Annons:
Etikettavel-genetik
Läst 14220 ggr
NatasjaHemby
2017-01-05 22:00

Choklad och kanel - gentik del 4

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Som om kattens färger inte var ett tillräckligt invecklat ämnesområde så betyder brun på kattspråk svart. En katt som är till synes brun kallas istället antingen choklad eller kanel. Jag ska här försöka förklara hur dessa färger uppstår och vad som skiljer dem åt rent genetiskt.

Korsningsschema för svart chokladbärare och chokladfärgad katt. Resultatet blir rent statistiskt 50% svarta chokladbärare (Bb) och 50% choklad (bb).

Choklad
Denna till synes bruna färg är en blekt form av svart. Chokladgenens blekande effekt ska dock inte förväxlas med dilutionsgenen, som bleker på ett annat sätt. Som ni kunde läsa i föregående artikel så ger dilutionsgenen ett blekt intryck genom att klumpa ihop pigmenten i hårstrået. Chokladgenen arbetar på ett annat sätt, nämligen genom att ändra hårstråets form. Chokladanlagen gör att de vanligtvis runda hårstråna blir ovala i genomskärning, vilket ger ett ljusare intryck. Chokladgenen är recessiv och båda föräldrarna måste bära den för att avkomman ska kunna bli chokladfärgad. En och samma katt kan ha dubbla anlag av både choklad och dilution och färgen blir då lila. Två chokladfärgade eller lila föräldrar kan inte ge svarta eller blå ungar. Däremot så kan två katter som är svarta eller blå ge ungar som är choklad eller lila.

Myprecious Lilac Beauty är en lila oriental (OSH c), vilket innebär att han har dubbla gener av både choklad och dilution. Ägare: SE*Vitmossans.

Ursprung och kuriosa
Anlaget för choklad antas ursprungligen komma från Östasien och kom till Europa tillsammans med de första siameserna och burmorna. Chokladfärgade orientaler kallades tidigare havanna och dess diluterade version lila kallades förut lavendel. Havanna, eller chestnut brown foreign som rasen kallades från allra första början, var föregångaren till det vi idag kallar orientaliskt korthår. I USA existerar rasen havana brown fortfarande och rasen följer den ursprungliga rasstandarden, vilken skiljer den från dagens moderna siameser och orientaler.

S*Zeldtrix Bad Romance, OSH o 03 (kanel bicolor oriental). Ägare: S*Carlitos.

Kanel, en ljusare version av choklad
Kanelanlaget uppkom först hos abessinier. Båda anlagen har sedan avlats in hos många olika raser. Kanel kan även kallas sorrel, light chocolate eller cinnamon. Den diluterade versionen av kanel heter fawn. Kanelgenen förstärker det ljusa intrycket av den svarta grundfärgen ytterligare, genom att göra hårstråna ännu plattare än vad chokladgenen gör. Eftersom kanelgenen är en version av choklad så fungerar nedärvningen likadant, d.v.s. genen är recessiv och båda föräldrarna måste därför bära den för att avkomman ska kunna bli kanel eller fawn. Både kanel och choklad påverkar endast den svarta färgen, vilket innebär att katter som är röda eller creme kan bära dubbla anlag för choklad eller kanel utan att det påverkar deras fenotyp.

SE*Utopia Nova Mc Dermit är en fawnspottad oriental (OSH p 24), vilket innebär att han har dubbla anlag av både kanel och dilution. Fotograf och ägare: Rebecca Nordahl, SE*Utopia Nova.

Källor:
Amstrup, Ole. Färggenetik hos katt. Kattgenetik baserat på färger och mönster. I Våra Katter nr 2 2014.
Stockelberg, Ylva. 2007. Kattuppfödning - avel och genetik. Klippan: Tryck Ljungbergs tryckeri AB.
http://www.sverak.se/kattraser/orientalisk-korthår/
https://en.wikipedia.org/wiki/Havana_brown

Fler bilder på:
solida chokladorientaler
solida chokladmaskade siameser
mönstrade chokladmaskade siameser
solida kanelorientaler

Tidigare artiklar i serien:
Grundläggande kattgenetik - del 1
Rött och svart - del 2
Dilution och dilute modifier - del 3

Följande artiklar i serien:
Silver och smoke - genetik del 5
Agouti och non-agouti - genetik del 6

SE*Simbelmynes

Annons:
Vixxen
2017-01-05 22:33
#1

Mycket intressant läsning!

Truffles
2017-01-06 08:11
#2

Jättebra förklarat!

//Anna

"Cats always know whether people like or dislike them. They do not always care enough to do anything about it." Winifred Carrire

kalindas
2017-01-06 09:22
#3

Intressant läsning! 🙂

/Elisa

NatasjaHemby
2017-01-06 12:06
#4

Roligt att ni gillade den! Jag kände mig så yr i skallen när jag sammanställde artikeln, så jag var lite orolig att jag snurrat till det onödigt mycket 🤦‍♂️

SE*Simbelmynes

Vixxen
2017-01-07 00:21
#5

Vill se fler fawn-bilder!

NatasjaHemby
2017-01-07 12:33
#6

#5 Det vill jag också 🙂 Det är ju en väldigt ovanlig färg, men jag ska se om jag kan hitta några bilder.

SE*Simbelmynes

Annons:
Vixxen
2017-01-07 14:36
#7

Caramel och apricos skulle det vara intressant att läsa om också!

NatasjaHemby
2017-01-07 14:43
#8

#7 Förra artikeln i serien handlade om just dilute modifier som är genen som skapar färgerna karamell och aprikos 🙂

SE*Simbelmynes

NatasjaHemby
2017-01-11 16:29
Vixxen
2017-01-12 00:55
#11

#10 Jättebra med mer bilder! 🙂

Upp till toppen
Annons: