Annons:
Etikettkusinraser
Läst 16165 ggr
RolfH
2007-01-21 13:41

Peterbald, PEB

Peterbald är en ny ras i kategorin. Rasen är godkänd inom IDP men ej inom Sverak och SO-gruppen. Detta innebär att rasen kan registreras och ställas inom IDP men ej inom Sverak och att SO-gruppen inte tar något ansvar för den förrän ett ev godkännande vid ett årsmöte.

PEB är godkänd i alla färger som förekommer på OSH/SIA inom IDP och WCF.
FIFe använder PEB non som EMS Övriga förkortningar som används är PBD (Ryska IDP, WCF) TICA använder ofta bara PB medan CFA använder PBD.
 

Peterbald är en nakenkattras. Till skillnad från andra nakenkattraser så har Peterbald en slankare och elegantare kroppsbyggnad. Deras ben och fötter är längre och smalare, huvudet är utdraget och öronen stora och placerade på sidorna av huvudet.
Peterbald har en fredlig karaktär, de är mycket sociala, nyfikna, kloka, energiska och har ett trevligt temperament. Av den orientaliska rasen har de ärvt kärlek till sin matte. Denna kattras skiljer sig mycket från andra kattraser med sin tillgivenhet för människor, dom älskar att umgås med människor och blir vana vid sin ägare istället för till platsen där dem bor som andra kattraser gör.

Hår/hud typer:
Trots att Peterbalden räknas som en naken ras är den inte alltid helt hårlös! Genen som ger upphov till rasens nakenhet är dominant. De kattungar som föds med päls men bär anlaget för nakenhet kan tappa pälsen. Det sker i varierade grad och hastighet fram tills katten är ca 2 år. En kattunge som föds Brush kan alltså bli exempelvis Flock som vuxen.

Doris Del Iris, Ägare Cindy Brorsson Softskins

Doris Del Iris, Ägare Cindy Brorsson Softskins

Man talar om följande grader av nakenhet/hårighet även om gränserna mellan de olika varianterna inte är helt strikta:

Rubber, katten är helt naken. Det är som att klappa gummi och kan nästan kännas lite kladdigt. Dessa katter föds alltid nakna och saknar helt behåring, men kan ibland ha morrhår.
Flock, katten ser naken ut på håll men har en mycket lätt behåring som syns först om man tittar riktigt nära. Dessa katter är sammetsmjuka att klappa. Ibland är dunet lite tätare på öron, nosrygg, tassar och svans.

Velour, dunet är lite längre och katten ser lite luden ut även på håll. Pälsväxten är ofta något kraftigare på nosrygg, öron, tassar och svans. Det är fortfarande en mjuk och len känsla att klappa katten.

Brush, Katten har en sträv och krusig päls som känns ungefär som pälsen på en strävhårig hund. Hur tjock pälsen är varierar mycket och därför talar man ibland om light brush och heavy brush. Light brush är som velour men med glesa grova strån över kroppen och dessa katter ser nästan lite "loppätna" ut. Hevy brush har kraftiga, sträva hår på hela kroppen och ser verkligen inte ut som en naken katt!

Straight coat, Dessa katter har en vanlig slät päls och bär inte på anlaget för nakenhet.

Rasen grundades av en känd felinilog Olga Mironova i slutet av 1994. Hon fick den första Peterbalden när hon avlat en Don Sphynx med namnet Afinogen Myth och en orientalisk honkatt Radma fon Jagerhoff. Olga Mironova valde 4 kattungar från dom två första kullarna för att fortsätta ett selektivt arbete med rasen. De första 4 Peterbald kattungarna var Mandarin iz Murino, Muskat iz Murino, Nezenka iz Murino och Nokturn iz Murino.
År 1996 blev rasen registrerad i CFF och fick beteckningen PBD. År 1997 blev rasen registrerad i The International Cat Association (TICA) med beteckningen PB och år 2003 blev rasen registrerad i World Cats Federation (WCF) med beteckningen PBD. Efter detta blev rasen mer och mer populär i hela världen.
Ras namnet har sin grund i engelska språket och kan översättas till ungefär "naken katt från Sankt Peterburg".

Relaterade länkar

Av: RolfH

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('RolfH'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('RolfH', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-01-21
Annons:
Leffe
2007-01-21 16:37
#1

Tycker att Peterbald påminner om Cornish Rex utan päls. precis som Sphynx tycker jag påminner om Devon Rex utan päls

Uffe
2007-01-21 18:04
#2

Då ha Sphynxarna fått lite konkurrens nu då. 😃

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
zeldtrix
2007-04-14 20:57
#5

Peterbald är godkänd inom SVERAK/FIFe…

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
zeldtrix
2007-04-16 18:07
#7

Hi hi, ja, det tänkte jag inte på.

Är ingen Peterbaldfantast själv men jag kan förstå att man uppskattar rasen. Nakenfisar är fina!

[viciousy]
2007-04-16 18:15
#8

Dom är fina…

zeldtrix
2007-04-16 19:25
#9

Ja, fast inte lika fina som sphynx. 😉

Denna kommentar har tagits bort.
flis
2007-04-16 21:52
#11

Jag tycker Peterbalden ser ut som en naken Oriental. Förrut ville jag jättegärna ha en nakenmisse, men nu har jag tänkt om. Tycker det verkar jobbigt att bada varje vecka,göra rent runt klorna och göra rent öron. Smörja in om dom ska vara i solen. Nej, då är det nog mysigare med rex och oriental.Flört

zeldtrix
2007-04-16 23:06
#12

Peterbald är en naken oriental 🙂. Det är faktiskt inte speciellt jobbigt. Badningen tar man snabbt och lätt en dag man själv duschar och öronen tar man varannan dag och klorna också, tar bara ett par minuter. Den personligheten en sphynx har är faktiskt värt det lilla extra jobbet . 

Jag älskar OSH/SIA/SYS men min nakenfis är min lilla bebis! 😃

Labolina_73
2014-07-18 00:31
#13

Uppdatering tack.. :-)

Är det svårt att hitta en hane att para med en peterbald? 

Hur många finns det?  och hur många siames och orientalägare lånar ut sin hane till en peterbald? 

Tack. :-)

Annons:
Lejdet
2014-07-18 06:48
#14

Själv lånar jag aldrig hanar av någon annan mer än om vi gjort ett byte så det har jag inte tänkt på faktiskt. Jag har själv en OSH-hane som jag tänker använda i PEB-aveln plus min PEB-hane

Vivere Ex Animo
2014-07-19 12:59
#15

Vi har två hanar som vi kan selektivt låna ut, beroende lite på honan :) Mer info via PM

hhansson
2016-04-07 13:54
#16

Myser just nu med en 5årig peterbald från Unique n fantastic (är den uppfödaren aktiv nu?) Helt klart världens bästa vän - trots att det bråkas en del om hur mycket han ska lägga sig i min matlagning eller när jag ska lägga mig och sova :)

[SEQJOUZ]
2016-04-07 22:07
#17

Inlägget är sedan 2007 och PEB är idag godkända 😉

Upp till toppen
Annons: