Annons:
Etiketthistorik-mytologi
Läst 7417 ggr
Celia
2007-02-10 02:23

Visste du detta om din katt?

Katten har i alla tider fascinerat oss. Det finns nog ingen som inte blir berörd av dessa varelser på ett eller annat sätt.

Man brukar säga att katten har nio sinnen, varav tiden är ett. Alla katter tycker nämligen om en viss rutin. De gillar att samma saker händer vid samma tid varje dag. De vill t ex få sin mat på bestämda tider, de vill ha regelbunden pälsvård osv.

Katter gillar med andra ord regelbundna vanor, vilket egentligen är ganska märkligt med tanke på att katten är en av de mest självständiga individualisterna inom djurvärlden. Att kräva ordning och reda av andra, hindrar tydligen inte att man gör som man själv vill. Åtminstone inte i katternas värld.

Lär dig kattens språk

Enligt amerikanskan Mildred Mielk kan kattens jamande ha många olika betydelser. Om den betonar bokstaven A i sitt "miaou", tyder det t ex på att den är ytterst bestämd - "Jag är hungrig, fram med maten omedelbums". Om ou-ljudet blir långdraget, betyder det att katten är missnöjd - "Jag beställde en stor portion och så kommer du med den där lilla pytteskålen". När a-ljudet är högt och ou-ljudet dessutom ökar i styrka är katten bekymrad - "Du har väl inte blandat upp maten? Det smakar inte lika gott som det brukar!".

Jojo, det gäller minsann att vara lyhörd för kattens jamande. Inte minst när det är matdags!

Renligast av alla djur

Katten har många gånger under sitt tusenåriga liv varit utsatt för allehanda förföljelser. Grymheten var ofta ofattbar. I Frankrike fanns t ex ända fram till 1700-talet något som kallades Sankt Johanneseldar. Mitt i elden stod en påle, där katterna tvingades klamra sig fast. Förtvivlat slogs de med varandra för att komma längst upp på pålen, men efterhand föll de alla ner i elden och omkom i lågorna.

Louis Pasteur

Louis Pasteur

En viktig förändring i synen på katterna inträffade emellertid på senare hälften av 1800-talet. Då upptäcktes nämligen den världsberömde franske kemisten och mikrobiologen Louis Pasteur bakteriernas nedbrytande verkan. Därmed blev också hygienens betydelse uppenbar. Plötsligt blev katten, som alltid sågs slicka och tvätta sig, ett betydligt populärare husdjur.
   Att katten kan hålla sig så ren beror till stor del på dess tunga, som i det sammanhanget är ett litet mästerverk. Den är lång och sträv och översidan är täckt med små upprättstående papiller, med vars hjälp katten kan slicka bort varje litet dammkorn i sin päls.

Nio liv

Förr i världen förvånades man över att katter alltid landade på fötterna, även om de föll från "omöjliga" utgångslägen. Med hjälp av höghastighetsfilm har moderna vetenskapsmän visat att kattens ryggrad är otroligt böjlig och att kattens alla kroppsdelar samverkar för att åstadkomma att den landar "på alla fyra".

Textkälla: Cats'88 och omarb. i SydkattAktuellt. Bildkälla: Wikipedia.com (fria bildarkivet).

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-02-10
Annons:
RolfH
2007-02-10 14:06
#1

Ja katten har överlevt trots all förföljelse och konstiga myter. Och den kommer att överleva genom tiderna oavsett vad som händer då den är ett så perfekt djur på alla sätt.

Lullan1
2007-02-10 15:47
#2

Jättebra artikel!

Celia
2007-02-10 17:56
#3

#1 - håller med dig fullständigt Rolf

#2 - Det var roligt att höra :) Detta var ett test som mer blev min debut här, nu när den ligger synlig för alla. Har inte kommit på alla finesser här än, men det kommer…

Lullan1
2007-02-10 19:36
#4

Det var jättebra skrivet av dig, men jag kommer ihåg hur nervös jag var innan jag skulle publicera min första artikel på cornish sajten! Flört

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Rovardotters
2007-03-30 12:01
#8

Hej

För de historieintresserade lägger jag här upp en länk till kattmagasinet Our Cats,
där kan man läsa hela nummer av tidningen mellan åren 1949-1957 (hittills) direkt
på webben: 'Our Cats Magazines' >>>

(Kanske kan du fixa mina inställningar Celia, jag kan inte infoga direktlänkar)

Celia
2007-03-30 17:15
#9

#8 - jag kopierade din länk, skrev dit tidningsnamnet och markerade texten. Därefter tryckte jag på den lilla 'kedjan' i menyn för inlägg och la till det kopierade samt klickade i rutan att länken ska öppnat i nytt fönster. Nu blev länken lite kortare :)

Bra att den kom upp här. Jag ska ta mig i kragen och lägga upp många av era tips under 'Länkar' en dag, så vi får alla samlade på en plats också.

Upp till toppen
Annons: