Annons:
Etikettartiklar-övriga
Läst 12986 ggr
Nilla
2010-01-10 14:33

Prylarna som göra utekattens liv säkrare.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Enligt beteendevetaren Roger Tabor mår en katt nästan alltid bättre om den får gå ut. Men han förnekar inte att det finns risker i kattens utemiljö. Bara att riskerna oftast uppvägs av det rikare liv katten får utomhus. Det finns dock en hel del prylar som kan göra kattens uteliv lite säkrare.

KL809s23.jpg

Text: Åke Steinwall Bild: Eivor Rasehorn

Halsband på katten är framför allt en markering av att katten har ett hem och en ägare. Men med reflexer i halsbandet kan det också göra katten mer synlig i trafiken när den rör sig ute i mörkret.
- Vi började sälja katthalsband med reflexer 1985 och sålde 10 000 sådana halsband redan första året. Nu säljer vi cirka 50 000 reflexhalsband per år, vilket utgör ungefär hälften av alla katthalsband vi säljer, förklarar Lars-Inge Åkesson på Limex AB.Limex säljer halsband, selar och koppel till både hundar och katter. Det finns åtskilliga modeller att välja mellan med olika färger och material.
- Det viktigaste är att halsbandet är behagligt så att katten inte försöker ta av sig det. Men om katten fastnar ska katten lätt kunna ta av sig halsbandet. Därför är alla våra halsband antingen försedda med en mekanism som löser upp vid tryck eller med resår så att katten själv kan backa ur halsbandet, säger Lars-Inge.

Reflexer finns även i selar och koppel för dem som inte vill släppa ut katten på egen tass. Det förekommer också att katt-ägare sätter på sina katter de färggranna små tröjor som Limex framför allt producerar för små hundar som både behöver hållas varma och synas när de är ute.

TVEKSAM REFLEXSPRAY
Ett annat sätt för djur att synas bättre i mörker har utvecklats av företaget 4iab. Det är en spray som består av transparent lim, reflekterande mikrosfärer och drivgas. Fram till för en månad sedan marknadsfördes sprayen som Cme Cat & Dog och i produktbladet som kunde laddas ner från webbutiken DjurMaxi stod det bland annat sprayen var hudvänlig och att det var osannolikt att djuret skulle påverkas negativt om det slickade i sig det som sprayats på dess kropp.

När Kattliv kontaktar 4iab för frågor om hur produkten fungerar på katt svarar dess företrädare Carina Lind följande via mail:
"-Blandningen är besläktad med plåsterspray så den är okej att spraya på pälsdjur. Katter har dock blivit skrämda av sprayljudet och därför i stort sett omöjliga att spraya på. Därför har vi bytt namn på produkten till C me Horse & Pets eftersom vi ser häst och hund som de största användarna."

Någon hundraprocentig trygghet kan inte utekatten få. Med friheten följer alltid lite otrygghet. Men kattägaren kan numera ta reda på hur orolig han eller hon egentligen behöver vara och vilka risker katten tar under dagen. Den amerikanske kattägaren och uppfinnaren Jürgen Perthold har utvecklat Cat Cam - en liten digitalkamera som hängs i kattens halsband.

kl809s23-25b.jpg

- Kameran är 6 x 4 x 2,5 cm stor och väger mindre än 60 gram. Det jag oroade mig mest för var att kameran skulle vara besvärande för min katt Mr Lee som fick testa den. Men han har aldrig visat att hans en märker av kameran. Han rör sig, äter, sover och tvättar sig precis som vanligt, berättar Jürgen.
Ett annat orosmoment var om tyngden från kameran skulle fungera ihop med halsband som löser upp spännet vid tryck om katten fastnar i något. Det löste sig genom att Jürgen hittade en leverantör som hade ett halsband som löser ut vid ett något högre tryck än vanliga halsband.
- När det händer riskerar man ju att förlora kameran men jag tror att alla katt-ägare prioriterar kattens säkerhet. Sedan kan man märka kameran så att eventuella upphittare kan lämna tillbaka den.

**ÖVERRASKANDE BILDER
**Det finns två olika kameramodeller, den ena kan ta 200 bilder, den andra kan ta sammanlagt fyra timmar videoklipp. Ägaren kan själv programmera med vilka intervaller kameran ska ta bilder. Kameran avger varken ljud eller ljus när den tar bilder så katten bör ostört kunna röra sig som den brukar. För att skydda kameran är den inpackad i ett stöttåligt skal. När katten kommer in kan kameran kopplas till en dator för att visa de bilder som tagits.

"- Jag blev ganska förvånad när jag såg en del av de bilder som tagits av Mr Lees kamera. På en bild ser man en annan katt sitta fredligt mitt emot Mr Lee under en bil. På en annan bild sitter en hel grupp katter intill ett staket och katter kommer och går lugnt till och från gruppen. En tredje bild visar en annan katt som liksom Mr Lee sitter och tittar på ett fågelbo. Det verkar som katter inte är så asociala som man trott utan tvärtom kan dela intressen med varandra..", säger Jürgen.

Eftersom Jürgen Perthold fått många förfrågningar från kunder om inte Cat Cam skulle kunna utvecklas så att den kan sända bilder direkt som en webkamera så har han tillsammans med andra uppfinnare tagit fram en prototyp till en Cat Cam Live.
"- Alla inkomster från försäljningen av Cat Cam går till det här utvecklingsarbetet. Vi jobbar också med Cat track live som ska kunna skicka kattens positition via sms. Ambitionen är att apparaterna ska bli mindre och mer intelligenta", förklarar Jürgen.

kl809s23-25c.jpg

LUCKA FÖR EGNA KATTEN
Om man har en utekatt vill man ofta att den ska kunna komma in utan alltför stora besvär vare sig för katten eller ägaren. Kattluckan är nog den vanligaste lösningen på det problemet. Redan vetenskapsmannen Isaac Newton (1642-1727) lär ha byggt en kattlucka till sin katt.

De flesta kattluckor som konstruerats sedan dess har byggt på att katten själv ska putta upp luckan när den går in. Nackdelen med en sådan lösning är att även främmande katter kan ta sig in. Den brittiska beteendeexperten Vicky Halls har jämfört kattluckan med en situation där man har svängdörr och en aggressiv granne som tränger sig in och äter ur kylskåpet. För att lösa det problemet har Newtons uppfinning utvecklats vidare. En av dem som gjort det är Lennarth Holm.
"- Jag konstruerade Catomatic som är en kattlucka som öppnas av en liten motor som sätter igång när en radiosignal sänds från en liten kodsändare som katten har i sitt halsband. Luckan aktiveras när katten befinner sig cirka tolv centimeter ifrån den", förklarar Lennarth.
Om katten har ett byte i munnen som hänger i vägen för sändaren kommer den inte heller in. Sändaren väger bara fem gram och orsakar, enligt konstruktören, inget besvär för katten. Ändå finns det nu en ännu enklare lösning på marknaden. En kattlucka som öppnas genom att en sensor känner av microchippet hos en katt som är ID-märkt på det viset. Den heter Pet Porte och är utvecklad på den engelska kanalön Guernsey. I Sverige lanserades den av Kruuse AB i våras.
- Luckan är utvecklad i samråd med veterinärer och fungerar med alla ISO-godkända chip, dock ej med amerikanska chip. Är man tveksam kan man gå in på www.petporte.com och ange kattens chipnummer så får man reda på om det fungerar med Pet Portes kattlucka, förklarar Mats Lundin från Kruuse.
Luckan säljs via veterinärer, djursjukhus och zoobutiker och fästs i ett hål som man tar upp i den dörr man vill att katten ska gå in genom. När den väl är installerad kan man programmera in nummer för hemmets alla katter. Luckan är eldriven och kan ställas in på olika vis. "Silent mode" innebär till exempel att luckan inte piper när en katt kommer in. "Vet mode" betyder att katten inte kan gå ut.

KATTEN FÅR RINGA PÅ
Kattägare utan kattluckor brukar förlita sig på att katten krafsar på fönsterrutan när den vill in. Nu finns det ett säkrare sätt för katten att annonsera sin önskan att komma in. Det är företaget InnovAdvance som konstruerat Cat Door Bell - en sensor kopplad till en elektronisk ringklocka.
- Sensorn ska placeras alldeles intill den plats där katten brukar vilja gå in och vinklas så att sensorn inte känner av andra som passerar den. Katten behöver sitta still framför sensorn i några sekunder för att en signal ska gå fram till ringklockan som i sin tur ringer och upplyser ägaren om att katten vill in, förklarar Robert Strömstedt på Spannfod som distribuerar Cat Door Bell.
Avståndet mellan sensorn och ringklockan inne i bostaden får inte vara mer än 50 meter. Metallkonstruktioner och betongväggar kan förkorta den räckvidden.
- En kund, som bor i ett flerfamiljshus, har dock fått signalerna att gå fram trots att de bor på tredje våningen. De har placerat sensorn i en låda utanför porten där de vant katten vid att lägga sig där så att signalen upp lägenheten, säger Robert.
Lotta Pedersson i ångermanländska Nyland har byggt sin egen variant av ringklocka för katten. Hon har placerat en batteridriven ringklocka med knapp i skumgummi mellan två fanérskivor som hon sedan lagt i en plastpåse för att hålla fukten borta. Det färdiga ringpaketet ligger på en stol på hennes farstubro med lite torrfoder ovanpå paketet för att locka treåriga huskatten Tilda att hoppa upp på stolen när hon kommer hem. När hon sitter där trycker hon på knappen så att det ringer inne hos matte.

kl809s23-25d.jpg

**VÄNTEKOJA FÖR KATTEN
**Men om man inte är hemma när katten vill in en kall vinterdag kan en kattkoja utanför huset vara en bra lösning. Om man inte vill bygga en själv kan man köpa en färdig koja i frigolit från www.kattkoja.se
- Under många år bodde jag i Härnösand. Jag såg att vår trogna katt hade väntat på yttertrappan så länge att snö och is smält där den suttit. Då byggde jag ett skydd av frigolitskivor som katten omedelbart tog i besittning. Man kan säga att det var prototypen till kattkojan, berättar konstruktören Lennart Björk.
- Materialet har samma egenskaper som vanliga sittunderlag som också återger viss värme när man sitter på dem. Responsen från kunderna är väldigt positiv. De flesta ställer kojan utanför husets ytterdörr men en del som bor i lägenhet har en koja på balkongen så att katten kan ligga där och titta, fortsätter han.

Artikeln är publicerad med tillstånd av Åke Steinwall och tidningen Kattliv. Är du intresserad av att prenumerera på tidningen? Besök www.kattliv.com

* Kommentar: jag är väl medveten om, att 99 % av våra katter inom kat-VI är innekatter, men tyckte ändå att artikeln var värd att publiceras på sajten. Framför allt var det intressant med katten med kamera runt halsen. Den som ändå fick se den filmen…Glad *

Nilla

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Annons:
MalinL
2010-01-10 14:39
#1

Obestämd

Eller så kan man bygga en fin rastgård till katten, det är allra säkrast. Flört

Nilla
2010-01-10 14:47
#2

Ja, det tycker jag också. En rastgård ska de ha. Eller en nätad balkong, om man bor i lägenhet.

Tyckte det var så kul med kameran. Kattkojan är ju väldigt bra också, om man har huskatter. Alla medlemmar är ju inte uppfödare och de kanske har huskatt som går in och ut? Glad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

HasseH
2010-01-10 16:27
#3

Fastnade ocks¨å för det där med kamerna. Kul att de upptäckte att katten "delade intressen" med andra katter!

Siameshona
2010-01-10 17:49
#4

Spännande att titta på "kattfilmen" Bra med en kattkoja!

Tycker dock att folk oftast låter utekatterna springa som de vill. Hade huskatt när jag bodde i Luleå. Han hade tider. Aldrig att han fick gå ut efter 19.00 hur mkt han än jamsade.;)

Upp till toppen
Annons: