Annons:
Etiketthälsa-beteende
Läst 9221 ggr
Celia
2/27/07, 1:53 AM

Ögon - del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Inflammationer i ögonen av olika slag, är något man inte missar. Idag känner man till en hel del virus och bakterier som kan orsaka allt från små till stora problem vid just ögoninflammation.

Orientalisk korthår med friska, gräsgröna ögon.Som kattägare kan man komma i kontakt med allt från herpesvirus till klamydofila-bakterien. Vi talar då inte om könssjukdomar, som hos människan, men det är sjukdomar som alltid ska behandlas av veterinär. Det finns dock enkla inflammationer som inte nödvändigtvis beror på någon smittsam bakterie eller virus.

Ögoninflammationer

Inflammation i ögonen, eller ögonlocksinflammation som det egentligen heter, är ganska vanligt bland våra katter. Hos en del raser bland både hundar och katter förekommer det dock oftare än hos andra. En ögoninflammation kan man i regel ta hand om själv i hemmets lugna vrå, men det är ändå alltid säkrast att kontakta veterinär om man är osäker på vad det är.

Symtom

  • Kattens ögon rinner, klart tårflöde

  • Ögonlocken är något svullna och röda

  • Katten verkar allmänt irriterad i ögonen

  • Tårflödet är varigt

Vad det kan bero på

  • Infektioner

  • Katten lider av undernäring

  • Vitaminbrist

  • Allmänna kattsjukdomar

Vad man kan göra

  • Spola ögat/ögonen med natriumklorid

Om om det inte hjälper? - kontakta alltid veterinär…

  • … om ögat/ögonen inte blir bättre efter spolning

  • … ofta behöver katten ögonsalva eller -droppar. Laborera aldrig själv!

Tänk alltid på hygienen då ni spolar, tvättar eller behandlar med salva/droppar. Tvätta händerna noga!

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-02-27
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
PollyBoffin
4/18/07, 8:31 PM
#5

Jättebra artiklar! Pelle fick problem med ögonen i samband med flytten till mig (kan ha fått en klo i ögat) och jag behandlar honom just nu med ögonsalva och jag kommer få provsav på fredag om detta! Har läst alla artiklarna nu och de var ju extra intressanta p.g.a. detta!Skrattande

Micare
4/19/07, 12:20 AM
#6

Jag vill bara tillägga att allt för ihärdigt spolande med natriumklorid kan ge irritation pga uttorkning och så har man skapat något som ser ut som en infektion (jag har själv varit där). Inger Carlsson som är ögonspecialist på blå stjärnans djursjukhus rekommenderar istället ex tears naturale som är mer återfuktande vid tillfällig rådnad i ögon.

Annons:
Celia
4/19/07, 1:24 AM
#7

Jag har själv aldrig använt natriumklorid. Vanligt vatten eller ögontvätt har fungerat fint när det inte har varit inflammation. Vår vet. jämförde detta med ögon och sina egna barn - "Ibland vaknar de med en mindre rodnad och vi tvättar med vatten. Det har alltid hjälpt och vi har aldrig behövt behandla barnen med salvor eller droppar." Hans råd brukar fungera finfint, det gjorde även rådet om vatten :)

Upp till toppen
Annons: