Annons:
Etikettsjukdomar-defekter
Läst 11280 ggr
NatasjaHemby
2/14/17, 12:09 AM

Giardia - arbetsamt men inte hopplöst

Denna besvärliga parasit skrämmer många kattägare och kan göra livet surt för den som drabbas. Lyckligtvis går den att bli av med! Såhär var det för oss när våra katter blev smittade av giardia.

**
Symptom och diagnosticering**
Parasiten kan i vissa fall ge svåra och långvariga symptom, men det var inte alls så det såg ut för oss. En dag kräktes en utav våra katter. Det är ju egentligen inget konstigt att en katt kräks då och då, men magkänslan sa mig att något var tokigt. Snart efter detta fick katten diarré. Inte bara lös avföring utan riktig diarré, som vatten i konsistensen. Vi åkte in till veterinären, katten blev inlagd med dropp över dagen och de tog ett avföringsprov. Katten hade fortsatt diarré vid hemkomst, men vi lyckades efter ett par dagar att få stopp på den med hjälp av vätskeersättning. När resultaten från avföringsprovet kom efter ca fem dagar var katten återigen helt symptomfri och till synes frisk. Ingen av våra andra katter hade heller visat några som helst symptom. Testet visade negativt för tritrichomonas foetus, till vår stora lättnad. Det var även negativt för diverse bakterier och maskar. Dessvärre visade det positivt för giardia.

Behandlingen
Giardia är i huvudsak besvärligt därför att det är svårt att städa bort alla cystor och man därför lätt råkar ut för återsmitta. Att bara få bort parasiten ur kattens kropp är däremot relativt enkelt och kräver vanligtvis inget starkare än det receptfria avmaskningsmedlet axilur. Tyvärr har medlet en lite trög konsistens och verkar smaka väldigt illa, för alla våra katter hatade det. De försökte fly så fort det var dags för medicinering och dreglade ut vitt skum när vi väl lyckats få dem att svälja medlet. När vi först fick beskedet att provet visat positivt för giardia så rekommenderade veterinärens oss att behandla med axilur i fem dagar. Vi följde denna instruktion, men fick tyvärr ett positivt testsvar några veckor efter avslutad behandling. Efter att ha läst en del på nätet såg jag att många argumenterade för en längre behandling, så jag valde att gå emot veterinärens rekommendationer och behandlade istället i 12 dagar, vilket gav lyckat resultat. Om det var den förlängda behandlingstidens förtjänst eller om jag inte varit tillräckligt nitisk med saneringen den första omgången går naturligtvis inte att säga säkert. Huvudsaken var att parasiten var borta.

Saneringen
Det krävs en hel del städning för att bli av med giardia. Vissa hävdar att man måste ha en ångtvätt, andra att man måste slänga större delen av sitt bohag. Vi klarade oss utan båda delar, med hjälp av tålamod, noggrannhet och uthållighet. Ser man det som ett tillfälle att få gjort en ordentlig storstädning och dessutom rensning av onödiga prylar så går det faktiskt att vända eländet till något positivt. Steg ett var att köpa hem extra trasor, skursvampar, huvuden till golvmoppen och andra städartiklar. Dessa utbytbara grejer lades i en speciell hink efter varje användning och tvättades i 60 eller 95° innan de användes igen. Alla katternas leksaker och prylar fick antingen slängas, tvättas i 60° eller läggas i frysen.

Samma dag som vi påbörjade behandlingen stängde vi ett rum, som fick vara kattfritt medan vi totalsanerade det. Alla lösa textilier som mattor, gardiner och kuddar åkte upp på vinden tills vidare. Soff- och fåtöljklädslar tvättades i 60° och golven skurades, liksom alla lister, väggar, hyllor och t.o.m. fönster. Därefter täckte vi de kvarvarande möblerna med nytvättade fleecefiltar. Ett par dagar in på behandlingskuren schamponerades alla katter innan de fick flytta in i det nu helt rena rummet. De fick desinficerade kattlådor med helt ny sand i och dessa rensades så ofta vi bara kunde. Filtarna byttes dagligen till nya och de använda tvättades i 60°. Vi torkade även av golven och de mest populära sittplatserna såsom fönsterkarm och skrivbord dagligen. Under dessa dagar passade vi på att gå igenom samma nitiska saneringsprocedur med resten av hemmet.

Efter några dagar i det isolerade rummet badade vi katterna igen och släppte ut dem i resten av hemmet, som nu var totalsanerat. Samma rutin upprepades igen; strikt renhållning av kattlådorna, filtar över möbler och adra populära platser och en ny storstädning av det rum där katterna vistats föregående dagar. Vi flyttade katterna ett par gånger till, med ca 3 dagars vistelse på var ”station” innan vi lät dem gå fritt i hela hemmet. Under tiden mellan avslutad kur och nytt avföringsprov var vi fortfarande extra noga med städningen och framförallt med lådhygienen. Alla kattlådor rensades flera gånger om dagen och regelbundet slängdes all sand, lådan skurades ur med såpa och sköljdes avslutningsvis med kokande vatten.

Uppföljning
Det första negativa testet gjordes lite drygt två veckor efter avslutad behandling. För att vara helt säkra tog vi ett nytt träckprov cirka tre månader efter det föregående. Därefter har vi testat med ungefär ett halvårs mellanrum eller i samband med parning. Efter drygt ett halvår började vi ställa tillbaka de saker som förvarats i förråd. Parasiten kan leva i upp till sex månader utan en värdkropp och vi ville inte ta några risker. Framtidsplanen är att alltid testa katter innan parning med en utomstående katt och naturligtvis att kräva detsamma av ägarna till den andra katten. Vi har dessutom köpt hem snabbtest för giardia som vi kan använda till stickprov, efter utställningar eller om någon katt skulle bli dålig i magen. Vi gör så gott vi kan för att slippa bli drabbade igen, men skulle det ske så vet vi nu att giardia är något som går att bli av med!

Länktips:
http://www.sva.se/djurhalsa/katt/parasiter-hos-katt/giardia-katt

Fler berättelser:
http://siames.ifokus.se/articles/4e295d6288f4721074006af5-giardia
http://siames.ifokus.se/discussions/4ea1a51988f4727017003cc3-mina-katter-har-giardia
http://siames.ifokus.se/discussions/4e7720df88f472284d007eea-giardia-og-vare-katter

SE*Simbelmynes

Annons:
Asynjas
2/14/17, 8:32 AM
#1

Tack för en bra artikel - så skönt att du lyckades direkt. Tror att det är det lättaste att göra som du gjorde, att få ett rum helt sanerat först. Bor man bra till och det är kallt kan man ställa ut soffor, mattor mm. Fördelen är att proverna sällan visar falskt negativt. Vad jag förstått är den andra boven TF lurigare att fånga upp på test. Tydligen är de gärna kompisar också - så skönt att du "bara" hade den ena av dem.

=) /Helle

www.asynjas.se

kalindas
2/14/17, 9:11 AM
#2

Jättebra artikel!
Bra tips om olyckan skulle vara framme.

/Elisa

NatasjaHemby
2/14/17, 10:20 AM
#3

#1 Vi vågade inte ställa ut något på gården (lägenhet) men bor man i eget hus och kanske t.o.m. har något kallt förråd eller garage så är det ju optimalt. Då behöver man inte ställa undan grejerna så länge som vi gjorde heller utan kan ta fram dem så fort hemmet är parasitfritt. Ja, jag tror att TF i princip bara visar sig i lös avföring medan giardia syns oavsett. TF är dessutom betydligt svårare att få ur kattkroppen och kräver väldigt stark medicinering.

#2 Ja, det är skönt att ha andras historier att titta på om man själv blir drabbad. Kan andra lyckas så varför inte jag liksom? 🙂

SE*Simbelmynes

Attacks
2/14/17, 3:14 PM
#4

Vi har også hatt giardia her, det er noen år siden nå. Men det gikk veldig fint å bli av med.

Takket være damvaskeren/angtvatt. En sånn er guld verd å ha i alle oppdrett.🙂 Da trenger man ikke kaste sofaer og klatrestativer i det hele tatt. Så klart ble det mye sanering. Vi brukte også engangs skåler som ble kastet hver dag, samtidig som vi gjorde rent med dampvaskeren, i tillegg til mange av de gode rådene som er skrevet i startinnlegget.

Veldig viktig, kanskje det mest viktige er at ingen katter må gå på gulver og lignende før det er blitt helt tørt igjen etter vasking. Cyster elsker våte områder.

Giardia cystene har en syklus som varer i 21 dager, så det er viktig å behandle i lang nok tid.

Vi valgte denne metoden :

8dager med axilur, 8 dager pause, 8 dager med flagyl og axlilur samtidig, så vente 8 dager igjen før man tester om man er av med parasitten.  Flagyl i flytende form er ikke å anbefale for 8 dager, det blir en kamp man sjeldent vinner. Få tabletter i stedet.

Våres katter hadde ikke noe symptomer, vi testet en katt rett og slett i blinde, og det kom positivt svar.

Vi sanerte gjesterommet våres, som den gang var et parringsrom, og der bodde alle kattene under behandlingen, mens vi sanerte resten av huset.

Senere tok vi inn en hunnkatt til parring, vi testet henne først, og hun var positiv for giardia. Da ble hun behandlet hos oss med eiers ønske, og fikk gå på date etter hun testet negativt.

Så nå blir alle nykommere testet før dem kommer i kattegruppen, og skulle der være med noe ekstra giardia bagasje, så fikses det enkelt i fremtiden 🙂  Giardia er ikke verdens undergang, men det er mye jobb så lenge man må sanere hele hjemmet sitt. Men tar en forhåndsregler i fremtiden, så trenger man bare holde orden et på et rom og ev en katt.

(N)Attack's Cattery  ~Sometimes with a touch of white ~ http://www.attackscattery.blogspot.com/

 

NatasjaHemby
2/18/17, 11:53 AM
#5

#4 Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Visst är det så att alla kan få in parasiter i sin kattgrupp, men att man kan begränsa spridningen genom att planera noga och vara försiktig.

SE*Simbelmynes

MissMaven
2/19/17, 1:47 PM
#6

Vi har tack och lov inte haft giardia, dock har vi kämpat hårt (och vunnit) med att bli av med tf för några år sedan. Nu när många känner till giardia och tf tycker jag att risken att få in det in i kattgrupp borde vara minimal, iaf betydligt mindre än för tex 5-10 år sedan. Jag är bara rädd för att ev få in giardia på utställningar (tf tror jag inte smittar på utställningar). Vad rekommenderas idag - efter en färdig behandling av giardia, hur länge ska man vänta och hur många gånger och när ska man testa innan man ev ställer ut igen eller lånar ut en hane eller säljer kattungar osv?

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

Annons:
NatasjaHemby
2/19/17, 2:08 PM
#7

#6 Håller helt med om att risken att få parasiter vid parning borde ha minskat drastiskt. Däremot vid utställning är det ju mer blandat, alla är inte uppfödare och jag tvivlar på att alla som har sällskapskatter/utställningskatter testar regelbundet. Det räcker ju att en katt har det för att många ska smittas via exempelvis domarens eller assistentens kläder.

Nu vet jag inte om det finns en rekommendation för hur länge man ska vänta med just utställning/parning/försäljning, men min veterinär rekommenderade rent allmänt att vi först skulle testa tidigast två veckor efter avslutad behandling och vid negativt test göra ytterligare ett kontrolltest ca tre månader därefter. Hon nämnde inget om vidare tester eller isolering efter det.

SE*Simbelmynes

MissMaven
2/19/17, 2:20 PM
#8

Ja, #7, det är sant… det är säkert mest uppfödare som testar regelbundet. Men jag tror iaf att vi får färre och färre fall med tiden, pga fler och fler känner till det och testar och behandlar. Både sällskapskattägare och uppfödare ☺ Vi hade tur och aldrig fick någon smitta alls på utställningar (förutom matte, som blev förkyld några gånger, men ingenting farligt 😊)

Jelena - Moderator & Medarbetare Siames IFokus

NatasjaHemby
2/28/17, 12:13 PM
#9

Lästips till er som inte är medlemmar i SVERAK: I senaste numret av Våra Katter har de en jättebra artikel om giardia. Tidningen ska finnas att hitta på bl.a. bibliotek, om man inte känner någon att låna den av 🙂

Det enda som skapade ett litet frågetecken hos mig var att det stod att giardia är en zoonos och därför anmälningspliktig. På SVAs sida står det att giardia är ej anmälningspliktig, men på informationssidor om giardia hos människor står motsatsen. Innebär det att giardia alltid är anmälningspliktigt, eller enbart om man vet att det rör sig om zoonos-versionen?

SE*Simbelmynes

kalindas
2/28/17, 8:17 PM
#10

#9
Skulle tro att den är anmälningspliktigt om människor drabbas. Men inte när det gäller djur.  Fast det är bara en gissning.🤔

/Elisa

NatasjaHemby
2/28/17, 8:23 PM
#11

Ja, jag misstänker att det bara är en felskrivning (eller tokig formulering) i artikeln. För SVA bör väl vara en tillförlitlig källa?

SE*Simbelmynes

kalindas
3/1/17, 8:31 AM
#12

#11
Man tycker ju det. Står ju om andra zoonoser där. Fick ju papegojsjukan för några år sedan och den var anmälningspliktig på alla sidor.

/Elisa

Upp till toppen
Annons: