Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Allmänt kattprat Avel & genetik Avelshane finnes/sökes Berättelser Bortsprungen/hemlös katt Foder & pälsvård Fotogalleri Färggalleri Hobby & prylar Humor Hälsa & beteende iFokus info Kattklubbar Kattungar till salu/sökes Kattungeprat Kusinraser Minneslund Omplacering Sjukdomar & defekter Standard & färger Tävling Undersökning/omröstning Uppfödare Utanför ämnet Utställning
Avel & genetik

Dilution och dilute modifier

2016-11-22 06:00 #0 av: NatasjaHemby

En del katter har ljusa, mjuka färger som blått, lila, creme och fawn. Dessa färger existerar tack vare en gen som skapar dilution. Diluterad betyder blekt och det är just vad dilutionsgenen gör med kattens färg. En blå katt är exempelvis en blekt svart och en creme är en blekt röd.

Genetiken
Det som egentligen sker när kattens färg blir diluterad är att pigmenten klumpar ihop sig och ger en ojämn färgning av hårstrået, vilket av vårt öga uppfattas som ett blekare resultat än ursprungsfärgen. En diluterad katt är alltid blekare i hårbotten än i topparna. Alla färger påverkas av att katten har dubbla anlag för dillution, oavsett om de är rödbaserade och svartbaserade.

Till skillnad från genen för rött eller svart är dilutionsgenen autosomal, d.v.s. icke könsbunden. Dilutionsgenen är recessiv, vilket innebär att båda föräldrarna måste bära genen för att avkomman ska få en diluterad färg. Det innebär också att katten måste ha dubbla anlag för genen för att den ska synas. En svart katt med ett anlag för dilution har fortfarande fenotypen svart, medan en svart katt med två anlag för diluton har fenotypen blå. Två diluterade föräldrar, exempelvis en blå och lila, får endast diluterade avkommor. Det är möjligt att DNA-testa katter för att se om de är bärare av dilutionsgenen.

SE*La Voix Beatrice SIA n och SE*La Voix Belle SIA a - brunmaskad och blåmaskad kattunge ur samma kull. Fotograf: Joakim Ohlrogge.

Dilute modifier
Dilute modifier-genen gör lila, blått och fawn till karamell och creme till aprikos. Dessa färgvarianter finns hos många raser, men är vanligast bland de orientaliska raserna. Genen är dominant och det krävs att en av föräldrarna bär genen för att avkomman ska bli karamell eller aprikos. Två katter som är diluterade men inte karamell eller aprikos kommer enbart att få vanliga diluterade avkommor. En icke-diluterad katt kan däremot bära genen utan att det syns på kattens färg. Exempelvis kan en svart och en blå katt få avkommor som är karamell ifall den svarta katten bär genen för dilute modifier. Det är ännu inte möjligt att DNA-testa för dilute modifier-genen. Karamell och aprikos är inte godkända färger inom FIFé. 

Aprikosfärgad oriental vid namn Imp Gr Pr & Tica Ch Saikou The Sundance Kid OSH em. Ägare och fotograf: Annika Lundgren.

Källor:
Amstrup, Ole. Färggenetik hos katt. Kattgenetik baserat på färger och mönster. I Våra Katter nr 2 2014.
Stockelberg, Ylva. 2007. Kattuppfödning - avel och genetik. Klippan: Tryck Ljungbergs tryckeri AB.
https://pawpedsleaks.wordpress.com/2015/03/27/dilute-modifier-in-scandinavia-g3/

Tidigare artiklar i serien:
Grundläggande kattgenetik
Alla katter är röda eller svarta

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-11-22 09:30 #1 av: kalindas

Bra skrivet!Glad

Anmäl
2016-11-23 09:12 #2 av: Asynjas

Snyggt jobbat Natasja.

=) /Helle

www.asynjas.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.