Annons:
Etikettkusinraser
Läst 9841 ggr
RolfH
1/28/07, 7:44 PM

Balines, BAL

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En långhårig siames. Ja, så kan man enklast beskriva balinesen. Den har hela den graciösa skönhet som siamesen har, men skiljer sig alltså från sin "kusin" genom att den har längre päls. En annan skillnad är att balinesen anses vara lugnare till sin läggning än siamesen och att den dessutom är jämförelsevis lågmäld.

Balinesen räknas till de semilånghåriga raserna, vilket innebär att pälsen befinner sig någonstans mellan de långhåriga och de korthåriga rasernas.
Trots att pälsen alltså är tämligen lång är den lättskött, eftersom den är mycket len och sällan eller aldrig bildar tovor. Men att förhållandena är sådana innebär inte att balinesägaren får slå sig till ro. Pälsen behöver ändå daglig omvårdnad så att lösa hår avlägsnas och så att pälsen behåller sin lyster. Ett par minuter med en mjuk borste varje dag brukar räcka.

Det är förstås ingen tillfällighet att balinesen är så oerhört lik siamesen. Rasen uppstod genom en naturlig mutation hos siamesföräldrar. Den inträffade på 1950-talet i USA, då långhåriga ungar uppträdde i siameskullar. Genom att ta tillvara på dessa ungar och para dem med varandra, fick man fram individer som nu är renrasiga balineser.
När balinesungarna föds är de helt vita och succesivt under de första levandsveckorna framträder maskfärgerna. Den vuxna kattens kroppsfärg ska vara jämn. En svag skuggning över flankerna kan tillåtas. Däremot måste det finnas en klar kontrast mellan kroppsfärgen och maskfärgen.

Hos äldre katter tillåts djupare färg. Färgen på mask, öron, ben och svans bör vara så lika i färgen som möjligt. Masken får inte breda ut sig över hela huvudet, däremot bör den förbindas med öronen i fina linjer. Ögonfärgen är blå med rena, klart lysande nyanser.
Svansen ska vara lång och avsmalnande och pälsen på den ska formas till en plym. Kroppen är av medelstorlek och huvudet är förstås siameslikt, d v s långt och avsmalnande. När det gäller färgerna, så är de som hos siamesen. Det innebär alltså att alla siamesens färger är godkända även hos balinesen.
Fortfarande förekommer att man parar balinesen med kusinen siamesen. Syftet med det är att förbättra typen och skaffa bättre avelsmaterial.

Av: RolfH

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('RolfH'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('RolfH', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-01-28
Annons:
ramithi
1/28/07, 10:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Jeg er enig i hva du skriver her RolfH. Legger ved et bilde av enav mine balinesere.

Caelitus
1/28/07, 11:19 PM
#2

De er vakre balineserene dine Randi.

Leffe
1/29/07, 12:12 AM
#3

Jag tycker Balineser är otroligt vackra

ramithi
1/29/07, 11:39 AM
#4

Tusen takk skal dere ha. Ja jeg synes også dem er bra. Nå har jeg jo også seks små som jeg er litt spent på hvordan vil bli. Men det får tiden vise.

Denna kommentar har tagits bort.
AFamosa
3/9/07, 6:05 PM
#6

naturlig mutation….hmmmm 50-tal ???

Låt oss säga att det verkligen var så det gick till men hur kommer det sig att man aldrig under resterande 50 år har hört någon siamesuppfödare som fått fler "naturliga mutationer" med långhår i sina kullar sedan dess? (under förutsättning, förståss, att siamesuppfödaren har ordning på sina siamesstamtavlor Skrattande. Långhåren lär ha dykt upp redan på 20-talet och även då som en "naturlig mutation" i siameskullar. OhLala! Kanske en mutering uppstår i intervaller om 30 år ell. merGenerad. De flesta vet ju att det inte är helt lätt att få långhår efter sina varianter - men det är klart….i Amerikatt är ju allt möjligt Cool

njaaaa…jag undrar jag! men det spelar ingen roll - Balinesen är en stört-skön ras som man inte kan vara utan!!

 Louise

Annons:
Celia
3/9/07, 6:13 PM
#7

Hej Louise

jag hade faktiskt tänkt fråga dig om hjälp med en artikel om BAL och JAV (har du inte någon färdig egenskriven historik?).

Jag måste ta bort en del felaktigheter och skyddade bilder som jag hittat här på sajten, och då kan jag ju lika gärna byta ut materialet helt.

Givetvis får du bidra med bilder till ev. artikel och ditt namn med länk till din hemsida kommer upp :) Bara att PMa mig här på iFokus, min mail är så konstig - en del kommer direkt, andra först efter några dagar…

Trevlig helg!
/Cecilia

Celia
4/1/07, 12:29 AM
#8

Ingen som har skrivet om någon speciell ras som ni kan tänka er att bidra med, eller ngt annat?

Upp till toppen
Annons: