Annons:
Etikettsjukdomar-defekter
Läst 11052 ggr
Celia
6/13/07, 11:12 PM

Borrelios

Borrelios, Lyme disease eller Lyme Borreliosis orsakas av spiralformade bakterier (s.k. spiroketer) tillhörande Borrelia burgdorferi sensu lato komplexet (B. afzelii, B. garinii och B. burgdorferi s.s. m.fl.). De i Skandinavien vanligaste arterna förefaller vara B. afzelii och B. garinii.

Smittspridning

Reservoaren för borreliabakterier utgörs främst av smågnagare. Vektor för smittan är den i Sverige (såväl som i Europa) vanligaste fästingen, Ixodes ricinus, som suger blod från reservoardjur och därmed kan bli smittförande. Husdjur har inte kunnat utpekas som reservoar och ännu har inga borreliabakterier isolerats från husdjur i Sverige.

Fästingen härbärgerar borreliabakterien i tarmen och organismen måste migrera därifrån till fästingens spottkörtlar för att via saliv infektera vid bett. Detta innebär att ju snabbare fästingen avlägsnas från djuret desto mindre risk för överföring. Tidigare uppgifter om bakterieöverföring först efter 24-48 timmar har dock omvärderats och man tror att det kan gå snabbare.

Symtom

Foto: Cecilia BengtssonHos de hundar som utvecklar symtom ses hälta/stelhet och svullna, ömma leder beroende på en inflammation. Hältan tycks kunna variera i intensitet och "vandra" mellan ben från gång till annan. Måttlig feber förekommer och även inappetens, nedsatt allmäntillstånd samt trötthet. Mer ovanliga symtom är hjärtarytmier och centralnervösa symtom med t.ex. facialispares som följd. Även njurskador finns beskrivna. Den renala formen av borrelios beskrivs ha hög dödlighet.

Borrelios hos katt finns inte beskrivet i någon större omfattning. Borrelios hos katt tycks huvudsakligen förlöpa subkliniskt. Hälta och eventuellt humörförändringar är möjliga symtom som beskrivs i ett fåtal artiklar i utländsk litteratur.

Borrelios hos djur har sannolikt oftast ett mer utdraget och kroniskt förlopp jämfört med hos människa. I amerikansk litteratur beskrivs även en akut utveckling med feber, svullna leder, hälta och nedsatt allmäntillstånd.

Diagnos

Diagnosen baseras på anamnes och kliniska fynd tillsammans med serologisk undersökning (påvisande av antikroppar i blodet) samt uteslutande av andra diagnoser som ger liknande symtom. Vid misstanke om neuroborrelios kan cerebrospinalvätska undersökas avseende antikroppar.

Att förlita diagnosen enbart på påvisande av antikroppar i blodet är inte korrekt då man vet att symtom inte utvecklas av alla, som infekteras med organismen. Som exempel kan nämnas en studie i nordöstra USA där man vid kontroll uppmätt att 80 procent av testade hundar hade antikroppar mot borreliabakterier. Endast ca. 5-10 procent av dessa visade kliniska symtom på sjukdom. Detta tycks vara en lägre procent än vid jämförelse med människa.

Blodprov utan tillsats eller serum skickas för undersökning av antikroppar, som på SVA görs med indirekt immunofluorescens teknik (IFA) baserad på ett inhemskt B. afzelii-isolat som antigen. Generella regler för tolkning av antikroppstitrar återfinns i faktarutan.

Profylax

Mätt fästingFästingrepellerande preparat som finns att få på recept, samt daglig kontroll av djuren med manuellt bortplockande av fästingar. Ett tidigt borttagande av fästingar anses minska risken för överföring av borreliabakterien från fästingar (se ovan smittspridning). Dessutom kan man försöka undvika att djuret vistas i högt gräs och fuktiga biotoper där man vet att fästingen gärna håller till.

Vaccin finns inte i Sverige idag vare sig till hund eller människa. På Åland pågår dock kliniska försök med humant vaccin, dessutom finns i både USA och Europa hundvaccin baserat på, i USA B. burgdorferi s.s., och i Europa en stam som benämns Bb 212, isolerad i Frankrike.

Behandling

Borreliaorganismen är penicillinkänslig, men i litteraturen beskrivs behandling med även tetracyklin, tetracyklinderivat liksom amoxicillin. Behandlingstider varierar högst avsevärt men 7-14 dagars behandling uppges vanligtvis. Rent principiellt bör behandlingen vara riktad och inte pågå längre tider än nödvändigt med tanke på eventuell risk för resistensutveckling.

Prognos

För människa anses prognosen god. Avseende hund finns utländska uppgifter om att vissa svarar mycket väl på antibiotikaterapi medan andra som behandlas mot borrelia-arterit kan bli kroniskt affekterade med vissa kvarstående symtom eller recidiverande symtom.

____________________________________

_Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.
Publicerad med tillstånd av Ulrika Windahl, avd för häst-hund-katt. _Denna text ingår i Hund & Kattboken, 1999__

Relaterade länkar

Av: Celia

Datum för publicering

  • 2007-06-13
Annons:
zignes
6/13/07, 11:53 PM
#1

Hej!

Tack än en gång! Ibland undrar man om fästingar verkligen gör någon som helst nytta i naturen. Det hävdas ju att alla har en funktion att fylla…men jag undrar verkligen när det gäller fästingen!

Hälsningar
Maria

Nilla
6/14/07, 12:03 AM
#2

Om man går ner på min vackra betesvall med prästkragar och blåklint… och drar en vit duk i gräset, blir den full av fästingar. Därför måste man alltid ha stövlar och långbyxor då man ska ner till hästarna eller jobbar i trädgården. Riktigt vidrigt. Skrikandes

Tack för jättebra artiklar! Glad

Pernilla

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Celia
6/14/07, 12:09 AM
#3

Jag tycker att det är äckliga djur Fot i munnnen (klarar inte av att plocka bort dem på hunden, så det får de av motsatt kön sköta i vår familj).

#1 - nej jag förstår inte heller vad de har för funktion. Troligen är deras enda sådan - att försöka överleva…

#2 - jag drar också på stövlarna när jag går ut med vovven. Det vimlar av fästingar på ängen (fast jag har aldrig testat ditt knep med en vit duk, jag tror att jag är för feg) Flört

Nilla
6/14/07, 12:30 AM
#4

Såg det på ett naturprogram och provade med sonen, 11 år. Vi blev förvånade…och äcklade… över det stora antalet.

En annan sak att passa sig för då man bor på landet, är icke rengjorda fågelholkar!!! De bebos av loppor, som under vårvintern vaknar till liv och hoppar på även människor som råkar kratta löv just under detta träd. De är då utsvultna efter vintern och i väntan på den nya fågelfamiljen. Skrikandes

En pinne med vit duk framför fågelholksöppningen blev prickig av hungriga loppor…och grannen fick tillkallas för att plocka ner och bränna holken. Ja, man är ju i grunden stabo och har inte riktigt vant sig vid ALLT här på landet…

Alla holkar rengörs nu varje vinter innan fågelfamiljerna flyttar in. Tänk, vad de stackars fågelungarna annars lider…Gråter

Så då vänninan ojade sig över, att hon och sonen plötsligt hade så många loppbett, kunde jag upplysa om, att det med stor sannolikhet var deras fågelholk på husgaveln. Hua!

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Celia
6/14/07, 12:55 AM
#5

#4 - loppornas existens har jag aldrig förstått mig på heller Fundersam

mandymoo
6/21/07, 5:07 AM
#6

Jätte bra artikel - äcklig bild… klickar snabbt som attans vidare när jag kommer in här då jag slipper se… Ledsen

Annons:
Celia
6/21/07, 10:33 PM
#7

Oskyldig Jag ska snart byta ut den på löpsedeln… Skrattande

Upp till toppen
Annons: