polygener som kan minska elller öka mängden av vitfläck

Det finns dock inte tre skarpt avgränsade grupper av vitfläckskatter.

Fenotyp:

Bicolour 03 - 

De färgade områdena av pälsen ska vara klart avskilda från varandra, likartade i färg och harmoniskt fördelade. 

50%- 75% av pälsen ska vara täckt av färgfält. 

Det är önskvärt med en vit bläs på huvudet. Det är önskvärt med en vit fläck på ryggen. 

Bicolourteckningen har vitt på benen, bröstet, ansiktet och magen, och man ser att det är en vitfläckskatt från alla håll.

Winnetou's Kissabel OSH f 03 (brunsköldpaddmaskad bicolour oriental), foto Karin Pedersen

S*Angels Co. Gadiel with Gloria, SIA f 03 (brunsköldpaddmaskad bicolour siames), foto Lucia Israelsson

IP SC S*Qrowntwig Speak of the Devil, SIA b03, (chokladmaskad bicolour siames) ägare Elin Wicksell

SE*ParamjotPaws Toulouse, BAL b03 (chokladmaskad bicolour balines), foto Eva Bruhn

PR IC SE*Torparkattens Narcissus, SIA e03, (crememaskad bicolour siames), foto Emilie Frisén

Harlekin -02

De vita områdena ska utgöra minst 50% och högst 75% av pälsen.

De färgade områdena ska helst bestå utav färgfläckar helt omgivna av vitt. Det får inte finnas något enstaka vitt hår i de färgade områdena.

HU*Shagio-Chen Lópofi, OSH n 02 21 (svartagouti harlekin oriental), foto Inkan Holmqvist

S*Mockfjärdingens Nùmero Uno, OSH b 02 (choklad harlekin oriental), foto Anna Eriksson

S*Mockfjärdingens Nùmero Uno, choklad harlekin oriental, som liten kattunge

S*Carlitos Hild, OSH f 02 21, svartsköldpaddtabby harlekin oriental

S*Carlitos Hild som äldre, ägare Natasja Hemby

Van - 01 - 

Mer än 75% vit. 

Två färgade fläckar i ansiktet, delat av en bläs. 

Bröst och mage ska vara vita. Några små fläckar på kroppen eller benen är acceptabla.

En van brukar man inte kunna få efter bara en vitfläcksförälder. 

En van är väldigt värdefull i vitfläcksaveln, eftersom den är en homozygot vitfläck (SS i genotyp), dvs den kommer bara att få vitfläckavkommor, oftast riktigt bra bicolour (03).

S*Carlitos Idun OSH a 01, (blå van oriental), foto Amanda Landin

S*Carlitos Idun som vuxen, blå van oriental, bilder Katarina Landin

Kontrovers

Vitfläcksnedärvning är en av de mest intressanta färggenetiska frågor på katter.

Det finns tex teorier om att låggradig vitfläck t ex medaljonger med bara några vita hårstrån inte är att betrakta som vitfläck utan endast som ett icke genetiskt pigmentfel. Sådana låggradiga vitfläck kan gå förbi obemärkta på tex siameser som kan leda till senare oväntade färgutfall hos avkommor.

Referenser

  • Domestic Cats: Their History, Breeds and Other Facts, Nancy Robbins

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Annons:
kalindas
2017-07-01 23:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Intressant artikel 🙂
Bifogar en jättebild på Ellie, svartsmoke bicolour.

/Elisa

Maxima06
2017-07-02 17:46
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Här är min Kattis, SYS n 03 som det står i stamtavlan men numera SIA n 03.

NatasjaHemby
2017-07-17 18:04
#3

Tack för en superbra artikel Jelena! Väldigt intressant med avelshistoria. Själv gräver jag oftast ner mig i genetiken och glömmer kuriosan och historien bakom, men det är väldigt roligt att läsa om hur olika uppfödare har arbetat i sin avel.

Med en vitfläckshona i avel och en kull efter henne kan jag säga att vitfläcksavel är mer invecklat än jag tänkt mig. Vill man inte färgavla känns det som att man gör sig själv en tjänst om man undviker att blanda in vitfläck. Jag har ju en fin harlekin med riktigt bra färgfördelning. Tillsammans med en hane utan vitt lämnade hon en bicolour med lite för lite vitt (bra med vitt i ansiktet, men för lite på kroppen) och en som har bra med vitt generellt men för lite i ansiktet 🤦‍♂️ Optimalt hade nog varit att para min hona med en vitfläckshane, men var hittar man en sån som dessutom passar in på alla övriga krav liksom?

Avel är så otroligt invecklat ändå, så hade jag sluppit att dessutom behöva tänka på risken att få bicolours med för lite vitt så hade jag varit glad. Samtidigt är jag såklart glad för min fina tjej och alla olika färgutfall jag kan få efter henne 🙂

SE*Simbelmynes

Upp till toppen
Annons: